torstai 18. toukokuuta 2017

Kirja-arvostelu: Kasvusijoittajan osakestrategiat- Henri Blomster

Sain luettavakseni Kasvusijoittajan osakestrategiat e-kirjan hiukan ennen julkaisua. Nyt kirja on julkaistu ainakin google playkaupassa ja Amazon Kindlessä.

Kirjoittajasta

Kuka on Henri Blomster? Itselle kirjoittaja on tullut tutuksi  Salkunrakentajan blogeista.Tämän lisäksi kirjoittajölta löytyy varsin pitkä ansiolista, josta suotra lainaus kirjan esittelystä:” Kirjoittaja toimii Salkkumedian hallituksen jäsenenä ja SalkunRakentajan analyytikkona. Tämän lisäksi kirjoittaja istuu Ocuspecto-nimisen terveysteknologiayrityksen Advisory Boardissa ja on Seeking Alpha kontribuuttori. Kirjoittajalla on 20 vuoden kokemus suorasta osakesijoittamisesta ja hän on aiemmalta koulutukseltaan solubiologian tohtori. Aiemman koulutuksensa kautta kirjoittajalla on kokemusta niin sanottujen verkostojen tutkimisesta ja tuntee verkostoteorian perusteet. Kirjoittaja opiskelee rahoitusta Aalto-yliopistossa ja hän on muun muassa esiintynyt vieraspuhujana Helsingin yliopistolla otsikolla "Uneven Distribution of Growth. Mechanisms and Implications". Kirjoittaja on voittanut työstään useita palkintoja, kuten Medix-palkinnon, PhDs to Business Life case-kilpailun, sekä Aalto Crossroads case-kilpailun.”

Kirjasta

Kirja ei ole opas aloitteleville sijoittajille vaan se keskittyy kasvusijoittamiseen ja muita sijoitusstrategioita sivutaan vain lyhyesti kirjan alussa. Koska kyseessä on e-kirja löytyy siitä toki linkkejä Salkunrakentajan artikkeleihin joissa käydään tunnuslukuja lävitse. Kirjan alussa käydään yleisesti  läpi arvosijoittaminen ja sen vastakohtana pidetty kasvusijoittaminen. Lisäksi käydään päällisin puolin teoriaa CAPM-mallista ja tehokkaista markkinoista ja riskistä. Useat akateemiset tutkimukset toistavat arvosijoittamisen erinomaisuudesta. Kirja ei kiistä näitä teorioita, mutta tekee havainnon mallien puuttellisuudesta.

Kirja käsittelee kasvuyhtiöistä poikkeuksellisesti kasvavia yhtiöitä. Poikkeuksellinen kasvu on esitetty kirjassa hienosti kuvilla.

Pörssiteoriat riskistä ja tuotoista perustuvat normaalijakaumaan ja keskiarvooon. 500 ihmisen pituus on kuvattu tuumina ja keskiarvo kuvaa varsin hyvin pituutta. S&P500 yrityksiä katsellessa jo vuodessa alkaa olemaan isompia eroja, mutta sitten tarkasteltaessa seitsemämn vuoden ajanjaksoa johon mahtuu finanssikriisi muuttuu kuvaaja selvästi normaalijakaumasta poikkeavaksi.

Kirjan mielenkiintoinen havainto on kasvun muodon tarkastelu. Exponentiaalisesti kasvaliikevaihdolla on tapana kasvaa exponentiaalisesti tulevasisuudedssa. Nämä yhtiöt muuttavat maailmaaamme. Kun jonkun aikaa sitten tietoa lähdettiin hakemaan tietosanakirjasta niin nykyään sanotaan, että googlaa. Ja googlaus käy yleensä heti äly puhelimella, jossa suurimmalla todennäköisyydellä googlen järjestelmä. Kirjoja ostetaan Amzonista ja sieltä nykyisellään ostetaan muutakin. Kirjan perusteella markinoilta löytyy ”voittaja vie kaiken” tyyppisiä yhtiöitä eli ne vievät koko markkinan. Niitä voi löytää seuraamalla liikevaihtoa. Niillä joilla liikevaihto kasvaa vuodesta toiseen exponentiaalisesti ovat todennäköisiä voittajia. Yleensä hyvin tuottaville markkinoille tulee kilpailijoita. Tässä on kyseessä muutos, joka parnataa tai helpottaa tilannetta niin paljon, että entistä tapaa ei enää akivata ollenkaan. Esimerkkinä tiedon haku. Nykyään halutaan kirjoittaa asia suoraan googleen, kirjan haku tai ostaminen on paljon vaivalloisempaa.

