tiistai 20. joulukuuta 2016

Fingerprint Cards analyysi


Fingerprint Cards AB on Ruotsalainen sormenjälkitunnistimia valmistava yritys. Yhtiö valmistaa sormenjäkisensoreita sekä pyyhkäisylukijoita. Sillä löytyy patentit matriisi käsittelyyn sormen jäljen lukemiseksi, lukijan moni kerrokselisuuteen joka tekee lukijasta kestävän sekä mm. tunnistamaan sormen jäljen pyyhkäisystä sekä algoritmeihin.

Yhtiö on Tukholman pörssissä listattu ja kuulu suuriin yrityksiin. Yrityksen markkina-arvo on noin 25 mirjardia kruunua.

Avainluvut (Reuters, kurssi 67,00 SEK)
P/E 9,63
P/B 10,53
P/S 2,97
Price to Cash flow (TTM) 9,16
ROA 102,65
ROE 161,02
ROE 5 v. 41,55
Kassavarat 931 miljoona kruunua Q3 2016
Omapääoma 1,7 Miljardia

Yhtiön Kasvu on ollut hurjaa EPS kasvu 441,94% (TTM) ja 200% viisi vuotta. Noista saa laskettua PEG luvuksi hurjat 0,02 tai 0,04.

Yhtiö on tunnusluvuilla laskettuna hurjan halpa, suurena uhkana ilmeisesti pidetään marginaalien tippumista. Kilpailijoita on ilmestynyt markkinoille ja kilpailu on kiristynyt. Minusta yhtiön kurssia näyttää varovasti sanottuna manipoloidulta. Yhtiön johdon optioiden määräytymispäivä oli joulukuun puolivälissä sopivasti, samaan syssyyn annettiin tulosvaroitus marginaaleista yllättäen hiukan ennen määräytymistä. Osake oli voimakkkaasti shortattu välillä yli 17%, nyt jäljellä 9%. Shorttien purku on ollut menossa ja hyvän aikaa ja nyt kaupankäynti volyymi on hiljentynyt, joten purku alkaa näkyä kurssissa.

Yhtiö on riskinen, se toimii alihankinta sektorilla ja toisaalta voittavaa tekniikkaa biometrisessä tunnistuksessa on hanakala arvata. Joka tapauksessa sormenjälkitunnistus alkaa olla must ominaisuus älykännyköissä. Se on erittäin nopea ja vaivaton tapa kirjautua puhelimeen. Esittely Youtube Tällä hetkellä Suomen myydyimpia puhelimia on Huawein Honor mallit, joissa löytyy Fingerprintsin sormenjälkitunnistin. Odotan vain laajenemista mm. työ PC:hen.  Merkittävä turvallisuus parannus, kun hereilläoloaika lyhyt ja koneen saa nopeasti päälle hipaisemalla näppistä.

Olen ostanut Fingerprint Cardsia useammassa erässä ja tälle päivälle hiukan keventänyt omistustani. Yhtiö on niin halpa, että se varmasti herättää yritysostajien mielenkiinnon ellei pörssikurssi nouse. Samsung on jo aiemmin ollut yhtiöstä kiinnostunut. Pienetkin hyvä uutiset riittää nostamaan yhtiön kurssia ja huonoilla uutisellakin korkea shorttimäärä purkuineen kannattelee kurssia suuremmilta laskuilta. En ole välttämättä yhtiössä välttämättä pitkäaikainen omistaja. Olen valmistautunut luopumaan omituksesta noin 150 SEK kurssitasolla. Se mielestäni käypä, vaikka edelleen halpa hinta osakkeesta. Kurssia alkaa ajamaan mielestäni ylöspäin johdon mielenkiinnon siirtyminen omien optioiden hinnan alenemisesta tuoton optimointiin joka on myrkkyä shorttareille. Toisaalta yhtiöllä kassavaroja lupa aloittaa omien ostot vuoden alusta uudelleen. Osinkoa yhtiö ei ilmeisesti jaa, mutta jos näin tapahtuu niin se voi johtaa positiiviseen kurssireaktioon. Yhtiöllä potentiaalia olla hurja rahantekokone.

Yhtiö on tietyllä tapaa haavoittuva. Biometrinen tunnustus voidaan tehdä muilla tavoin, silmästä, DNA:sta jne. Näistä voi tulla voittava tekniikka. Vastaavasti sormenjälki voidaan mahdollisesti lukea ilman erillistä sensoria suoraan puhelimen näytöltä, joka voi olla kustannustehokkaampaa. Toisaalta Fingerprintin lukija on mielestäni tällä hetkellä selkeästi paras. Se on nopea, varma ja kestävä. Sillä johtava markkinaasema ja tekee yhtiönä tulosta, joten se edellytykset on selvästi muita parempi, se voi tarvittaessa ostaa kilpailevia tekniikoita. Miinuksena on omalta osaltani luotto yrityksen johtoon. Minusta vaikuttaa, että siellä keinottelua ja toiveita äkkirikastumisesta. Tämä ei välttämättä ole paras mahdollinen johto osakkenomistajan kannalta.  Lähitulevaisuus vaikuttaa hyvältä, joten olen yhtiön kyydissä toistaiseksi. 


Linkki, jossa näkyy johdon palkkiojärjestelmä ja päivät tuolla.
Edellisen vuoden tapahtumista tuli ennen joulua sakot.

9 kommenttia:

 1. Vai on tässäkin samanlaista johdon optio negaripelleilyä kuin Betssonilla oli aiemmin kuluneella vuodella! ..ttu näitä ruotsalaisia. Meinasin omistukseni veivata saadakseen veroalea mutta jäin jo vähän kyydistä, on FC vähän noussut jo

  VastaaPoista
 2. En ole tähän ennen tutustunutkaan. Katoin noita lukuja ja vaikutta olevan ihan mahdoton pomppu vuodesta 2014 vuoteen 2015. Mistä tuo oikein tulee?

  VastaaPoista
 3. Vähän sama amaku kuin Betssonilla on mielestäni tässä casessa ilmoilla.

  Luvuista: Sormenjälkitunnistajat on yleistyneet kännyköissä ja Fingerprintsillä suurin markkinaosuus. Samaten passeissa käytetään sormenjälkiä. En ole tätä osuutta tarkistanut. Jokatapauksessa kysynnän kasvu kovaa eikä passeissa yms. heikkene, kun näytä törmälijöitä löytyyy.

  VastaaPoista
 4. Päivitetty linkit, josta näkyy optio-ohjelma ja edellisen vuoden toimista saadut sakot. Epäilyttää kovasti, että kurssia yritetty muokata mieleiseksi.

  VastaaPoista
 5. Itsellänikin näpit hiukan fingerissä... onneksi vain vähän =D

  VastaaPoista
 6. Fingerin meno varmaan rauhoittuisi, kun saataisiin kuninkaalle osinkoja ;).

  VastaaPoista
 7. Muistiin: Xiaomi Redmi Note 4X on Fingerprint Cardsin FPC1035 sensorilla.

  VastaaPoista
 8. Laskeva RSI näyttää Fingerille mahdollista laskun jatkumista vielä syksyyn asti. RSI alkaa lähteä kyllä nousuun jo, mutta niin matalalla ettei uudet pohjat ole poissuljettuja.

  VastaaPoista
 9. Hyvä huomio, olen katsellut itse samaa, ostin jo vähän turhan hätäisesti, kun uskoin RSI nousuun. Itse luulen tässä osingon ja omien oston aikanaan rajoittavan menoa, mutta on tuossa mahdollista kevyt nykyäisy ylös, jonka jälkeen jälleen laskettelua.

  VastaaPoista