perjantai 11. toukokuuta 2018

Ajatuksia sijoitussuosituksista, finanssivalvonnasta ja guruista

Tällä hetkellä on se aika sijoitussyklistä, että menestyneitä sijoittajia esitellään medioissa. Sijoitussuositusten antaminen on luvanvaraista toimintaa. Ruotsissa hiljattain tapaus, jossa analyysit ovat johtaneet finanssivalvonnan seuraamuksiin ja oikeustoimiin. Tämä on johtanut finanssivalvonnan aktivoitumiseen Suomessa.

Itselläni tässä aktivoitumisessa herää ristiriitaisia tunteita. Kyllä on oikein, että virheellistä informaatiota levittäviin puututaan, mutta omasta näkökulmasta ollaan puuttumassa lillukan varsiin. Otan tähän pari esimerkkiä joista toinen Ruotsissa ja toinen Suomessa. Ruotsissa Fingerprint Cardsin osalta tuli julkisuuteen tieto, että tulos jää analyytikko estimaateista, mutta yhtiö kielsi julkaisseensa tiedon. Linkki uutiseen aiheesta: https://www.di.se/nyheter/fingerprint-vi-har-inte-lamnat-kurspaverkande-information/ 

Kurssi syöksyi ja tässä annettiin luvanvaraista sijoitusneuvontaa. Vaikka asian miten pyörittäisi tilanne on hämärä. Tässä on useampi mahdollisuus rikkeeseen. Rikkeen syynä voi olla esimerkkinä pörssikurssin manipulointi, sisäpiiritiedon väärinkäyttö tai sitten harhaanjohtava sijoitusneuvonta. Tapauksia löytyy useita Fingerprint Cardsin osalta, missä tilanne on hämärä.

Toinen hyvä esimerkki on OP:n toiminta Lehdon osalta. Yhtiö antaa sijoitussuosituksen tavoitehinnan 17€, myy samaan aikaan osaketta voimakkaasti ja toimii samalla järjestäjänä sisäpiirikaupoille hintaan 12 euroa. Yhtiö on edelleen pitänyt suosituksen 12 eurossa, mutta kyllä tässä minusta voi helposti katsella suosituksen pyörivän omaksi eduksi. Aki Pyysing kirjoitti asiasta hyvän kirjoituksen.

Näissä mainituissa tapauksissa puhutaan kertaluokkaa eri asioista, kun tavoitteena myydä miljoonia osakkeita. Mihinkään tutkintaa tapaukset eivät ole käsittääkseni johtaneet. Näin meillä mennään euroalueella. Samalla puututaan piensijoittajien mahdollisuuksiin sijoittaa esimerkkinä Amerikkalaisiin ETF:iin.

Oma lukunsa ovat sitten mediassa uutisoitavat sijoitusgurujen valinnat. Ensimmäisenä tulee sitten mieleen mikä on guru ja määrittely on äärimmäisen hankala tehtävä, voidaan ehkä palata alkuun ja todeta olevan menestynyt sijoittaja.

Itse olen näihin suhtautunut pienellä varauksella ja hyvä saamani ohje on ollut, että jos sijoittaja on hyvin menestynyt hän rikas. Suomessa tämän saa selville kohtuullisen helposti, menee vain vuotuiseen verojuoruselvitykseen ja laittaa nimen listaan ja katsoo tulot. Mikä on rikas voi sitten omakohtaisesti pohtia. Edelleen hyvin menestyneen sijoituksista kirjoitetaan ja sitten vain syynämään löytyykö kyseessä olevan yhtiön suurimpien omistajien listalta. Yleensä ainakin joku yhtiö on vähän pienempi ja sieltä viimeistään pitäisi löytyä.

Kun sitten seuraavaksi katsotaan mitä hän suosittaa kannattaa olla tarkkana. Ostaa nyt ja suurin sijoitus ovat eriasia. Suurin sijoitus voi hyvin olla hankiunta yli 20 vuoden takaa ja ei välttämättä tarkoita, että sama sijoitus on hyvä seuraavat 20 vuotta. Ostin viimeksi on mielestäni parempi vihje, mutta se ei välttämättä tarkoita, että ostanut paljon. Tämä voi tarkoittaa, että kasvattaa omistusta jatkossa. Osakemarkkinoilla tilanne muuttuu jatkuvasti, tuloksia tulee 3 kuukauden välein ja näkymät voivat muuttua, samoin tunnusluvut sekä yhtiön toiminta ympäristö. Kannattaa kiinnittää huomiota milloin lausunto on annettu ja tilanne yhä voimassa. Hyvä muistaa että gurujen peesaaminen on tutkitusti hyvä sijoitusstrategia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sillä hetkellä kannattaa gurun sijoitusta ostaa.

Loppuun sitten eräs sijoitussuositus, joka ei tule minulle suosittelen jokaisen kriittisesti arvioimaan:

Tähdellä merkityt ovat affliate linkkejä, joista kirjoittaja voi saada kommissiota. 

Disclaimer: Kirjoittaja omistaa kirjoituksessa mainittua Lehto Group- yhtiötä. Kirjoittaja on aiemmin omistanut tekstissä mainittua Fingerprint Cards yhtiötä, mutta yhtiötä ei ole kirjoitushetkellä salkussa. Omistuksia ja myyntejä ei pidä tulkita osto- ja myynti- tai sijoitussuositussuosituksiksi.

4 kommenttia:

 1. Samaa mieltä. En näe omia löpinäitäni minkäänlaisina sijoitusneuvoina.

  Ai niin sulla lukee muuten tuossa "Tähdellä merkityt ovat affliate linkkejä, joista kirjoittaja voi saada kommenteja."

  VastaaPoista
 2. Päässyt ajatus virhe kirjoittaessa viimeisiä lauseita, nyt korjattu.

  Varmaan molempien blogista löytyy neuvoja ja voi hyviäkin sellaisia. Suuri ero siinä, että Osinko Kuninkaassa lukee sijoittamisen olevan harrastus ja minulla sijoituspäiväkirja. Itse en ainakaan miellä harrastusta ammatimaiseksi ohjeiden antamiseksi ja päiväkirja omien ajatusten muistiin kirjoittamista. Käytetty aika molemmissa poikkeaa ammattimaisesta toiminnasta ja kaikkia näkökohtia ei välttämättä ole otettu huomioon.

  Omaan oikeustajuuni menee huonosti OP:n toiminta. Mediassa sanottiin, Lehdon sisäpiirin myyneistä yhtiön lausunnoissa "poikia höynätettiin" tyyliin. OP on tässä höynäyttämässä ja samaan aikaan kehoittaa itse piensijoittajille ostamaan yhtiötä tavoite hintaan 17€, kun itse samaan aikaan järjestelee ja ostaa yhtiötä 11,60€ hintaan. Mielestäni suosituksessa on selkeä eturistiriita ja tilanne on päällä edelleen. OP on ostellut isoja blokkeja ja riskien hallinan mielessä sillä on tarvetta todennäköisesti myydä lähiaikoina. En ymmärrä, että tämä ok neuvontaa ja samaan aikaan finassivalvonta tarkistelee blogeja. Onko näin, että sijoitusneuvoja saa höynäyttää, mutta jollei lupaa ole niin sitten pitää olla erityisen varovainen?

  VastaaPoista
 3. Mielestäni on outoa, että joudun varomaan miten asiani muotoilen, että kukaan ei luule, että annan neuvoja mihin sijoittaa kirjoittaessani blogiani. Samaan aikaan kumminkin pankeista soitellaan sijoittamisesta tietämättömille ja myydään kalliita rahastoja, eikä ikinä kerrota miten kuluilta voisi välttyä. Bisnestähän se on, mutta miksi jokin lyhyt tutkinto oikeuttaa myymään kalliita vaihtoehtoja ilman vastuuta tuloksesta?

  VastaaPoista
 4. Hyvä kysymys samoin tuo edellä oleva. Finanssi toimijoilla on varsin vahva ote asema näisssä asioissa.

  VastaaPoista