Kirjassa käydään sitten lävitse kasvun ajureita ja hyppäyksiä S-käyrältä toiselle, jotka ovat kirjoittajan mukaan todellisen kasvuosakkeen merkkejä. Kirjassa tuodaan hyvin esille mitä tarkoittaa yritykselle pitkään jatkunut kasvu. Se tuo yritysarvoa korkoa korolle tyyliin. Siinä arvioitu osakkeita Philip Fisherin säännöillä ja arvioitu riksejä kasvuyhtiöille.

Minusta tämä oli todella antoisa paketti luettavaksi nykyisenä arvosijoittamisen ja Buffetismin aikana. Kaikki ovat arvosijoittajia ja pikku-Buffetteja. Onko Buffett arvosijoittaja. Hän on mielestäni jossain mielessä kasvusijoittaja, hänen salkkunsa P/B-luku on monen yhtiön osalta korkea. Kirjassa oli mielenkiintoinen vertaus voittaja vie kaiken rakenteessa Buffettin vallihautaan. Voittaja vie kaiken osakkeilla on vaikeasti kopioitava kilpailuetu. Kirjassa oli useampia osakkeita käsitelty eri tavoilla ja miksi osa niist on todellisia voittajia joiden liikevaihto kasvaa läpi syklin. Osakkeiden pitoaika pitää olla pitkä mielellään ikuisuus, kuten mestarit suosittavat. Krija vie samalla uudelle alueellelinkkeineen artikkileihin ja videoihin.

Tässä oli runsaasti valtavirrasta poikkeavia ajatuksia ja Henri Blomster on suhtautuu suurella intohimolla sijoittamiseen. Hän hylännyt asiantuntemusalueensa biotekniikan ja keskittynyt verkostoyhtiöihin ja opiskelee rahoitusta. Itse näen tässä monta positiivista asiaa sijoittamisen näkökulmasta. Hän selvittänyt yhtiöiden taustat, hän ei ole valinnut niitä mukavuusalueeltaan  ja selvittää muita mahdollisuuksia. Suosittelen lukemaan jopa niille, jotka eivät ole kasvusijoittamisesta kiinnostuneita. Onko Blomster oikeassa? Itsellä tekee ainakin mieli pienellä panoksella kokeilla ja seuraan suurella mielenkiinnolla Henrin salkkua Sharevillessä.

Kirjan saa hankittua:

Lisäksi kirja on tulossa Elisa kirjaan lähiaikoina.

Kirjakauppa netissä Adlibris.com *

11 kommenttia:

  1. Blomster on todennäköisesti oikeassa ainakin sillä perusteella mitä tästä arvostelusta tulkitsin.

    Buffett ei ole arvosijoittaja siinä mielessä miten yleensä arvosijoittamista tulkitaan. Se miten hän ja Munger näkevät arvosijoittamisen on toinen asia. Esimerkiksi Munger on sanonut, että kaikki sijoittajat ovat arvosijoittajia. Berkshiren eli Buffettin ja Mungerin määritelmä sijoittamiselle on sanasta sanaan seuraava:

    ”Sijoittaminen tarkoittaa oman nykyisen ostovoiman siirtämistä muiden käyttöön, jotta voi todennäköisin syin odottaa saavansa suuremman ostovoiman tulevaisuudessa maksettujen verojen jälkeen.”

