torstai 27. kesäkuuta 2019

Havaintoja muistiin kesän pörssiharrastamisesta

Kesän myötä itsellä on jäänyt hiukan enemmän aikaa harrastaa sijoittamista. Tässä on tullut luettua muutama kirja loppuun mm. Joris Luyendijk – Rahan ruhtinaat ja Karo Hämäläisen, Jukka Oksaharjun ja Randow Walkerin Arvo Guru. Tällä hetkellä on luvussa Osakesijoittajan maailmanvalloitus Henri Elon ja Jari Saarhelon kirja. Tämän lisäksi olen katsellut Youtubesta videoita menestyneistä sijoittajista. Tässä sitten kirjaan muutamia ajatuksia muistiin.

Kuuntelin Peter Lynchin opetuksia tässä koostetta.

- Kuka vain voi menestyä markkinoilla
- Et tarvitse koulutusta, tarvitset tutkimusta ja kärsivällisyyttä
- Markkinoilla on monta pokeripeliä, valitse niistä itsellesi suotuisin, jos löydät suotuisamman siirry siihen
- P/E kertoo arvostuksen, älä osta liian kalliilla
- Valitse vahvat yhtiöt joilla kassavirta riittää selviämään vaikeista markkinatilanteista

Warren Buffett, Charlie Munger ja Peter Lynch totesivat saman, älä välitä makrosta välitä yhtiöstä. Taloudellinen menestys näkyy ennen pitkää kurssissa. Pidä hyviä yhtiöitä pitkään. Kaikkien mielestä riski pienenee, kun hinta laskee.

Peter Lynch pyysi katsomaan, että liikevaihto kasvaa ja tase on kunnossa. Kasvuyhtiöillä on joilla kassa kunnossa, on tilaa kasvaa. Selvitä syy miksi ne kasvavat. Odota selvät merkit tuloskäänteestä ennen sijoittamista. Kasvuun ehtii mukaan myöhemmin.

Lynch ja Templeton kehottivat sijoittamaan epäsuosittuun. Lynchin mielestä on parempi olla mukana kovassa kasvussa alalla joka kasvaa hitaasti kuin alalla joka kasvaa nopeasti. Kukaan ei osaa ennustaa tulevaa. Ostamalla halvemmalla pienemmillä odotuksilla menestyy paremmin.

Osakesijoittajan maailmanvalloituksesta jäi mieleen Jarl Waltosen osio. Hän oli ostanut halvalla alle 10 P/E:llä lohifirmoja Norjasta ja Öljy-yhtiötä jolla substanssia P/E:llä. Hän ihmetteli Nordean, SEB ja Swedbankenin polkemista markkinoilla. Kirjasta löytyi useita esimerkkejä ja tilastoja P/E- ja P/B-luvun tuottamasta menestyksestä. Se vaatii vain odottelua ja katalyyttiä. Tomi Salon sijoittajan Six Packin mukaan:

P/E alle 10 on arvosijoitus
P/B kasvu ale hintaan, kun P/B alle 2,5 kasvu yhtiöllä. P/B alle yksi oman pääoman tuotto oletetaan jäävän alle 10%.
ROE pitäisi olla yli 12%, jotta saadaan pitkälle ajalle tyydyttävä tuotto
Omavaraisuus aste tyydyttävä 25-35%
Gearing tyydyttävä 60-120%

Sitten mennään omiin huomioihin ja havaintoihin. Kirjassa oli laatuyhtiö tarkastelu kesällä 2018. Siinä Taaleri oli päässyt laatuyhtiö listalle ja listattu P/E 13. Erot olivat kirjan mukaan isoja ja finanssiyhtiöille tyypillisesti tulee matala P/E- koska ne kärsivät syklin muutoksesta. Huomattavaa on Taalerin kurssipudotus 10 euron päältä 7 euron tasoon. Tuloksessa kulmakerroin on alaspäin, mutta hiljattain tulleen Inderesin sanoin varovaisen tulosvaroituksen mukaan tulos jää hiukan edellisestä vuodesta. Lueskellen tulos varotiusta tarkemmin se kertoo alkuvuoden menneen huonosti ja loppu vuoden kirivän tilanteen normaaliksi. Tilanteelle on useampi ajuri. Yksi on irtaantuminen Texasin tuulipuisto hankkeesta. Toinen on perustettava asuntorahasto, jonka myymisen täyteen Inderes arvioi olevan helppoa. Vertailu kaudella H2/2018 on lisäksi Geotermisten hankkeiden alaskirjaus rasittamassa tulosta. Taaleri on lanseerannut alkuvuoden aikana Tallikiinteistöt rahaston, joka alkaa näkymään tuloksessa. Yhteistyö Nordnetin kanssa Taalerin rahastojen myymiseksi voi alkaa tuottaa hedelmää vuoden loppupuolella. Lynch kehottaa odottamaan, että kehitys näkyy tuloksessa, mutta seuraan suurella mielenkiinnolla Taaleria. Johto on uusi ja en tiedä miten he asian ilmaisevat. Minusta olisi oman kauden tulospalkkioiden määräytymisen vuoksi hyvä mahdollista tulla tilanne, jossa putsataan pesä. Taaleri voi siis kurssiltaan laskea vielä huomattavasti. Arvostus on minusta suhteessa yhtiön laatuun erittäin pessimistinen. Taaleri Six Packillä P/E:llä arvo-osake, P/B:llä kasvua ale hintaan. Pääomantuotto on erinomaisella tasolla, omavaraisuus hyvä tai erinomainen ja nettovelkaantumisaste hyvä.

Toisena sijoitus casena olen miettinyt Lehtoa. Se on ollut minulle tähän mennessä epäonnistuminen. Peter Lynch sanoi esityksessään, että pitää sietää laskua ja kurssit voivat mennä minne vain, mutta älä panikoidu. Katso vain itse yhtiötä sijoituskohteena. Usko on horjunut ajoittain Lehdon kohdalla ja olen myynyt sitä huonoihin uutisiin, mutta tankannut takaisin. Lynch kehotti katsomaan yhtiötä pidemmällä perspektiivillä ja seuraamaan kehitystä. Kasvaako liikevaihto, kasvaako tulos liikevaihdon mukana. Millaiset marginaalit ovat suhteissa kilpailijoihin. Lehdon liikevaihto on edelleen kasvussa. Marginaalit ovat paremmat kuin kilpailijoilla. Yhtiö on syklinen. Tällä hetkellä on mahdollista, että yhtiö painuu tappiolle. Yhtiön kilpailutekijät on edelleen olemassa ja suhdanne on epäedullinen. Uusista asunnoista on ylikapasiteettia. Lehto on rakentanut siitä huolimatta liikaa ja nyt tilanne selviää. Lynch sanoi marginaalien välillä vääjäämättä tipahtavan kilpailun seurauksena, mutta parhaat yhtiöt selviävät ja porskuttavat sitten tilanteen rauettua entistä vahvempana, heikot kilpailijat poistuvat markkinoilta. Mielestäni kapasiteettia on jo leikattu ja osa yhtiöistä on kaatunut ja poissa markkinoilta. Lynchin opein on odotettava selvät merkit käänteestä. Pidemmillä tunnusluvuilla esimerkkinä 5 vuoden tunnusluvut, Lehto kasvaa ja huikean halpa. Menikö se liian lujaa suhdanne huippuun selviää lähiaikoina.

Viimeisenä tarkasteluna tulee sitten Nordea. Yhtiö on arvostusluvuilla halpa ja monella tapaa käsittää tupakan tumpin määritelmän. Osake, jota kukaan ei halua. Ruotsalaiset eivät halua osaketta, koska eivät pidä Walhroosin kärkevistä kommenteista ja ovat suuttuneet Nordean muutosta Suomeen. Kymmenen vuotta vanha tapaus rahan pesusta pyörii jatkuvaan mediassa. Viimeisin uutinen on ratsiasta yhtiön Tanskan konttorille 17.6.2019. Näyttävä uutisointi ratsiasta, mutta ratsian tulokset puuttuvat. Vastaava uutinen kilpailijasta. Summittaisesti hain uusinta uutista Nordeasta, se oli otsikoitu: ” Helsingin pörssi avautui laskuun, Nordean loiva alamäki jatkuu. Sisältö alusta: ”Pohjoismaiden arvokkaimman pankin tittelin menettäneellä Nordealla käydään kauppaa puolen prosentin laskussa.” Kauppalehden keskustelupalstalla puhutaan Nordean nurin menosta ja sanotaan ettei tällä kertaa valtio tule pelastamaan yhtiötä. Olen itse omistanut kirjoituksessa mainittua SYP:tä 70 asti ja muin sen vuosituhannen alkupuolella 2002 noin 10 euron kurssiin. Kirjoituksessa mainitaan kurssin olleen senttejä 90-luvulla. Itse en muista moista eikä tämä kirjoituskaan. Muina asioina Kauppalehden palstalla puhutaan sitten liiketoiminnasta ja epäillään korkojen laskevan ja EPS:in laskevan. Liiketoiminnallista perustetta asialle ei esitetä.

