maanantai 24. kesäkuuta 2019

Ostoja ja ajatuksia pankeista

Lisäsin salkkuni Svenska Handelsbankenia ja pienen erän Nordeaa. Pankkisektori on maailmanlaajuisesti ollut aika alhaalle arvostettu. Digitalisaation ja teknologiayhtiöiden on arveltu iskevän siihen lujasti. Toisaalta nollakorot ovat olleet jo pitkään vallalla ja toimintaympäristö pankeille on vaikea, koska korkokate on alhainen. Lisäksi Italian tilanne on vaikea ja pankkien ongelmat Italiassa heijastuvat kyllä pohjoismaihin. Italia ei kuulu Suomen eikä Ruotsin tärkeimpien kauppakumppaneihin.

Tässä kirjoituksessa en lähde arvioimaan Svenska Handelsbankenia enkä Nordeaa tarkemmin yhtiönä vaan arvioin niiden toimintaympäristöä. Lyhyesti totean niiden edenneen viimeaikoina eri suuntiin. Handelsbanken on jatkanut tasaista puurtamistaan ydin alueellaan, sen tulos on kehittynyt ihan mukavasti. Svenska Handelsbanken ilmoitti lopettavansa Balttian toiminnot. Nordealla on ollut aika vaikeaa. Se on tehnyt suuren IT-projektin, vähentänyt konttoreita ja muuttanut pääkonttorin Ruotsista Suomeen.

Perustelen hiukan miksi sanon pankkisektoria halvaksi. Pankkisektori on halpa tasearvolla mitattuna ja samoin P/E-luvuilla mitattuna. Pörssillä on oletus, että tulokset laskevat edelleen tai ettei yhtiöt pysty pitämään nykyistä tulostasoa. Nordea on ilmoittanut pyrkivän pitämään kasvavaa osinkoa ja se tarkoittaa seuraavalle vuodelle yli 10% osinkotuottoa. Tämä on erittäin korkea osinkotaso ja saanut ihmettelyä osakseen esimerkkinä pitkään bloganneelta Laimealta silliltä. Itselläni puolestaan pisti silmään Seeking Alphassa Nordean nousu listalle 50 suurinta osinkoa maksavan ulkomaisen osakkeen listoille. Minusta vaikuttaa, että Nordealle on nyt katalyyttejä aliarvostuksen purkautumiselle.

1. Nordea on kärkipäässä jo erilaisilla seurantalistoilla.

2. Nordea on jo herättänyt tuolla kirjoituksella esimerkkinä ulkomaista kiinnostusta

3. Nordea tulee erilaisiin osinkoindekseihin, jonka seurauksena tulee osakkeelle kysyntää indeksirahastoilta

4. Nordean osuus OMXH25 ja Eurooppa-indekseissä. Nordea ei päässyt 50 indeksiin, mutta mikäli ko. katalyytit toimivat se sinne jollain aika välillä lähitulevaisuudessa nousee.

Nordea on minusta selvästi ”tupakan tumppia” erityisesti Ruotsissa. Se on ensin vihattu johtuen Wahlroosin lausunnoista ja toiseksi muutosta Suomeen. Se on kärsinyt näistä, mutta nyt minusta laivan voidaan ajatella kääntyneen hiukan. Nyt likapyykkinä koneessa lingotaan toisia yhtiöitä. Johtuen rahanpesusta siellä on pääosassa Danske ja Swedbank. Tilanteesta voivat hyötyä muut pohjoismaiset kilpailijat ja tällä hetkellä kurssissa on pelkoja niiden osuudesta asiaan. Uskoisin Handelsbankenin ja SEB olevan tällä hetkellä Ruotsalaisten ykkösvaihtoehto, mutta voi noilta Danskelta ja Swedbankilta tulla murusia Nordealle. Tästä kuitenkin päästään sitten vertailuun arvostuksesta. Seeking Alphan kirjoituksen listalla Nordea menee samaan lokeroon Intesa Sanpaolon kanssa, joka on Italialainen pankki. Sillä on erittäin suuret riippuvuudet Italian pankkisektoriin ja lainoihin. Vastaavasti rahanpesu tilanteensa kanssa rypevä Swedbank on edelleen Nordean alapuolella osinkotuotossa. Danskea ei listalla näy, mutta Handelsbanken löytyy listauksesta.

Mitkä on sitten nämä monella mittarilla suuret uhkakuvat? Suuret yhtiöt menevät pankkisektorille ja vie markkinat. Suomi ja Ruotsi on väestömäärältään pieniä markkinoita ja kielen ja sääntelyn vuoksi vielä suojassa. Tällä on toki pieniä ja ketteriä vertaislainayhtiöitä, kuten Resurs Bank ja Bank of Norwegian. Samalla on pohdittu millä kivijalkapankit pitää asiakkaita. Maahan muuttajilla on ollut ainakin tarve hankkia pankkitili ja tätä tarvitaan tukien maksamiseen. Epäilen, että Googlen tai Applen kaltaiselle yhtiölle ei ole ihan helppoa hoitaa lakimääräisiä toimintoja. Sama koskee vertaislainyhtiöitä. Pankit ovat vieneet suurelta osin tunnistautumisen markkinan. Tästä on kyllä selvästi EU-tasolla halua päästä eroon ja mobiilitunniste valtaa alaa. Itse näen pankeilla olevan tästä hyvä kokemus ja uskon edelleen jatkavan merkittävänä toimijana. Voi toki olla, että bisnes eriytyy pankin muusta toiminnasta. Pidän kuitenkin mm. Nordean ja S-pankin mobiilitunnistaumisia hyvinä ratkaisuina.

Pankeissa on jo paljon pahaa kursseissa ja sellaisissa tapauksissa yleensä pienikin valon pilkahdus riittää kohottamaan kurssia. Matalat korot on ongelmallisia pankeille ja syö tulosta. Nyt koron nostot näyttää EKP:n kohdalla siirtyneen taas kauemmaksi ja korot voivat jopa laskea. Kulutusluottoja voi seurata erilaisista palveluista ja esimerkkinä LUOTTO.ORG. Tämä valikoitui itselleni siksi vertailuun, että siinä on Resurs Bankin, Bank of Norwegianin, Klarna ja Nordax Bank. Nuo ovat mielestäni niitä kovia kilpailijoita pankeille. Lainan todellinen vuosi korko on 4,5% minimi ja maksimi 50%. Itse näen ainakin edelleen pankeille paikan esimerkkinä vakuudellisten autolainojen kanssa.



Itselläni on tapana kysyä miksi tulos paranee ennen sijoittamista yhtiöön. Hyviä puolia pitää löytyä. Tässä sitten listattuna niitä:

Svenska Handelsbanken

+ Ruotsalainen, sai asiakkuuksia Nordean Suomeen muutossa
+ Voi saada eettisyyden vuoksi asiakkuuksia Swedbankilta ja Danske Bankilta
+ Norjan keskuspankki nosti korkoa, korkokatteet paranevat Norjassa. Brittien koron nostot alkavat näkyä täysimääräisenä tuloksessa
+ Ruotsin inflaatio oli 2,1%, joka yli 2% tavoitteen. Mikäli tahti jatkuu samana koron nostot Ruotsissa edessä.

Nordea

+ Christer Gardell osti Nordeaa, hän toimii yhtiön arvon esiin tuomiseksi, kurssi laskenut ostojen jälkeen
+ von Koskul mainitsi Q1 raportin esittely tilaisuudessa Q2 lähteneen lujaa käyntiin
+ Nordea osti hiljattain Gjendśidige Bankin Norjasta ja Norja juuri korotti korkoaan. Parantaa korkokatetta Nordealle Norjan osalta.
+ Nora rahastot ovat menestyneet hyvin ja saaneet hyvin rahaa, menestys rahastot on rahastoyhtiölle tärkeitä
+ Osuuspankki töppäsi hinnoittelun muutoksessa. Se sai sijoittajia 1% hintakatolla, joka loppuu. Tämä ei kannusta pitkaikaiseen sijoittamiseen. Samalla hintoja nostetaan muuten ja palveluissa ollut ongelmia. Siirrot toisiin pankkeihin ovat mahdollisia. Nordea ainoa pankki Suomessa, jolla on 1% hintakatto. 
+ Ruotsin inflaatio oli 2,1%, joka yli 2% tavoitteen. Mikäli tahti jatkuu samana koron nostot Ruotsissa edessä.
+ Nordea mahdollisesti osaksi eri indeksejä

Viimeisimmästä kohdasta en ole ihan varma tuleeko toteutumaan, ilmeisesti Nordea ei välttämättä Euro Stoxx50 indeksiin mahdu. Tammikuussa yhtiö oli sijalla 45 ja indeksiin nostaminen vaatii sijan 40. Sijaa heikensi Sammon ommistus osuus, sillä laskettiin vapaata arvoa. Sampo on taas sitten luopumassa osasta omistustaan, joka nostaa arvoa syksyllä. Tärkeintä näissä on mielestäni Cardellin toimet ja mahdolliset lisäostot katalyytiksi aliarvostuksen purkautumiselle. Svenska Handelsbankenille en vastaavia katalyyttejä ole löytänyt, mutta kurssi ruopii kolmen vuoden pohjaa, kun yhtiö samalla on puksuttanut vahvasti eteenpäin. Molemmat pankit ovat olleet kohtuullisen varovaisia, joka voi olla nykyisessä markkinatilanteessa.

Yleisesti näen pankkien palvelulle on edelleen tarvetta. Ne ovat uusien palveluiden ja korkotilanteen vuoksi puristuksissa. Mutta nykytilanteessa mainitut pankit edelleen tekevät tulosta. Tilanteen kiristyessä heikot karsiutuvat ja paremmat elävät. Korot vielä nousevat ja pankeille koittaa parempi suhdanne. Nyt niitä saa jopa alle tasearvon.

Tarkastelua pankkien tilanteesta Huhtikuulta: Pankkien tilanteesta

7 kommenttia:

  1. Osaketta ei koskaan pidä ostaa sen takia, koska se on laskenut ja koska arvostustaso on houkutteleva. Osaketta ostetaan tulevaisuudennäkymien ja arvonnousupotentiaalin takia.

    Tällä hetkellä kysyisin, että mistä ihmeestä esim. Nordea ja SHB taikovat kasvua? Esim. jos katsotaan tuota kaikkien hehkuttamaa Nordeaa, niin sen tuloskasvu on ollut 0% viimeiset 10v. SHB pärjännyt hieman paremmin kolmanneksen tuloskasvulla, mutta sekin on melko heikkoa 10v ajalta.

    Summa summarum, markkinat ovatt sitä mieltä, että Nordean tuloskasvu tästä eteenpäin on 0% (mikä voi olla jopa realististta). Tämän takia osinkoprosentti on noussut kaksinumeroiseksi. SHB:n osalta markkinat tuntuvat odottavan muutaman prosentin tuloskasvua.

    VastaaPoista
  2. Pahoittelut,jos kärsit esimerkiksi lukihäiriöstä, mutta jonkinlainen oikoluku olisi paikallaan blogitekstissäkin.

    VastaaPoista
  3. Viimeiset 10 vuotta korot ovat pääsääntöisesti laskeneet, mikä heikentää pankkien tuloksen tekoa. Viimeiset vuodet korko on ollut historallisen alhainen.

    Nordea on menettänyt asiakkuuksia tai asikkaita viime aikoina Ruotsissa kahdesta syystä. Wahlroosin persoona ja lausunnot on ärsyttäneet ja toiseksi Suomeen muuton takia. Nämä negatiiviset ajurit on arvioni mukaan nyt käytetty. Vastavasti keskiössä uutisonnissa on kilpailijoiden epäeettiset toimet. (Nordea on toki saanut osansa, mutta tähän mennessä löydetyt näytöt on rikosoikeidellisesti vanhentuneet ja omaan silmään kurssia tämän suhteen on vuosien saatossa korjattu)

    Korko on viime vuodet pääsääntöisesti molemmille epäedullisesti laskenut. Nyt kurssi tämän suhteen on kääntynyt, EKP ei korkoa laskenut ja Norja Iso-Britannia ovat sitä jo nostaneet. Ruotsin inflaatio antaa viitettä sielläkin nostot olisivat pian edessä. Korkokate näyttelee merkittävää osaa pankkien tuloksessa.

    Muita tulosajureita ovat sijoitustoiminnan tuotot. Näissä sekä Handelnsbanken, että Nordea on parantaneet asemiaan saaden uusia asiakkaita.

    Merkittävä tulosparannuspotentiaali tulee mielestäni korkotason normalisoitunisesta. Pankkitoiminnassa luottamus on erittäin tärkeä ja sen menettäminen on vaikea paikattava. Svenska Handelsbanken ja Nordea erottuvat tietyillä osilla kilpailijoistaan. Näissä voi olla tulevaisuuden kasvumottoreita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. FED aloittaa pian koronlaskut ja muut keskuspankit tulevat seuraamaan perässä. Korkojen normalisoitumusta ei ole näkyvissä.

      Poista
  4. Tämää perustuu jantterien arvioon, joka ennustivat jonkun aikaa sitten, että EKP nostaa korkoa nyt kesällä ja FED nostaa useamman kerran korkoa ennen vuodewn vaihdetta. Mikään ei toteutunut.

    Powell kertoi puheesssaan ettei huomioi poliittista painetta vaan seuraa inflaatiota, joka matala sekä työllisyyttä, joka on ennätystasolla. Tällä hetkellä ei siis FED:in kiikareilla tarvetta muutokselle.

    VastaaPoista
  5. Tuo Luotto.org tuli tutuksi ja aikaan samaan purkkiin menevä kuin TVstäkin tutut Freedom Rahoitus ja muut mutta ehkä isompi valikoima lainoja joita kilpailuttaa. Ongelmana noissa on että Nordeat ja muut pitäisi saada mukaan niin korkoja saisi hivutettua alemmaksi entisestä. Vakuudellisuutta sitten vaativat taas pankit ainakin isoissa kulutusluotoissa niin vaikea sanoa mikä olisi "paras"

    VastaaPoista
  6. Itse haeskelin vähän millaista toimintaa Nordealle ja Svenska Handelsbankenille on kilpailupuolella ja mikä on siellä korkotaso. Klarna, Resurs, Norwegian näkyvät luottokorttipuolella ja nettimaksamisessa vaihtoehtoina. Lisäksi ne antavat osviittaa millaista korkoa voi luottopuolella ottaa.

    Kiitoksia Aarre kommentista. Tuo vahvistaa käsitystäni, että pankit on edelleen perinteiset kivijalkapankit vahvoilla lainoissa.

    VastaaPoista