perjantai 14. huhtikuuta 2017

Taaleri tilannekatsaus

Olen tehnyt muutaman kaupan Taalerilla viime aikoina ja tämän johdosta tilanne katsaus ja omien ajatusten laittaminen muistiin yhtiöstä ostojen hetkellä on paikallaan. Kirjoittelin syyskuun 2016 katsauksessa yhtiön olevan tarkan seurannan alla ja tarkastelen yhtiön lävitse seuraavan osavuosikatsauksen yhteydessä. Tämä on jäänyt tekemättä. 15.9.2016 ostosta kommentoin, että kyllästyin odottelemaan alempia tasoja. Olisi kannattanut odotella, silloin ostin tasolla 8,60€, nyt saa 8 € tasolla tai jopa alle. Olenkin veivannut yhtiötä muutaman, kerran jolloin saan vähennyksiä verotukseen.  

2016 tulosjulkistus oli selvä pettymys markkinoille ja samoin minulle. Liikevaihdon kasvun jääminen 3,78 oli selvä pettymys. Samoin odottin tuloksen hiukan kasvavan. Käytännössä tulos oli hyvin lähellä edellisvuotista, jos siitä ottaa pois kertaluontoiset erät, Garantian alaskirjaukset, Brändiuudistus ja pörssilistautuminen. Positiivisista tulosraportissa olivat hyvin kannattavan liiketoiminnan varainhoidon hallinnoitavien varojen kasvu. Tuloksen heikkeneminen ja puheet tiukasta markkinatilanteesta tuli hiukan yllätyksenä. Tulevaisuuden näkymät ja vuoden alun kehitys esitettiin varsin positiivisessa valossa. Operatiivinen liikevoitto 27% oli edelleen erittäin hyvällä tasolla, vaikka edellisen vuoden 34% ei pystytty.

Tulos jollakin tasolla herätti kysymyksiä yhtiön kasvun jatkumisesta. Minusta kasvun jatkumiselle on hyvät mahdollisuudet. Garantian ostoksen tulokset pitäisi pikku hiljaa alkaa näkyä ja yhteistyö LähiTapiolan kanssa oli erittäin hyvä uutinen. Taaleri Aurinkotuuli, Taaleri Tonttirahasto II ja Taaleri Vuokrakoti taas tarjoaa hyvät mahdollisuudet kasvulle rahastoliiketoiminnassa.

Kokonaisuutena a minulla raportista kuva, että kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Osakkeen omistajan kannalta positiivista, että osinko nousi hiukan ja jättää varat kasvavaan osinkokehitykseen. Lisäksi annettiin valtuutus ostaa omia osakkeita. Odotin hiukan jo valtuutuksen käyttöön ottoa kurssin tiputtua alle 8 euron, mutta sitä ei tapahtunut. Yhtiö on toki ollut aktiivinen energia liiketoiminnan kanssa ja se vaati pääomia. Uusiutuva energiaan määrä kasvaa ja sen kannattavuudesta kovasti keskustelua. Taalerin kannalta ei välttämättä ole hirveän suurta merkitystä kuinka hyvin se kannattaa, kunhan liiketoiminta pyörii ja yhtiöt pystyvät hoitamaan Taalerille velvoitteensa. Toiseksi se saa tuloja rakentamisesta ja rahoituksen järjestämisestä. Energiaa tarvitaan ja sillä kohtuullisen varmat maksajat. Uusiutuva kasvattaa kakkuaan, jossa Taaleri n sitten vahvasti ottamassa omaa kakkuaan.

Minusta Taalerilla on edellytyksiä parantaa tulostaan ja jatkaa osingon kasvatusta. Taalerille on lisäksi hyötyä korkojen noususta, sen omavaraisuus aste on hyvä. Todennäköisesti lisäilen yhtiötä pikkuhiljaa sopivien tilaisuuksien tullen.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti