perjantai 21. lokakuuta 2016

Omasta sijoitusstarategiasta

Oma strategia perustuu aika pitkälle siihen, että pidän indeksisijoittamista ja Boglen ajatuksia äärettömän fiksuina. Indeksi on oikesti hyvä keksintö sijoittaa. Sen voittaminen on äärettömän vaikeaa, mutta silti sen voi voittaa yksinkertaisilla jutuilla. Omasta startegiasta olen saanut ihmeen monimutkaisen insinööriviritelmän. Tiedän kuitenkin, että seuraan ja olen kiinnostunut sijoittamisesta varmaan keskivertoa enemmän ja sitä kannattaa hyödyntää. Tällä olen oppinut, että on muitakin viisaita, yleisesti kukaan ei menesty yksin. Buffettilla ja Wahlroosilla on taustalla yhtiönsä työntekijät antamassa näkemyksiään ja tietojaan. Analyysejä tulee, kun pyytää.

Strategia on vähän elänyt ja muuttunut, mutta muutokset pitää perustella itselle. Nyt ei tunnu järkevältä sijoittaa korkoihin ja olen miettinyt pitäisikö ne hylätä kokonaan, koska osakkeet tuottavin luokka. Uskon, että tästä lähdetään koroissa nousuun 5 vuoden jänteellä USA:ssa, Japanissa ja Euroopassa. Siksi olen määrittänyt korkotason, jolla allokaatio muuttuu. Rahan hinta vaikuttaa osakkeiden tuottoon. 
   
Itse pyrin voittamaan indeksin siten, että osakevalintani voittaa indeksin jollakin aika välillä. Sen jälkeen jätän ne salkkuun maatumaan ja sijoitukseni on hajautettu noin indeksi. Indeksiä parempaan sijoitukseen pääsee myös jättämällä huonoimpia sijoituksia poissa. Pyrin aina valitsemaan keskivertoa parempia sijoituksia ja samalla järjestelmällisesti karsin poissa huonoimmat (Vuosittainen tarkastelu).

Minulla osaamista tilastomatemaattisista työkaluista työn kautta ja sitä kautta ymmärrän teknistä analyysiä. Lisäksi ymmärrään, että osakkeen hinta ja arvo on eriasia. Osakkeen hinta määräytyy kuin millä tahansa markkinoilla/kirpputorilla ostajien kiinnostuksen mukaan. Voit laittaa siihen hintalapun ja ehkä se menee kaupaksi. Mutta jos haluat sen kaupaksi heti sillä hetkellä hintaa pitää laskea. Jos tavara huutokaupataan voi se nousta korkeaksi yksinkertaisesti huomiosta. Vastavan voi  saada halvemmalla jostain kaupasta, mutta etsiminen voi viedä aikaa.

Tuo hinnan muodotus aiheuttaa sitten ajoittain sen, että jotain saa äärettömän halvalla jonkun halutessa tavarastaan eroon. Lähtökohtaisesti tämmöisessä tapauksessa hankkiessa pääsee hyvään tuottoon. Kun esimmäisenä vuonna voittaa indeksin 5-10% niin se on indeksin erittäin hankala kiriä kiinni kohtuullisen pitkässäkään aikajaksossa, varsinkin jos siihen yhdistetty hyvä osinko, jonka voi sitten sijoittaa indeksiin tai indeksiä parempaan.

Näistä on sitten tullut melkoisen hajautettu salkku. Tiedän monta menestynyttä menetelmää ja olen tunnistanut niihin hyviä mahdollisuuksia. Kun osaa pysyä vain tiukkana eikä mene liian helpolla mukaan ja valitsee parhaat pääsee hyvään tulokseen. Sijoittamisessa hankalinta on sitten olla tekemättä mitään. Jostakin osakkeesta innostuessa pitäisi miettiä onko se oikeasti parempi kuin entiset ja mikä on kyseessä olevan yhtiön sen tulevaisuus. Pelkkä edullinen tunnusluku on huono lähtö kohta, samoin pelkkä hyvä tulevaisuus, jos hinta ei ole kohdillaan. Pitäisi olla hyvä tulevaisuus ja edulliset tunnusluvut. Näitä on harvoin ja voi olla, että vaikka haluaisit ostaa tuohon hintaan niin kukaan ei myy, vaikka edelliset pörssikaupat on tehty siihen hintaan.

Tästä päästään sitten jatkamaan kohta salkkuni vuositarkasteluun, jonka aloitan allokaatiosta.

3 kommenttia:

 1. 35 vuotta korot vain laskenut ja laskenut. Jossakin vaiheessa luulisi käännöksenkin tulevan. Siihen voi toki mennä vielä monia vuosia aikaa. Hajautusmielessä voi olla hyvä pitää pieniä positioita sellaisiakin varallisuuseriä, minkä tulevaisuuden kehityksestä ei ole täysin varma. Kirjoitin omaan blogiin myös korkotilanteesta tänään.

  Hyvää pohdintaa ja sivuasi on ilo seurata, kiitos!

  Br, makromies

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommenteista. Kyllä niitä korkoja on nostettava, kun inflatio alkaa.

  VastaaPoista
 3. Inflaatiohan on yksi hyvä mittari keventää osakepainoa. Inflaatio yleensä aiheuttaa kustannuksia yrityksille ja perään nousee korot eli rahan hinta.

  VastaaPoista