perjantai 9. joulukuuta 2016

Protector Forsikring analyysi

Protector Forsikring on Oslon pörssissä listattu yritys. Toiminta alkoi vuonna 2004, josta lähtien kasvu on ollut nopeaa ja kannattavaa. Vuonna 2015 yrityksen vakuutusmaksutulo oli 2,843 miljardia Norjan kruunua verrattuna vuoden 2014 2,375 miljardiin kruunuun. Kasvua oli 20 %.
Tällä hetkellä yhtiössä on 300 työntekijää.

Yhtiö tarjoaa vakuutuksia merivakuutustoimintaa lukuun ottamatta kaupalliselle ja yksityiselle sektorille, ja tuotteet ovat saatavissa vakuutusvälittäjien kautta. Protector myy myös omistajanvaihdosvakuutuksia kiinteistönvälittäjien ja asianajajien kautta Norjan markkinoilla, joilla on sopimus välittäjien kautta.

Yhtiön päätavoiteet ovat
 • Kustannus- ja laatujohtajuus
 • Kannattava kasvu
 • Sija kolmen parhaan joukossa Protectorin liiketoimintasegmenteillä
Suurin osa toiminnasta on perinteistä vahinkovakuuttamista, mutta tämän lisäksi valikoimaan kuuluu ”Change of Ownership” asuntovakuutukset Norjassa, jotka ovat noin 20 % yhtiön toiminnasta(Perustuu vanhahkoon IR materiaaliin, jonka jälkeen tullut Suomen ja Britannian toiminnot, jotka ei yhtiön mukaan merkittäviä). Samassa Protectorin markkinaosuus Norjassa on yli 50 %. ”Change of Ownership” vakuutukset ovat vakuutuksia asunnon myyjille, joilla pystyy vakuuttamaan ostajan löytämiä vikoja ja korvausvaatimuksia vastaan.

Suuri osa vakuutusten myynnistä tapahtuu erillisten välittäjien kautta ja tämän johdosta Protectorin organisaatio on ohut. Pidän yhtiön kilpailuetuna yhtiön kehitettämää IT-järjestelmää . Näiden takia yhdistetty kulusuhde on erinomainen ja kustannustaso kilpailijoita matalampi. Vuonna 2015 se oli 7,5%, kun toiseksi parhaalla IF:illä se oli 13,0% pohjoismaisten keskiarvon ollessa 16,5%.

Johdon omistus yhtiöstä on huomattava. Yhtiöllä ei lisäksi ole käytössä omistusta liudentavia optio-ohjelmia. Protector on useammissa tyytyväisyyskyselyissä saavuttanut kilpailijoita parempia tuloksia ja se on erilaisilla mittauksilla pohjoismaista kärkeä.

Vakuutusmaksutulot ovat kehittyneet seuraavasti:


2007: 376 MNOK
2008: 592 MNOK
2009: 843 MNOK
2010: 792 MNOK
2011: 903 MNOK
2012: 1107 MNOK
2013: 1374 MNOK
2014 2375 MNOK
2015 2843 MNOK
 Osakekohtainen tulos on kehittynyt seuraavasti:

2007: 0,40 NOK
2008: -0,60 NOK
2009: 2,11 NOK
2010: 1,56 NOK
2011: -0,09 NOK
2012: 2,41 NOK
2013: 3,47 NOK
2014: 4,63 NOK
2015 5,48 NOK

Myynnin tasaisesta kasvusta huolimatta tulos on heitellyt. Tämä johtuu sijoitustuottojen vaihtelusta, jotka ovat aiemmin muodostaneet vakuutusyhtiöksi poikkeuksellisen suuren osuuden sijoitussalkusta. Esimerkiksi vuonna 2011 osakemarkkinoiden laskusta johtuen sijoitustuotot jäivät huonoiksi, joka vaikutti koko tulokseen merkittävästi. Tällä hetkellä osakkeiden osuus salkusta on yli 20%.

Osakekohtainen osinko on kehittynyt seuraavasti:
2007: 0,00 NOK
2008: 0,35 NOK
2009: 1,25 NOK
2010: 1,50 NOK
2011: 0,00 NOK
2012: 1,20 NOK
2013: 1,75 NOK
2014: 2,00 NOK
2015: 2,25 NOK

Edellä olevasta arvioituna osinkotuotto on noin 3,2 %. Osingon kasvatukseen on  tuloksen perusteella varaa jollei viimeisen neljänneksen kassavirta kehitys sotke tilannetta jatkossa. 2011 osinko jätettiin kokonaan maksamatta heikon tuloksen ja uusille markkinoille laajentumisen takia.

Seuraavaksi vertailua muihin pörssilistattuihin vakuutusyhtiöihin Pohjoismaista:

Vuosittainen keskikasvu 2008-2015 (Protectorin IR materiaalin mukaan):
Protector 21,5 %
KLP 10,5%
Gjensidige 7,0 %
IF 1,3 %

Yhdistetty kulusuhde 2008-2015 (Protectorin IR materiaalin mukaan):
Protector 88,5 %
Topdanmark 88,7 %
Gjensidige 89,4 %
IF 89,7 %

Protector Forsikring P/E Reutterssissa on tällä hetkellä noin 10 (70 NOK kurssi). Sampon hiukan päälle 13. Kokonaisuutena vakuutussektori Euroopassa on aika alhaalle ja varovaisesti arvostettu. Kasvu perusteisesti yhtiö vaikuttaa erittäin edulliselta.