Buffett ja Lynch molemmat sanovat haastattelussa, unohda keskuspankkien toimet ja unohda makrotalous. Keskity yhtiöön ja sen liiketoimintaan. Lynchin mittarilla Nordea on tasepeli. Tase pelissä hän kehottaa keskittymistä taseeseen. Palaan edelliseen kohtaan, mitä niissä sanotaan Nordean taseesta? Ainoa vähäinen kommentti on Nordean EPS:in sanotaan laskevan. Sitäkään ei sanota millä aika jänteellä. Kauppalehdessä on ennusteita. Siinä 1.12019 Nordean EPS ennuste on 0,77€ ja laskettu 0,68€. Tämä on siis koko vuoden tulosennuste. Missään ei puhuta alkuvuoden toteutuneesta tuloksesta eikä ohjeistuksesta. No alkuvuoden EPS on 0,10€. Trailing EPS 0,65€. Analyytikkojen ennusteiden keskiarvo 0,68€ ensi vuodelle. No lyhyesti laskettuna 0,10€ jatkuessa tulos on 0,40€ ja merkittävää laskua. Tämä on jonkunlainen viivotin analyysi tulkittuna Kauppalehden palstalla.

Buffett ja Lynch kehottavat luottamaan asiantuntijoihin ja eivät itse yritä osata kaikkea. Kuka on paras arvioimaan yhtiön tulevaisuutta? No minusta yhtiötä seuraavat analyytikot ovatr parempia kuin Kauppalehden viivotin analyytikot. Mutta hekin tunnetusti erehtyvät. Paras arvioitsija on varmasti yhtiö itse. Katsotaanpa sitten yhtiön tulevaisuuden näkymiä viimeisestä raportista. Nordea itse näkee parannusta läpi sen kaikkien yksiköiden joka parantaa asiakasarvoa ja liikevaihtoa. Tämä sisältää investoinnit Private Bankingiin Ruotsissa ja Norjassa. Toisena mainitaan Gjensidige Bankin osto Norjassa. Lisäksi on saatu uusia jakelukanavia investointipankkitoiminnalle joista alkaa näkyä tuloksia. Kulut ovat laskemassa nousevan robotiikan ja automaation myötä. Teknologian Main frame IBM ollaan uudistamassa Puolassa ja Virossa. Luottotappioiden arvioidaan säilyvän samalla tasolla ja osingossa pyritään pitämään nouseva trendi. Rahan pesussa ei ole tiedossa aiemmin esiin tulleesta poikkeavaan. Tämä on itse vapaasti Suomennettu tulkintani.

Minusta tässä eivät nyt kohtaa mediassa ja keskustelupalstoilla esitetty tilanne ja yhtiön ja analyytikkojen näkemys. Liiketoiminta ja mielipide ovat eriytyneet. Tässä otetta Inderesin raportista finanssipalveluyhtiöistä: ” Kotimaisilla sijoituspalveluyhtiöillä ensimmäinen vuosipuolisko on sujunut kohtuullisen hyvin. Markkinan raju elpyminen näkyi omaisuusarvojen kasvuna Q1:n aikana ja kotimaisten rahastojen nettomerkinnät ovat kevään mittaan kääntyneet jälleen kasvuun. Sijoittajat ovat kuitenkin edelleen varovaisia, mistä kertoo pääomien jatkuva siirtyminen osakerahastoista turvallisempiin korkorahastoihin. Kotimaisten rahastojen nettomerkintöjä tarkasteltaessa on syytä huomioida, että toukokuussa Nordea käsityksemme mukaan siirsi rahastopääomia pois Suomesta yli 1,5 miljardilla. Tämä painaa raportoituja lukuja, mutta ei heijastele markkinan todellista kehitystä ja alla olevaa sijoittajasentimenttiä.

Kokonaisuutena alkuvuonna kotimaisista sijoitusrahastoista on Sijoitustutkimuksen Rahastoraportin mukaan lähtenyt pääomia noin 1,6 miljardilla ja Nordean sisäisistä siirroista oikaistuna luku on nollan tuntumassa. Vaihtoehtoiset sijoitustuotteet (mm. kiinteistö- ja metsärahastot) ovat kasvattaneet entisestään suosiotaan ja arviomme mukaan niihin on H1:n aikana virrannut pääomia noin 700 MEUR:lla.”

