perjantai 27. tammikuuta 2017

Salkun korkosijoitusten tarkastelua 27.1.2017


Päivitin salkkuni allokaation ja jälleen on aika tarkastella salkun sijoitukset lävitse. Aloitus tulee korkosijoituksista. Kuten jo allokaatiotarkastelussa asiaa sivusin  korko on tällä hetkellä hyvällä tasolla huomioiden historiallisen alhaisen korkotason ja sitä kautta huonon tuotto-odotuksen. Korkosijoituksilla voi olla vaikeuksia pärjätä inflaatiolle tulevaisuudessa. Edellisenä vuonna pohdiskelin negatiivisten korkojen vaikutuksia. Pohdiskelin seurauksia pankeille, mutta talletuspakoa ei ole seurannut, tosin pankitkaan eivät ole suoranaisesti siirtyneet negatiivisiin korkoihin jollei sellaiseksi lasketa palvelumaksuja.

Lyhyt korko 0,48%

Seligson&Co Rahamarkkina AAA 0,48%

Salkkuni ainoa lyhyen koron sijoitus on Seligson&Co Rahamarkkina AAA. Lyhyenkoron rahastoon tuntuu melkoisen turhalta sijoittaa ja tarkistelin varmuuden vuoksi rahaston tuoton. Rahamarkkina AAA on tuottanut 0,09% vuositasolla, joten suuria summia sieltä ei tipu. Rahastolla on historiallista tuottoa, joka jauhaa korkoa korolle ilman veroa, joten ihan heti en noihin rahoihin ole kajoamassa. Rahasto reagoi sitten aikaan korkojen nousuun.

Pitkät korot 13,63%

iShares JP Morgan USD Emerging Markets Bond 5,06%

Suurin sijoitus pitkissä koroissa on Ishares JP Morgan USD Emerging Markets Bond eli kehittyvien markkinoiden korkorahasto 5,06% painolla salkustani. Sijoituskohteena kehittyvien markkinoiden korot ovat edelleen mielenkiintoinen. Olen lisäännyt sijoituksiani omistuksia kehittyvien markkinoiden korkoon, mutta Nordnetin kuukausisäästön kautta. Rahasto on selvästi salkkuni suurin sijoitus ja olen miettinyt kannattaako osuutta enää nostaa ja päästynyt ratkaisuun pitää ennallaan. Olen tyytyväinen rahaston tapaan tuoda tasaista kuukausittaista kassavirtaa. Lisäksi olen pohtinut osasijoituksista tehdä yrityskorkoon tai jopa high yield lainoihin kehittyville markkinoille. Rahasto on tuottanut 14,99% viimeiset kolme vuotta Euroissa eli keskimäärin 5% vuodessa. Tuotto on katsottu Morning Starista. Dollareissa tuotto on peräti 19,4% viimeiset kolme vuotta.  Rahaston painotettu kuponkikorko on 6,00% ja efektiivinen duraatio 6,79 vuotta Black Rockin sivujen mukaan. Maturiteetti on 10,67 vuotta. Net expence ratio on rahastolla 0,40% vuodessa. Verrattuna edelliseen vuoteen kuponkikorko on noussut hivenen, duraatio ja maturiteetti ovat laskeneet hiukan. Lisäksi kulut on pienentyneet, koska Black Rock maksaa osan kuluista rahastolle 0,19% rahastosta saamistaan komissioista. Rahaston tuoton voi olettaa jatkavan kutakuinkin nykyisen suuruisena.


Toiseksi suurin korkosijoitukseni on SPDR Barclays Capital High Yield Bond 4,34% painolla salkusta. Rahastosta saan kuukausittain hankinta hinnalleni kohtuullista osinkoa. Rahastolla on ollut miellyttävä ominaisuus yleensä kriisin hetkellä maksaa korkeampaa osinkoa dollarin vahvistuessa. Tilanne tämän rahaston kohdalla on hyvin samanlainen kuin edellä. Sen osuus salkusta on kohtuullinen, enkä haluisia enää nostaa sen osuutta yksittäisenä sijoituksena. Rahasto on tuottanut 11,53% viimeiset kolme vuotta eli 3,84% keskimäärin vuodessa. Tuotto on katsottu Morning Starista. Dollareissa rahasto on tuottanut  8,9%. Rahasto käyttäytyy melkoisen osakemaisesti. Rahaston maturiteetti on 6,49 vuotta, painotettu kuponkikorko 6,30%. Vuotuiset kulut 0,40%, joka High Yield laina ETF:ien matalimmasta päästä.iShares iBoxx Investment Grade Corporate Bond ETF on 3,65% osuudella salkussani. Tuotto odotus ei ole hurja, koska korkotaso on alhaalla ja korot ovat lähdössä nousuun. ETF maksaa kuitenkin kuukausittaista osinkoa ja dollarin vahvistuminen on tuonut siihen varsin hyvää lisää. Olen varsin tyytyväinen rahaston tuottoon 12,96% kolme viimeistä vuotta eli noin 4,32% vuodessa. Rahastosta tulee sitten kassavirtaa osinkoina. Koron nostot ovat jo näkyneet rahaston arvossa, mutta dollarin vahvistuminen on paikannut tilannetta ja nostanut sitä kautta edelleen saamaani osinkoa. Painotettu kuponkikorko on laskenut edellisen vuoden 4,42% tasosta tasolle 4,0%. Tämä taso on mielestäni kohtuullinen vakavaraisille jenkkiyrityksille, varsinkin, jos vertaa Seligson Rahamarkkina tuottoon 0,09%. Maturiteetti on pitkä 12.21 vuotta ja duraatio 8,12. Näillä luvuilla en ole rahastoa lisäämässä vaan sijoittelen osinkoja muuaalle. Rahaston kustannus 0,15% on maltillinen. Toki kustannus on aika korkea huomioiden odtettava tuotto, jos vertaa halvimpiin osakeindeksirahastoihin. Pitää miettiä tilanetta, jos tulee pörssiromahdus. Rahastosta on kohtuullinen paino pankkisektorilla 27.10%, joten se on suurin yksittäinen riski.

