tiistai 18. lokakuuta 2016

Syyskuun tapahtumat

Alla listattuna syyskuun tapahtumat:

Tapahtuma
Arvopaperi
Aika
Hinta
(EUR/kpl)
Kulut
(EUR)
Myynti
Outotec
02.09.2016
4.018
5
Osto
 iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF(IS3N)
05.09.2016
20.92
0
Osto
iShs III-EM Loc.Gov.Bd.UC.ETF Registered Shares USD(IUSP)
05.09.2016
58.83
0
Osto
 iShares Core MSCI World UCITS ETF(EUNL)
05.09.2016
39.15
0
Osto
 ISHSII-MSCI USA DIV.IQ U. (QDVD)
05.09.2016
25.94
0
Osto
Comptel
06.09.2016
2.45
5
Myynti
Comptel
08.09.2016
2.49
5
Osto
Verkkokauppa.com
08.09.2016
6.32
1
Myynti
Chevron Corp.
08.09.2016
91.71
18
Myynti
Verkkokauppa.com
09.09.2016
6.35
1
Osto
Technopolis
14.09.2016
2.4
0
Osto
Elecster A
14.09.2016
11.45
5
Myynti
Elecster A
14.09.2016
11.89
5
Osto
AT&T INC(T)
14.09.2016
35.59
15
Osto
Seligson Gl Top 25 Pharmaceut. A
15.09.2016
26.0718
0
Osto
Taaleri
15.09.2016
8.57
5
Osto
Technopolis
29.09.2016
2.4
0
Myynti
Comptel
29.09.2016
2.47
5
Osto
Wells Fargo (WFC)
29.09.2016
40.04
15
Myynti
Outotec
30.09.2016
4.208
5
90

Kuun alkuun tuli Outotecin myynti, joka tämän hetkisellä kurssilla ei ollut mikään hyvä ajoitus, kuten ei myöskään kuun lopun myynti. Kurssi on ollut hyvässä nousussa ja tilauskirjoihin on alkanut pikkuhiljaa tippua tilauksia. Siitä huolimatta raaka-aineiden hinnat on edelleen pysytelleet alhaalla. Marchall Wace on alkanut shortata osaketta ja uskon itse, että jossain vaiheessa kurkistellaan alempia hintoja, tulos ei varmaan vielä riemun kiljahduksia herätä. Outotecin odotuksia on sanottu vaativiksi, tunnetusti analyytikot ovat toki huonoja ennustamaan.  

5.9 tein normaalit kuukausi ostot ETF:iin. Kehittyvien markkinoiden arvostus näyttää kilapilukykyseltä muuhun maailmaan samoin korkotaso. Siellä vielä varaa tiputtaa korkoa joka on hunajaa sekä korkosijoituksille, että osakkeille. Maailmaindeksisijoitus uudelleen sijoittavalla kohtuullisilla kuluilla on varmaa pelaamista annan rahan juosta sinne. USA dividend ETF on näkemyksenotto Eurooppaan. Italian pankkien ja Deutsche Bankin tilanne on ollut pinnalla. Aiemmin puhuttiin Kreikasta. Mikään ongelma ei ole ratkennut. Kreikka tarvitse lainaeränsä edelleen, mutta siitä vähän puhetta. Onko isommat ongelmat esillä? Tämä voi johtaa ongelmiin erityisesti Euroalueella ja laskea Euron arvoa. Uskon FEDin alkavan pikku hiljaa nostaa korkoaan, joka johtaa dollarin vahvistumiseen. Tässä  vaiheessa dollariosingot ovat hyviä. ETF koostuu suurista yrityksistä, jotka jauhaa osinkoa vaikeassakin taloustilanteessa. 

6-8.9.2016 heitin pienet veivit Comptelilla. Hankin tuloksen julkaisun jälkeen yhtyiötä liian korkealla hinnalla, koska minusta tulos ja näkymät olivat erinomaiset. Nämä ei ole muuttunut mihinkään, mutta positiivinen tulosvaroitus oli hinnoiteltu kurssiin. Yleisesti ohjelmistot näyttävät oelvan verkkopuolella nykyään se juttu ja Comptelilla on siihen erinomaisia tuotteita, jotka alkavat saada jalan sijaa. Mielenkiinnolla katselen mihin pienen firman hauikset riittävät. Lisäilen pikkuhiljaa yhtiötä veivaamalla. Kuun loppuun kevensin positiotani, kun selvästi iso myyjä oli liikkeellä. Toiseksi tarvitsin rahaa kiinnostavalle tasolle valuneen Wells Fargon ostoon.

Verkkokauppa oli Euron kampanjassa ja veivasin yhtiötä pienen position salkkuun. Yhtiön markkinatilanne jatkuu haastavana Powerin myötä ja Amazon on rynnistämässä apajille. Tulevalla neljänneksellä Anttilan konkurssimyynti vaikeuttanee elektroniikan myyntiä, joten kovin positiivista en odota seuraavasta tuloksesta ja possan pidän pienenä seuraten tilannetta.

Myin Chevronin salkustani poissa. Syynä oli lähinnä johdon suhtautuminen tulevaisuuteen. yritys yrittää jatkaa edelleen vain myymällä öljyä. Yhtiö ei ole tehnyt tulevaisuuden visoita ilmaston lämpenemisen ja vaihtoehtoisten energioiden suhteen kuten esimerkkinä Shell. Itse uskon, että maailmalla on suuri paine siirtyä poissa öljy riippuvaisesta taloudesta. Yksi trendi on siirtyä puhtaampaan kaasuun, toinen biopolttoaineisiin, sitten sähköautoilu/liikenne aurinko ja tuuli. Tämän uskon alkavan näkymään öljyn kulutuksessa, sitten on ylikapasiteettia ja näkyy hinnassa. Esimerkkinä Neste biopolttoaineineen on paremmassa asemassa.

Technopoliksen kohdalla oli ”pakko-oston” tilanteessa eli merkitsin yhtiötä annista. Antia on kritisoitu, niitä on tullut useampi ja sitten väliin maksetaan osinkoja joista verot. Näyttää, että sanavaltaa pitää osingoista veroja maksamattomat eläkeyhtiöt. Itse näen punaisen langan yhtiön toiminassa. Sen pitää saavuttaa riittävä markkina-arvo jotta saa reittauksen, joka vaikuttaa laina rahan hintaan. Toiseksi saadessaan riittävän markkina-arvon niin pääsee tiettyjen piirien ostoehdokkaaksi ja mukaan indekseihin, jonka uskon johtavan yhtiön arvostuksen korjaantumiseen. Nouseeko markkina-arvo annilla? Sitä voi jokainen miettiä. Kyllä se nousee, olen ostanut hintaan 2,40€ ja pörssihinta osakkeella on päälle 3 euroa. Antirahoilla on ostettu oikeaa kassavirtaa tuovia kiinteistöjä.

Elecster tarttui 14.9.2016 pilkkiin hintaan 11,45€. Kevensin sitten positiota hiukan 14.9.2016 hintaan 11,89€. Jälkeenpäin laskettuna tässä voitto jäi pienemmäksi kuin oletin, koska osa osakkeista oli hankittu 6,30 tasolta ja verojen jälkeen voitto kutistuu. Yhtä kaikki sain lisättyä tätä yhtiötä pienen erän lisää ja käteisvaroja oli edelleen ostoihin eteenpäin. Samana päivänä sitten ostelin AT&T lisää salkkuuni. Olen tehnyt yhtiöstä tilannekatsauksen ja hinta on edelleen houkutteleva ja lisäsin yhtiötä. Itse asiassa näin tämän yhtiön tulevaisuuden parempana kuin Chevronin ja rahat siirtyi tänne a lisäksi viime aikoina saadut dollariosingot.

Lääkesektori on ollut viime ajat pudotuksessa. Arvostusperusteisesti se suhteessa aiempiin vuosiin korkeahkosti arvostettu, mutta suhteessa muuhun markkinaan arvostus on korjaantunut. Alalla on tehty yrityostoja ja niitä on mennyt puihin, joten yritysten johto ei pidä hintaa kovana. Pienilisäys salkuun Top Pharmaa, joka pysyy salkkuni indeksiytimessä.


Kevensin Taaleria tuloksen jälkeen. Nyt kurssi on hiukan valunut ja hiukan kyllästyin odottelemaan alempia tasoja, niitä olisi tullut. Garantia osto näkyy vielä tulevissa katsauksissa kasvuna. Yhtiöllä on selvät edellytykset osingon nostoon. Yhtiö on minulla edeleen tarkan seurannan alla. Katsastellaan tilannetta taas seuraavassa osavuosikatsauksessa.

29.9.2016 ostin Wells Fargoa. Yhtiö tilien avaukset ja kortit johtivat skandaaliin. Buffettin sanoin, osto hyvää yritystä, kun sillä on tilapäisiä vakeuksia. Minusta tämä kohu on tilapäinen vaikeus. Aggressiivisessä myynnissä on tapahtunut ylilyönti. Onko maine menetetty? Tätä voi verrata Nordean Panama caseen. Joku vetää palkoa nenään ja poistaa tilejä, mutta musiikki soi ja juhlat jatkuvat. Nalle puhui 80-luvulla hiekkaa pankkisalin lattiialle tuovista asiakkaista. Siihen aikaan pankkisalit olivat isoja ja rkennukset komeitas putinkejä. Nykyään konttority on pieniä ja toiminnot hoidetaan netissä ja sähköisesti. Pankkimaailma muuttuu, mutta niihin vanhoihin tuttuihin luotetaan.