Faktana Nordean nettomerkinnät Suomessa on vähentyneet. Inderes epäilee rahojen siirtoa Suomesta johon viittaa näkymien kommentit. Omasta näkökulmasta tämä voi olla hyvin mahdollista ja järkevää. Suomi uhkasi rahastoja veroilla ja voi olla hyvin kannattavaa siirtää ne poissa maasta ennen koko lain valmistelua. Samalla valtio saa selvän signaalin ettei homma kannata. Toiseksi Nordea saa synergia etuja Norjasta ja Ruotsista yhdistämällä rahastot. Tietojärjestelmiä maiden välillä yhdistetään ja toimitaan samalla alustalla. Hyvin kannattavaa toimintaa. Nordea saa suuruuden tuomaa kilpailuetua Pohjoisilla rahastomarkkinoilla. Hyvin harva yhtiö pystyy kilpailemaan sen kanssa pohjoismaisessa mittakaavassa. Nämä on oletuksia ja seuraavassa tulos kertoo asian oikeat vaikutukset tulokseen.

Yhteenvetoa aiemmasta kirjoittelusta. Kauppasota ja sen vaikutukset laskevat kursseja. Talous on selvästi hiljentymässä. Monet menestyneet sijoittajat kehottavat olemaan välittämättä näistä ja keskittymään yhtiön liiketoimintaan. Kauppasota ja talouden hiljentyminen vaikuttavat varmasti erityisesti Lehtoon ja asuntomarkkinoiden kehitykseen. Trumpin tulleilla ei ole suoraa vaikusta mihinkään yhtiöön. Kaikkien yhtiöiden tilanne nähdään mustana laskeneen kurssikehityksen myötä. Kurssikehityksen laskulle on toki perusteita kaikkien tulokset on heikentyneet ja marginaalit olleet paineessa. Yritysten liiketoimintaympäristöön kiinnitetään vähän huomiota. Lynch sanoo, että tärkeintä sijoittajan menestykselle on oman pään kestäminen ja ei saa panikoitua. Kurssit voivat mennä minne vain. Buffettin kuuluisa lausahdus on ole ahne, kun muut pelokkaita. Tunnistan yhtiöissä näitä piirteitä. Lycnh kehoittaa katsomaan tasetta ja arvioimaan selviytyykö yhtiö. En tällä hetkellä näe syitä miksi Taaleri tai Nordea kaatuisi. Lehto on mahdollista joutua vaikeuksiin, mikäli sille jää liikaa kohteita käsiin. Christer Cardell on sijoittanut vasta Nordeaan, joten uskon sen taseen olevan kunnossa. Lehdon osalta kouluprojektit on hyviä uutisia ja antaa luottoa jatkuvuudesta ja kassavirtaa toiminnan pyörittämiseen. Nyt vielä pitää olla maltillinen ja odottaa merkkejä tulosparannuksesta Lynchin ohjeiden mukaan. Jollei niitä tule seuraavissa tuloksissa, on jatkettava odottamista. Kaikki kolme tapausta vaikuttaa erittäin hyviltä sijoituscaseilta. Välttämättä vielä ei ole aika ostaa, kurssit voi laskea yhä ja tulos heikentyä. Pitemmällä aika jänteellä tilaisuus näyttää hyvältä. Pidän esimerkkinä todennäköisempänä korkojen olevan viiden vuoden päästä 3% kuin, että ne laskevat seuraavat viisi vuotta -3%. Nordean 10% osinkotuotto on hyvä, jos se jakaa sitä seuraavat viisi vuotta. Muilla yhtiöillä ja taloudella ei silloin ole mennyt kovin hyvin. Tappioriski on pieni verrattuna vaikkapa Amazoniin. Kaksi muuta näyttävät pidemmällä aikajänteellä tarkasteltuna edelleen kasvuyhtiöiltä. Talouden virkistyessä näiden tilanne voi näyttää hyvin erilaiselta. Tällä hetkellä molemmissa sekä yhtiössä että talousennusteissa on pessimismiä. Yhtiöillä on edelleen puolellaan kilpailuetuja. Lehdon marginaalit on parempia kuin kilpailijoilla ja niille löytyy perustetta tehdas jalostusketjun hallinnasta. Taaleri puolestaan omaa toimintaa mitä muilta rahastoyhtiöiltä ei löydy. Toiminnalla useita tukijalkoja erilaisiin markkinatilanteisiin.

Edellinen kirjoitus pankeista: Ostoja ja ajatuksia pankeista

1 kommentti:

  1. Hyvää pohdintaa, on ollut selvästi aikaa paneutua omiin harrastuksiin eli sijoittamiseen kesällä :)

    VastaaPoista