Seligson Euro Corporate Bond 0,52%

Seligson Euro Corporate Bondin tuotto on ollut vielä vuoden 2016 hyvä 4,29% ja viimeiset kolme vuotta 11,43% eli 3,81% per vuosi. Nyt rahasto näyttää olevan liukuvilla keskiarvoilla laskutrendissä. Osalla arvopapereista on huomattavan alhaisia korkoja ja olen pohtinut sijoituksesta luopumista hetkeksi kokonaan. EKT:N osto-ohjelma häiritsee markkinoita. Duraatio on kuitenkin varsin maltillinen 5,39.

iShares EM Local Govt Bond UCITS ETF 0,48%

iShares EM Local Govt Bond UCITS ETF on uusin korkosijoitukseni. Tämä ETF kuuluu Nordnetibn kuukausisäästöohjelmaan. Mielestäni osakemarkkinoilla on pientä euphoriaa, lähes jokainen uutinen tulkitaan hyväksi ja nostaa kursseja. Kirjoituspäivänäkin Dow Jonesin uutisoitiin tekevän uusia ennätyksiä. Kehittyvistä markkinoista ei juuri kirjoitella vaan välillä varoitellaan velasta ja muista poliittisista ongelmista.  Olen kokenut viisaaksi suunnata sijoituksia pikkuhiljaa korkoon ja tämä rahasto on valikoitunut sopivaksi ehdokkaaksi ja tavaksi tehdä tämä. Pidän rahaston maajakaumasta Brasilia, Puola, Indonesia, Thaimaa, Malesia ja Etelä Afrikka on noin 10% painolla muodostaen 60% rahaston kokonaispainosta. Kolmen viimeisen talouskehityksestä viime aikoina olen ollut tyytyväinen. Vilkuillessa sitten kuponkikorkoa esimerkkinä Brasilialta 8% sijoituksista on 10% kuponkikorolla alkaa senkin osuus miellyttää.

Tämä rahasto on dollareissa toimivasta EMB:stä poiketen kehittyvien maiden omissa valuutoissa, joten valuuttariskiä löytyy tästä rahastosta. Toisaalta itse näen, että kehittyvien maiden valuuttojen arvostukset voivat olla alhaalla, ainakin valuuttojen arvostuksesta on valiteltu ja valuuttasodasta puhuttu kehittyvien maiden keskuspankkien välillä.     

Rahasto on tuottanut -0,11% viimeiset kolme vuotta Euroissa. Tuotto on katsottu Morning Starista. Rahaston painotettu kuponkikorko on 6,70% ja tehokas duraatio 5,19 vuotta ISharesin sivujen mukaan. Painotettu keskimääräinen maturiteetti on 7,7 vuotta. Vuotuiset kulut ovat rahastolla 0,50% vuodessa.

Seligson Euro-Obligaatio 0,46%

Seligson Euro-Obligaatio on monen hämmästykseksi tuottanut vuoden 2016 2,87% ja 3 jaksolla 18,12% eli 6,04% per vuosi. Jo jonkun aikaa on epäilty, että korot eivät voi mennä alaspäin ja kyllä pohja jossain vaiheessa tulee. Tämän rahaston kohdalla olen Euro Corporate Bondin tapaan miettinyt sijoituksesta kokonaan luopumista hetkeksi. Sitä markkinoiden romahdusta ei ole tullut, mutta kun se tulee niin täältä sitten ehkä otan varoja ”lainaksi”. Tämän duraatio on 7,32 vuotta eli tämä myyntilistalla ennen Corporate Bondia. Tosin Italian pankkien tilanne vähän mietityttä ja tilanne voi kääntyä.  

Yhteenveto

Korkosijoitukseni tätä myöten läpikäyty ja askelmerkkini ovat selvät. Lisään tässä vaiheessa kehittyvien markkinoiden korkoa kuukausisäästöllä. Tarvittaessa myyn Seligsonin korkorahastot etunenässä romahduksessa, sen jälkeen mahdollisesti korko ETF:iä, ensimmäisenä tarkastelussa iShares iBoxx Investment Grade Corporate Bond ETF. Mikäli korot nousee saatan parkata lisää rahaa Rahamarkkina AAA:han. High Yield sijoitusteni osuus salkusta on aika suuri huomioiden korrelaation osakkeiden kanssa. Ne on suuntautuneet Amerikkaan jossa talouskehitys on kohtuullisen positiivista. Yllä on erilaisia katastrofiskenaarioita. Itse olen tyytynyt nostelemaan osinkoja ja tilanne on seurannassa. En ole näillä tasoilla lisäämässä enkä luopumassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti