perjantai 25. syyskuuta 2015

Dippi muistelmia, osa finanssikriisin alku ja yhtäläisyydet tähän päivään

Itse olen aikanaan kirjoitellut muistiin tunnelmia finanssikriisistä jälkikäteen. Rokka 76 kirjoitti vuotta aiemmin varsin legendaarisen kirjoituksen Kondratieffin syklistä kauppalehden keskustelupalstalle. Kirjoitus on tehnyt minuun suuren vaikutuksen ja ole kovasti yrittänyt miettiä miten tutkimusta voi hyödyntää omassa sijoittamisessa. Olen sitä mieltä, että velan määrän on purkauduttava ja aikanaan ajatusmaailma ja taloudelliset asemat ovat hyvin erilaisia 15-20 vuoden kehityksen tuloksena. Oleellista on huomata, mikä on se kuplassa oleva ala tai sijoitus ja toiseksi huomata seuraavaa noin 50 vuoden taloudellista nousukautta ajava teema tai ala.  

Alkuvaiheessa laskua jo odotti. Nousua oli jatkunut pitkään ja monet manasi jo laskukautta. Tulokset ohjasivat pörssin suuntaa toiseen suuntaan. Laskun käynnisti Bear Stearnsin kaatuminen. Se tapahtui yllättäen, vaikka sitä jo huhuiltiin jo kuukausia. Tuntui, että homma klaarataan, kun maailman mittakaavassa pieni pankki kaatuu. Bear Stearnsin kaatuminen jälkeen tuntui, että alkaa olla ostopaikka pian. Lehman Brothersin kaatuminen sitten sai aikaan uuden laskuaallon. Tämän jälkeen alkoi tuntumaan, että kurssi vain laskee ja laskee.

Molempien investointipankkien kaatuminen oli hyvin samantapainen kuin tilanne vasta. Kurssi tippui aika suuresti ilman syytä, sitten tuli Volswagenin huijaus esille. Jatkuuko tilanne samanlaisena tästä eteenpäin? Eilen kerrottiin BMW:n ylittävän rajat päästöissä. Tuleeko sieltä seuraava laskuaalto.

Vääjäämättä tulee mieleen, että tässä voi olla Kondratievin uuden ajan alku. Öljyteollisuudessa ja autoteollisuudessa on pyörineet isot rahat, pikkuhiljaa korvaavia vaihtoehtoja löytynyt. Päästömääräyksiä on vastustettu voimakkaasti. Öljyn hinta ja kysyntä on romahtanut, energian kulutus tipahtanut mm. Suomessa huomattavasti. Ympäristöverot näyttelevät tällä hetkellä suurta osaa Suomen verotuloista, mutta merkitys on mielestäni lähtenyt laskuun. Energian kulutus on pienentynyt 5% kvartaalitahdissa tämän vuoden. Uusia energian kulutusta lisääviä investointeja ei ole näkyvissä, autoverotusta ollaan viemässä suuntaan, että autokanta uusiutuu ja kulutus pienenee.

Olen huomannut tiettyä asenne muutosta. Rikkidirektiivin vaikutuksista ei juuri puhuta enää, asia on hyväksytty. Autoilussa on alettu kiinnostuneena seuramaan vaihtoehtoisia energia lähteitä. Tuttava piirissäni on muutama hybridiauto ja niillä käydään kiinnostuneena koeajoilla. Harva epäilee enää tekniikkaa, kahvipöytä keskustelussa ollaan enemmän huolissaan VW:n päästöisät ja veroista kuin Toyotan hybriditekniikan kestävyydestä. Urheiluautoja ihannoivatkin ovat erittäin kiinnostuneita Helsingin taksin sähkö Teslasta.

Muina huomioina, että laissa sallitaan sähkökäyttöiset ”potkulaudat”. Yksi esimerkki ajatusmaailman muuttumisesta: Kolme syytä, miksi tämä deflaatio ei ole mörkö. Lähipäivinä on uusioitu Japani vaipumisesta deflaation ja pörssit eivät ole laskussa, Euroalue on vain 0,1% inflaatiossa eli inflaatio on hidastunut 0,1%. Asiaa ei suuremmin huomioida.

Olemmeko keskellä siirtymää uuteen aikaan liikkumisessa? Tämä voi johtaa öljyn teollisuuden merkityksen merkittävään vähenemiseen ja muutoksiin liikennevälineteollisuuden markkinasuhteissa. 

Aiheeseen liittyvää: 
Omat ajatukset Kondratieffin syklistä
Laskutrendi on alkanut?
Onko osakemarkkinoilla kupla?   

3 kommenttia:

  1. Antaa laskun tulla, ostellaan sitten lisää, Kunhan osingot tulee tilille nin ei ole hätää.

    VastaaPoista
  2. Lasku tosiaan saa tulla ja ostopaikat on hyvästä. Muistelmien lukeminen ainakin itselle auttoi muistamaan, että mihinkään ei ole kiire ostamaan.

    VastaaPoista
  3. rokka76 legendaarinen kirjoitus löydetty KL keskustelupalstalta ja linkitetty.

    VastaaPoista