    Määritelmän voi tulkita monin tavoin, mutta itse tulkitsen niin, että tärkeintä on yrityksen omistajille tuottaman arvon kasvatus mikä tarkoittaa käytännössä, että sen omistajille tulevaisuudessa tuotettujen kassavirtojen reaaliarvon kasvatus on tärkeintä. Berkshirellä ei välitetä mitkä sijoituskohteet sen tekevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäi sanomatta, että kasvavia reaaliarvoja pitää tietysti vielä verrata kohteesta maksettavaan hintaan. Mitä suuremmat reaaliarvot ja pienemmät hinnat sitä suuremmat tuotot.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Hyvä pointti. Olet oikeassa, että Buffett laskee yhtiölle arvon ja vertaa sitä markkinahintaan, joten arvosijoittamista tuo todellakin on. Tarkoitin arvosijoittamisella Faman ja Frenchin P/B-lukuun perustuvaa arvosijoittamista enkä tuonut asiaa esille.

    Vakuuttavat olivat Henrin perustelut ja aihe upposi minuun ehkä turhankin hyvin. Olen vasta lukenut huonosti käyttäytyvät osakkeet ja minusta tässä on yksi hyvä mahdollisuus seuloa pitkiä häntiä, osakkeita, jotka käyttäytvät muista poiketen. Potenssiin tapahtuvat muutokset omn jotnekin ihmiselle hankalia käsittää ja tulevaa arvioidaan yleensä lineaarisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Tämä on mielenkiintoinen aihe ja oma näkemykseni on, että maailma on muuttumassa siihen suuntaan, että aineellisten pääomien merkitys vähenee merkittävästi seuraavina vuosikymmeninä. Ainakin Facebook ja Google ovat siitä hyviä esimerkkejä. Niiden tarpeet aineellisille pääomille ovat vähäiset, jopa lähes olemattomat.

      Epäilen, että Faman ja Frenchin arvosijoittaminen tulee häviämään seuraavina vuosikymmeninä S&P500-indeksille, joista mm. Facebook ja Google sekä niiden tyyppiset vähän pääomia tarvitsevat yritykset tulevat muodostamaan ison osan. Saa nähdä olenko oikeassa vai väärässä.

      Poista
    3. Olen lukenut noista aineellisten pääomien merkityken vähenemisestä jossain yhteydessä. Lienee sinun tekstejäsi. Kyllähän nuo firmat on muuttaneet maailmaa kovasti. Itsellä hiipii noista kommenteista pieni epäluulo, ikäänkuin kyseessä olisi sijoittamisen uusi aika. Tämä ei kuulosta hyvältä. toisaalta on olllut noita teollistumisen vallankumouksia. Tämä voi olla markkinoinnnin ja kaupan vallankumous.

      Poista
    4. En tiedä onko kyse sijoittamisen uudesta ajasta, mutta maailma on kyllä muuttumassa. En tiedä kyllä mihin suuntaan ja kuinka se sijoittamiseen vaikuttaa. Myös Buffett puhui tämän vuoden yhtiökokouksessa siitä, että uudet yritykset, kuten Google eivät tarvitse juurikaan pääomia pyörittääkseen liiketoimintaansa. Ei tämä kaikkiin yrityksiin varmaan vaikuta, kuten kaivosyhtiöihin, mutta kauppaan ja markkinointiin tulee varmasti muutoksia.

      Poista
  4. Joo, olen yhtä mieltä, että tilanne on muuttumassa. Pääomat on pienet ja käyttäjät suuressa arvossa. Yleisesti suureden ekonomia on ihan eri tasolla kuin ennen. Suuri kauppa keskus voi huokutella tuhansia ostajia päivässä, kun taas hyvä netti kauppa miljoonia ostajia.

    VastaaPoista
  5. Oli hyvä ja mielenkiintoinen kirja. Opin ymmärtämään paremmin suuruuden ekonomiaa ja digitaalisten tuotteiden ja palveluiden reaaliteetteja. Voin suositella sen lukemista muillekin.

    En ole yhtä mieltä kaikista asioista, mutta kirjan sisältö selittää syitä sille miksi joistakin yrityksistä ollaan valmiita maksamaan järjettömältä kuuluisia hintoja. Olen tosin sitä mieltä, että järjettömältä kuulostavat hinnat ovat vieläkin enimmäkseen järjettömiä.

    VastaaPoista
  6. Samanlaista ajatusta itsellä heräsi hinnoista ja tuntuma, että mustina pörssi hetkinä näkyy näidenkin osakkeiden hinnoissa. Mutta kuinka paljon on mielenkiintoinen kysymys.

    VastaaPoista