maanantai 21. lokakuuta 2013

Rahastomerkintöjä lokakuussa 2013

USA velkakatto oli täyttymässä 17.10.2013. Tein samana päivänä varovaisia merkintöjä muutamaan rahastoon, vaiikka ongelma ei täysin ratkennut. USA etenee näkemykseni mukaan tilanteessa pienin askelin. Ostin Seligson Global Top 25 Brandsiä , Global Top 25 Pharmaceuticalsia, Phoebusta ja ja Pharosta.

Seligson Top Brändissä on 60% Amerikkalaisia osakkeita ja dollari-euro-suhde on mielestäni nyt edullinen näille hankinnoille. Tässä on varsin monta kuluttaja tuote yhtiötä, jotka suuntaa Jukka Oksaharjun kirjasta tutulla tavalla kehittyvien markkinoiden kasvaville kuluttajatuote markkinoille. Jukka Oksaharjun kirja pani minua paljon ajattelemaan noita markkinoita ja mitä yhtiöitä siellä on osallisina. Top Brandsissä tulee todennäköisesti olemaan monta niistä voittaja yhtiöistä ja lähden varovaisin askelin kasvattamaan osuuttani ennestään tutuissa Seligson Top Brandsissä. Kannattaisiko minun sijoittaa osakkeisiin mieluummin suoraan? Vaikea sanoa, ostan yksittäisiä yhtiöitäkin tilaisuuden tullen. Top Brandsin kautta saan edun siitä, että vältän osinkoveroja, kunnes teen lunastuksia ja kaupankäynti on kustannustehokkaampaa kuin itse tehtynä. En voi tietää, mitkä yhtiöt ovat Top Brandejä 20 vuoden päästä. Tämä rahasto tekee hyvän keskityksen, mutta silti hajautetun salkun. Toiseksi voin tehdä kustannustehokkaasti pieniä kertasijoituksia.

Lääkesektori on tuottanut historiallisesti hyvin ja parhaiten tuottavia toimialasektoreita. Varsin monen yhtiön kohdalla tummia pilviä on ilmaantunut taivaalle patenttien umpeentumisen myötä. Silti sama kehittyvien markkinoiden kasvava keskiluokka parantaa lääkeyritysten tulevaisuutta. Terveys on kaikesta huolimatta ihmisille tärkeä, voisi sanoa ykkösasia. Tällä perusteella on emmi sijoittaa lääkeyhtiöihin. Global Top 25 Pharmaceuticalsissa  USA paino on hieman maltillisempi 50%.


Tämän lisäksi merkitsin Seligson Phoebusta ja Pharosta. Arvostan Anders Oldenburgia ja hänellä hyvät näytöt pitkältä aikajänteeltä ja hänellä on itsellään merkittävä omistus omassa rahastossaan. Samat sanat voi todeta Pharoksen Petri Rutasesta. Hän teki viimeksi finanssikriisissä huomattavan hyvän ajoituksen korko- ja osakepainon suhteen. Tälläkin hetkellä olen mielenkiinnolla seurannut hänen toimintaa. Osake paino on käynyt yli 60%, mutta tällä hetkellä ollaan taas lähellä peruspainoa 50%. Rutanen on pystynyt perustelemaan allokaationsa minun mieleeni järkevästi. Tällä hetkellä on ottaa näkemystä korkojen nousuun.  Salkussa ei ole pitkiä korkoja, koska hän olettaa korkojen nousevan nykyiseltä historiallisesti alhaiselta tasolta. Salkku on sinänsä Seligsonin indeksisalkku, jota on varsin fiksusti ja perustellusti maustettu Seligsonin menestyneillä aktiivisilla rahastoilla ja indeksiä tutkitusti paremmin tuottavilla pienosakkeilla. Lisään mielelläni hiukan markkinoita aktiivisesti seuraavan ammattilaisen näkemystä salkkuuni, jolla tutkitusti hyvä historia sijoituksistaan, erityisesti, kun hyödyn siitä verotuksellisesti pitkällä aikajänteellä. Tarkoituksena pitää tätä salkussani ainakin niin pitkään kuin salkunhoitaja pysyy samana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti