perjantai 18. lokakuuta 2013

Kirja-arvostelu: Hajauta tai hajoa

Olen niitä onnekkaita, jotka saivat tutustua Jukka Oksaharjun kirjaan Hajauta tai hajoa etukäteen. Kirjassa on varsin tukevasti sijoitus asiaa Jukka Oksaharjun blogista tutulla tavalla perusteellisesti tarkasteltuna. Jos kirjasta joku miinus pitää hakea, niin se ajoittain raskaslukuinen, minkä Oksaharju oli kyllä jos kirjan alussa tuonut esille. Raskaslukuisuus johtuu siitä, että Oksaharju on käynyt asiat niin perusteellisesti läpi ja pidemmälle lueskellessa arvostus nousee kirjoittajaa kohtaan. Hän näyttää asioihin perehtyneisyytensä, jonka jälkeen omaan näkemykseen esittäminen saa huomattavasti vahvemman painoarvon.

Kirjan alussa minua miellytti erityisesti riskin käsittely ja pohdinta rajoittumatta vain osakkeen historialliseen hinnan vaihteluun, jota käytetään yleisesti riskin mittarina. Riskiin otettiin oma perusteltu näkökanta. Modernin portfolioteoriaa, CAP-mallia ja tehokkaita markkinoita käydään varsin kattavasti läpi. Varsin maukas ajatus tuli itsellä mieleen tarkasteltaessa tehokasta rintamaa. Tässä vaiheessa pyöritelty muutama kaava ja esitettiin perusoletus, että kaikki sijoittajat sijoittavat tehokkaaseen rintamaan. Kaavojen lueskelun jälkeen voi jokainen kohdallaan pohtia meneekö oma salkku siinä tehokkaassa rintamassa ja ennen kaikkea tietääkö mihin oma salkku siinä rintamassa sijoittuu. Seuraava ajatus, että mikä sijoitus parantaa asemaa rintamassa ja onko se sijoitus kirkkaana mielessä. Tämä on yksi niistä esimerkeistä, jotka kertovat kuinka Oksaharjun kirja panee ajattelemaan. Tämän jälkeen erilaisten sijoituskohteiden läpikäynnissä huomioidaan aina niille tyypillisiä riskejä ja kerrotaan selkeä sanaisesti mitä tarkoitetaan.


Aiemmassa arvostelussani Oksaharjun kirjasta Hyvästä Yhtiöstä hyvään sijoitukseen moitiskelin, että yhtiöitä ei oikein vielä käsitelty. Tätä kirjaa lukiessa kävi jo aikaisessa vaiheessa esille, että Oksaharju ei ensimmäisessä teoksessa päässyt vielä tarpeeksi pitkälle esittääkseen mielipiteensä. Tässä kirjassa oli useita varsin nasevasti esille tuotuja eroja tietyissä yrityksissä. Yhtiöistä Coca Cola oli käsitelty melkoisen pitkälle menevällä analyysillä eikä syyttä.

Oksaharjun esitys erilaisten yritysten strategisista valinnoista oli vakuuttava ja ajatuksia herättävä. Muiden seuraaminen ei kannata ja pitää erikoistua johonkin, jossa on hyvä. Tämä on varsin järkeenkäypää. Oksaharju latoo laatuyhtiöiden tekijät napakasti ja pienellä pohdiskelulla varsin monesta yhtiöstä löytää pienellä vaivalla vian, miksi siihen ei kannata sijoittaa vain seuraamalla kirjan ohjeita. 


Kirjassa on paljon painavaa asiaa sijoittamisesta, tässä teoksessa saa varmasti sijoitu asiaa euroa kohti erinomaisella suhteella perusteellisesti pureskeltuna. Oksaharju antaa blogeista tutulla tavalla kyytiä perinteisille sijoitusteorioille. Yhtiökohtaisesti merkittävät asiat on käyty varsin perusteellisesti.  Samalla käsitellään yhden menestyneen sijoittajan Warren Buffettin ideologiaa perusteellisesti.  Painavan asian tykitystä Oksaharjulle tyypilliseen tyyliin, samaa hankala itse kertoa lyhyesti, en voi muuta kuin suositella lukemaan itse.

Kirjan voi tilata täältä.
Hajauta tai hajoa sisällysluettelo

Kirjakauppa netissä Adlibris.com *

*Merkityt ovat affliate-linkkejä ja kirjoittaja voi saada niistä kommisioita.

2 kommenttia:

  1. Kirjan kansikuvan perusteella sulla on nimeämisvirhe otsikossa sekä ensimmäisessä virkkeessä.

    VastaaPoista