Korjaavia toimenpiteitä on tehty, CEO:n palkassa tuntuu, johtajia erotettu ja toiminta malli muutettu ja nopeasti. Tilanteeseen on reagoitu.
http://money.cnn.com/2016/09/27/investing/wells-fargo-ceo-clawback-john-stumpf-tolstedt/
http://www.reuters.com/article/us-wells-fargo-accounts-idUSKCN11X2NW

Isossa kuvassa tätä voi painaa kaksi seikkaa:
1. Deutshe Bankin ongelmat/kaatuminen
2. Buffett menettä luottamuksensa yritykseen ja pistää lappua myyntiin

Sanotaanko näin, että itse uskon Buffettin istuvan nyt salkkunsa päällä ja mitään ei tapahdu. Jos Deutche Bank kaatuu tulee kaikki osakkkeet romahtaa. Tilanne päällä pitkään ja kriisiä puidaan siellä täällä. Jos tulee sitten ilmi, että Buffett on ostanut tilapäisissä vaikeuksissa olevaa Wells Fargoa kyydissä kiva olla. Joka tapauksessa ennen joulua tulee osinkoja :).

Deutchen ympärillä on nyt sellainen hyörinä, että minusta tuntuu edulliselta siirtää omistuksia dollariin ja dollariosingoilla saattaa saada yllättävän paljon aikaan lähiaikoina ostamalla eurotavaraa.
     
  

2 kommenttia:

 1. Itse olen pesimisten osakkeiden arvoa ajatellen esim. lääkeyhtiöiden kohdalla. Saattaa mennä vuosikin ja saa halvemmalla. TA:n vuoksi olen pessimistinen eli hyvät ostopaikat voivat olla vasta jopa muutaman vuodenkin päässä yleisesti markkinoilla. Fundamentit tukevat minusta tätä ajatusta... maailmalla kasvu on niukkaa ja elvytysvara vähäistä...

  VastaaPoista
 2. Joo arvostus on korkealla. Aika on kuitenkin sijoittamisessa rahaa ja pienikin tuotto on tuottoa ja merkittävä vaikutus pidemmässä juoksussa korolle korkoa ilmiössä. Lääkesektori on historiallisesti hyvin tuottanut ala tähän on fiksu selitys, se viimeisiä juttuja josta luovutaan. Terveyteen rahat löytyy maksoi mitä maksoi.

  Ymmärrän huolesi TA:n ja Arvostuksen suhteen. Minä olen taas alkanut miettiä on Kondratievin syklin new era uusi aika alkanut. Öljyn hinta romahatnut ja olemmeko irtautuneet "kallin öljyn" (ja energian)aikakaudesta? Oliko öljyssä kupla. Offshore oli erittäni kallista pumppaamista. Liuskeöljy on aika kaliista jne. Aurinko paneeleita on ilmestynyt sinne tänne samoin tuulivoimaa. Mediassa on keskusteltu onko ydinvoima kannattavaa.

  Kiinassa taas on melkoinen pöhinä sähköautoissa samoin esimerkiksi Norjassa. Jostakin luin, että yli 30%:ssa Kiinassa rekisteröidyistä autoista oli sähköpistoke. % yleisintä sähköautoa oli Kiinalaisia. Jos yhtään muistat 90-lukua niin Suomi Nokia firmalla. Siinä sivussa rakennettiin GSM verkkoa, teleoperraattroit oli niin pop, että Saksasta piti ostaa UMTS ilmaa. Puhelimet vaati kovasti muuta rakentamista.

  Jos sähköautoilu lyö tosissaan läpi Kiinassa niin alkaa melkoinen autojen tuottaminen ja samoin infran. Kuka ne tuottaa. Mielestäni Kiina on vahvoilla noissa sähköautoissa ja aurinkopaneeleissa.

  Joo velkaantuminen korkealla tasolla. Mutta lainarajha on halpaa ja sillä voi muuttaa maailmaa ehkä nyt ennennäkemättömän nopeasti. Moni asia on siirtynyt hurjala vauhdilla PC:stä puhelimeen. Mm. pankkiasioinnista suurinosa jo hoidetaan matkaviestimellä tai tabletilla.

  VastaaPoista