Protectorin liiketoimintaan myös riskejä, jotka voivat olla kilpailijoita suurempia. Seuraavassa listaa riskeistä, joista osa koskeaa alaa yleensä ja osa enemmän vain Protectoria:
- Kireä kilpailu asettaa paineita katteille, mutta yhtiö selvittänyt markkinoiden katteet ja kilpailutilanteen
- Kilpailijoita suurempi osuus työntekijöiden vakuuttamisessa, joista voi tulla pitkäaikaisia korvausvelvoitteita
- Pieni verrattuna kilpailijoihin, ei mittakaava etuja kustannustehokkuudesta huolimatta
- Nopea laajentuminen uusille markkinoille sisältää riskiä
- Riippuvuus yhtiön ulkopuolisista myyntikanavista
- Matala öljyn hinta voi vaikeuttaa Norjan taloutta. Vakuutusmarkkina kuitenkin kasvaa keskimäärin BKT:n tahtiin
- Asuntojen hinnat ovat Norjassa korkeat. Mahdollinen lasku näkyy heti ”Change of Ownership” vakuutuksissa
- Yhtiön osakesijoitukset ovat Norjassa, joten Norjan osakemarkkinoiden kehitys vaikuttaa sijoitustuottoihin lyhyellä aikavälillä merkittävästi
- Suomesta sijoitettaessa NOK/EUR-kurssi, kurssi on nyt historiallisesti edullinen Eurosijoittajalle ostaa
- Kassavirta oli negatiivinen viimeisessä tuloksessa

Yhteenvetona, Norjan talouskasvun mahdollisesta hidastumisesta huolimatta Protector Forsikring ei ole kovin kallis. Nopea kasvu Ruotsissa ,Tanskassa ja UK:ssa voi tarvittaessa kompensoida Norjan hitaampaa kasvua tai vaihtoehtoisesti Tanskan ongelmia.  Lähitulevaisuudessa sijoitustuottoihin ja sitä kautta tulokseen voi vaikuttaa Norjan osakemarkkinoiden heikentyminen. Yhtiö täyttää useat laatuyhtiön tunnusmerkit (kustannuskilpailukyky, tyytyväiset asiakkaat, johdon omistus yhtiöstä, skaalautuva liiketoimintamalli), joten se vaikuttaa kokonaisuutena mielenkiintoiselta tapaukselta.

Olen hankkinut edellisen tuloksen jälkeen useamman erän osaketta ja osuus alkaa näytellä merkittävää osaa salkustani.


Asiasta alkuperäinen analyysi Kauppalehden palstalla, johon lukuja on päivitetty suhteessa nykypäivään. Analyysi: Protector Forsikring - Vakuutusyhtiö Norjasta.

Pari muuta Protector analyysiä. Minulla voi olla tekstissäni samankaltaisuuksia näihin, mutta olen päivittänyt niitä tähän päivään.
Protector Forsikring - kustannustehokasta kasvua
Protector Forsikring

Kokonaisuutena sijoituspäätökseni on muodotsunut ylläolevilla perusteluilla yhdistettynä yhtiön tunnuslukuihin.

Aiheeseen liittyvää blogistani: Juttua Protector Forsikringista

Edit: Lisätty linkit ja tehty pieniä korjauksia ja tarkennuksia.

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus ja analyysi. Sai ainakin minut etsimään tarkemmin tietoa kyseisestä yrityksestä.

  Mainitsit, että kyseinen yritys näyttelee merkittävää osuutta salkussasi. Millä painolla yritys on tällä hetkellä salkussasi, sillä en löytänyt Protectoria salkku-välilehdeltäsi?

  VastaaPoista
 2. Protector on ollut yksi salkkuni parhaista sijoituksista. Olen hankkinut osakkeet parissa erässä ja keskihinta on noin 25 NOK. Lisääkin olisin voinut hankkia, mutta kurssinousun myötä yhtiön osuus salkustani on noussut lievään ylipainoon. Osinkotuottokin alkaa kohta olla jo 10% hankintahinnalle. Tällaisia löytöjä kun tekisi useamminkin niin ei paljoa muuta tarvisikaan tehdä...

  VastaaPoista
 3. Hei

  Kiitoksia kommenteista. Salkku sivulla on noin vuoden vanha tilanne ja sieltä puuttuu mm. Wells Fargo ja Protector(Suuriosa muustakin Nordnettiin hankitusta).

  Protectorin paino ei varmaankaan monen mielestä loppujen lopuksi ole merkittävä, se on yli 3% (arvio 3,2%) salkustani. Salkkuni on laajalle hajautettu ja yksittäisenä osakkeena tai ETF:nä tuo osuus on silti suuri, kuten salkkusivulle vertaamalla voi todeta.

  Aloittelijalle: Sinunkin blogisi kommentit on yksi mikä on saanut minut tähän kiinnostumaan. Olet raportunut yhtiön kasvusta ja se tehty ikäänkuin tylsänä selviönä. Tallaiset on yleensä hyviä yrityksiä, kun kukaan ei kiinnitä huomiota. Tämäkään juttu ei ole järin suosittu. Hyvä ketään ei kiinnosta kasvu osake kuten esimerkkinä Elecster.

  VastaaPoista
 4. Hei, tämä on mielestäni hyvä analyysi. Linkkasin sen Salkunrakentajan Foorumiin ryhmään kovaa kasvua matalalla riskillä.

  Terveisin, Henri Blomster

  VastaaPoista