tiistai 29. syyskuuta 2015

Dippimuistelmia osa 2


Itselläni oli jostakin napattuna kysymyksiä, jotka koin opettavaiseksi kirjata ylös finanssikriisin laskussa. Toinen kysymys oli, mitä mietit laskun kiihtyessä? Tässä omat ajatukset:

Tässä vaiheessa on myöhäistä myydä, pitää odottaa laskun päättymiseen. Mietin myös rahajärjestelmän kaatumista jonka seurauksena ajattelin, että turha pitää silloin myöskään käteistä. Raaka-aineet eivät maksa osinkoa, nekään ei tuntuneet hyviltä sijoituksilta. Oma talous alkoi kiristyä kovan inflaation ja korkojen nousun takia. Pitkä korko ei tuntunut hyvältä sijoitukselta koron nousun takia. Nalle mainitsi pitkän koron olevan hyvä sijoitus Sammolle. Sijoitin itse myös pitkään korkoon, kehitys oli miinusmerkkistä, mutta vähemmän kuin osakkeet. Lyhyen koron rahastot laskivat myös, koska niillä oli huonoja omaisuuseriä, jotka menettivät arvoaan tai arvonsa. Mikään ei ollut hyvä sijoitus.

Verrattaessa tilannetta nykyhetkeen, emme ole vielä laskun kiihtymisvaiheessa. Suuriosa ajattelee, että on pitkäjänteinen sijoittaja en myy vielä. Pelkoa rahojen menettämisestä kokonaan ei ole olemassa. Osakkeet nähdään edelleen hyvänä sijoituksena, kuten esimerkkinä edellisestä dippimuistelmia kirjoituksen kommenteista käy esille.

Yhtäläisyyksiä edelliseen laskuun löytyy. Silloin menetettiin luottamus investointipankkeihin. Tällä kertaa sektori on eri, mutta tilanne sama. Luottamus autoteollisuuteen horjuu. Autoteollisuus on ratsastanut pitkälle ympäristönäkökohdilla ja pienemmillä päästöillä. Nyt tällä sektorilla on menetetty luottamus. Luottamuksen menetys on aina iso asia liiketoiminnassa ja luottamuksen voittaminen takaisin vie aikaa. Autoteollisuuden osuus Saksan taloudesta on yli 20% ja sen toiminnan rehellisyyteen on lyöty nyt syvä epäluottamuksen kiila. Saksa on taas EU-alueen suurimpia talouksia. Euroalue on velkaantunut pahasti ja velkojien luottamusta pitää yllä pitkälle Saksan vahvuus. Mikäli Saksan valtion talous joutuu ongelmiin, se heijastuu se koko Euroalueelle. Saksan pankit eivät ole olleet hirvittävän hyvässä kunnossa ja autoteollisuuden vaikeudet heijastuvat heti pankkien toimintaan, mikäli yksityiset taloudet ja pienet yritykset eivät pysty suoriutumaan velkavelvoitteistaan. Tämä voi johtaa seuraavaan yllättävään epäluottamukseen. Epäluottamus Euroalueen kykyyn hoitaa valtion velkansa.

Kirjoitus meni melkoisen mustaksi skenaarioksi, mutta lopullisena johtopäätöksenä, että tässä ei ole mikään kiire ostoksille. Kannattaa seurata Saksan talouden ja autoteollisuuden menoa tarkalla silmällä. VAG konsernin autojen myynti on jo pysähtynyt.       

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista luettavaa. Itse en finanssikriisin aikoihin vielä harrastanut sijoittamista ja täytyy sanoa, että en oikeastaan muista muutoinkaan silloin seuranneeni taloutta juuri lainkaan, vaikka muutoin olen yleensä asioita seuraillut (esim. 90-luvun lamakin on paremmassa muistissa, vaikkein toki vielä silloinkaan erityisemmin taloutta seurannut)

    VastaaPoista
  2. Jokainen lasku on hiukan erilainen ja itseä kiinnostaa niitä yhdistävät piirteet. S&P500 indeksi 50 päivän liukuva keskiarvon on leikannut 200 päivän liukuvan keskiarvon 10 vuoden aikana neljä kertaa. Ensimmäisellä kerralla myynti leikauksen yhteydessä kannatti, kaksi muuta kerta todennäköisesti ei. Nyt on toinen kerta, kun indeksi 200 päivän liukuvakeskiarvo on selvästi laskussa. Edellinen kerta oli se ensimmäinen.

    Oman seurantani mukaan lasku on aina lähtenyt hiukan yllättäen, esimerkkinä finanssikriisissä edellä manittu liukuvien keskiarvojen leikkaus tapahtui jo joulukuussa 2007. Kaikki näytti hyvältä siinä vaiheessa. Tiettyjä huolia nytkin esitetty, mutta ne pyyhkityneet taka-alalle, mm PIGS ja Euroopan pankkien huolet, Kreikka. Amerikka kolkuttelee velkakattoa tuon tuosta. Lähteekö dominonappulat kaatumaan on hankala ennustaa. Ilmassa on kuitenkin velkasijoittamista alas ajavia ajaureita ja itse odotan, että laskua tulee olemaan ainakin jonkun aikaa.

    VastaaPoista
  3. Hyviä kirjoituksia!

    Voisi olla ihan opettavaista kirjata vaikka viikottain ylös omat tuntemukset/ajatukset ja sitten myöhemmin liittää ne indeksiin ja katsoa, miten tunteet elää syklin eri vaiheissa.

    VastaaPoista
  4. Halusin itse tässä vaiheessa panostaa tunnelmien kirjaamiseen ja omiin huomioihin ja voin jälkeenpäin sitten todeta oliko oletukset oikeita vai vääriä. Täsäs on lähtökohtaisesti tehty yksi legendaarinen virhe tai toimittu vastoin ohjetta: Älä yritä ennustaa tulevaa kurssikehitystä. Warren Buffett kuitenkin totesi hiljattain. parin vuoden päästä on tarjolla nykyistä huomattvasti halvempia osakkeita. Markkinoilla on olllut tiettyä kurssihuipun hypeä, Mr.Markkina on ollut innoissaan osakkeista. Vielä tulee aika jolloin se on maanisdepressiivinen.

    VastaaPoista
  5. rokka76 legendaarinen kirjoitus löydetty KL keskustelupalstalta ja linkitetty.

    VastaaPoista