sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Pankkien tilanteesta

Katselemalla nykyistä arvostusta pankki- ja vakuutussektori on huomattavan maltillisesti arvostettu muihin sektoreihin verrattuna. Finanssikriisi on jättänyt jälkensä pelkotiloihin. Siihen aikaan pelättiin koko pankki tai rahajärjestelmän kaatumista. Valtio ja keskuspankit tulivat apuun ja tilanne saatiin rauhoittumaan.

Pelot ongelmista ovat jääneet kytemään, omat heiluttelut kursseihin on tehneet PIGS maat, Kreikka ja nyt viimeisimpänä Deutsche Bank(DB). Velkaantuminen on edelleen korkealla tasolla, Kreikka on ongelmissa ja PIGS maiden tilanne ei ole ratkennut. Pankkien stressitesteissa huonoiten pärjäsi Monte dei Paschi, joka joutui heti ongelmiin asiakkaiden vetäessä rahojaan pois pankista. Monte dei Paschin niin sanottu Tier1-ydinpääoma eli ydinvakavaraisuus painui stressitestin kielteisessä kolmen vuoden skenaariossa 2,44 prosenttia miinukselle.

 Nyt Deutsche Bank on ollut median huomion kohteena. Myrskyn silmässä on ollut erityisesti DB:n suuri johdannaisten määrä. Deutsche Bankin ydinvakavaraisuus laski testissä 7,8 prosenttiin. Epävirallisena läpäisytasona pidetään 5,5%:ttia. Pessimistimissä arvioissa DB:tä pidetään uutena Lehmannina.

Oman näkemykseni mukaan DB:n tilanne on vielä ihan kohtuullinen. Miksi pankki siiten nousi otsikoihin? Syynä on muutama hedge rahasto, jotka vetivät sijoituksensa poissa pankista, vaikka todennäköisesti tietävät vaikutkset eli niille useissa tapauksissa käy mitenkään. Itse näen tilanteen niin, että pirajat on iskeneet  mahdollisuuden tullen markkinoille. Johdannaismarkknoiden peli on raakaa ja vahvat elevät. DB on yksi harvoista Eurooppalaisista ja ehkä se halutaan markkinoilta, jotta saadaan osuudet itselle. Lehman Brothers ja Bears&Stearns olivat yksi vihatuimmista yhtiöstä markkinoilla. Onko Deutsche seuraava? Minusta tietty kuoleman kierre on käynnistynyt, moni asia pelaa Deutschea vastaan. Nolla korko painaa korkokatteen alas. Asiakaspako vaikeuttaa tilanetta, vaikka se varsinaiseen Bank runiin johtanutkaan. Maine on heikentynyt, Sharevillessä ja Kauppalehden keskustelupalstoilla keskustellaan yhtiön tuotteiden luotettavuudesta. Tämä johtaa tilanteeseen, että ihmeiset sijoittavat muiden kauttaa varmuuden vuoski ja vetävät sijoituksiaan poissa. Trendiä hankala katkaista, vaikka yhtiöllä ei muuten olisikaan suurempia ongelmia. Rajun kurssilaskun vuoksi Deutsche Bank on huomattavan halpa P/B 0,3 ja P/E alle kymmenen. 

Miten tilanne tulee purkatumaan? Juuri oli huhuja, että Nordea olisi kiinnostunut yhdistymään ABN Ambron kanssa. Uskon finassisektorilla olevan liikendintää lähiaikoina. Voi olla yhdistymisä osakeanteja jne. Toimivaa liiketoimintaa on paljon kaupan edulliseen hintaan. DB teki jo ensimmäiset myyntinsä.

Toinen mielenkiintoinen tapaus on Wells Fargon tiliskandaali. Yhtiötä on lyöty kovalla kädellä. uutisissa on sivuttu, että samanlaista toimintaa on muilla pankeilla. Miksi Wells Fargoa lyödään? Finassikriisin aikoihin Wells Farco nielaisi Wachovia pankin tuosta vain. Onko nyt listoilla uuttaa syötävää. Tuolla varsin kriittinen skenaario, mutta enemmän siinä kertoo tuo johdannaiset. Jos kriisi iskee päälle Deutschen kautta, jokainen voi miettiä kuka on vahvoilla.

Miten tilaneen summaisi? Länsimaat ovat velkaantuneita, mutta ovatko ne Kondratieffinsyklin mukaan huippunsa velkaantuneita? Nykyisella korkotasolla ja keskuspankin löyhällä rahapolitiikalla velkaantuminenvoi edelleen jatkua. Purkautuminen ei ole ihan heti edessä. Pankeilla on ollut aikaa sopeutua tilanteeseen. Onko finanssikriisistä opittu. Minusta ei tarpeeksi, mutta sen veraan, että tanssi voi jatkua. Finassisektroi on houkuttava sijoituskohde. Mikä on sinun mielipiteesi?   

Liittyvää: Salkunrakentaja: Deutsche Bank ja pankkisektorin systeemiriski

3 kommenttia:

  1. Pankit ovat tilanteessa, jossa sääntely tulee ennemminkin lisääntymään kuin vähenemään. Sääntelyllä on pitkät syklit ja ne kestävät useamman vuosikymmenen. Lisäksi pankkien bisneksille on tulossa uusia ottajia, kuten Apple ja Google. Muun muassa edellämainitut seikat tekevät pankeista ei niin houkuttelevia sijoituskohteita.. Matalammat hinnat ovat enemmän kuin ymmärrettäviä jo noista syistä.

    VastaaPoista
  2. Finanssisektori on kyllä kiinnostava. Vaikka siinä voi pahasti upotakin

    VastaaPoista
  3. On totta, että pankit on kovassa puristuksessa. Sääntely, miinuskorot, Internetpankit ja Applen ja Googlen kaltaiset toimijat. Mielestäni nämä iskevät vain tietyille alueille Apple ja Google maksukorttisektorille, Internet pankit on erikoistuneet usein tiettyyn alueeseen, kuten Nordnet osakevälitykseen. Uskon että vielä pitkään lainasta neuvotellaan ja halutaan keskustella kasvotusten. Moni haluaa tiukan paikan tullen keskustella kasvotusten. Vertaisin verkkokauppaan, joka ei kuitenkaan ole syrjäyttänyt perusruokakauppaa.

    VastaaPoista