perjantai 4. elokuuta 2017

Se on kiinteistöt!

Olen kirjoittanut blogissani Kontratieffin syklistä. Olemme tällä hetkellä mahdollisesti yhä K-syksyssä, mielestäni yhteiskuntamme on yhä kulutusorientoitunut ja kulutamme velalla. Syksylle ominaista disinflaatiota on havaittavissa. Pystymme ostamaan tiettyjä kulutus hyödykkeitä palkallamme enemmän kuin ennen. Verkkokaupoista saa elektroniikkaa helpommin ja halvemmalla kuin ennen, öljy on halvempaa kuin parivuotta sitten. Syklissä yleensä syksyn aikana kehittyy velalla kupla johonkin. Kupla on hankala havaita, koska siihen sijoittaminen rationaalista. Se tuottaa ja yleensä sillä hyvät näkymät. Pohdin kirjoituksessani Dippimuistelmia, osa finanssikriisin alku ja yhtäläisyydet tähän päivään onko öljy ollut kuplassa ollut artikkeli. Nyt olen tullut johtopäätökseen ettei se ole öljy.

Velkaantuminen jatkuu ja kasvaa edelleen. Lainaa otetaan ja sirkus pyörii. Mitä tarkoitusta varten lainaa otetaan? Mitä lähes kaikki ostavat ja pitävät järkevänä? Vastaus on asunto ja kiinteistöt. Esimerkkejä löytyy vaikka kuinka netistä. Tässä muutama:


Uusi aika vuokraamiseen on tullut Airbnb myötä. Liikevaihdon voi hetkellisesti kasvattaa monin kertaiseksi vuokraamalla tiloja lyhyeksi aikaa. Kysymys kuuluu nousevatko tuotot? Varmaa vastausta en osaa sanoa, mutta epäilen, että ylläpitokustannukset nousevat, siivous, mahdolliset lakanoiden pesut ja kalusteiden uusinnnat jne. Vakuutukset ovat samoin korkeammat. Samoin vuokralaisten määrän kasvaessa suuremmalla todennäköisyydellä tulee se huono vuokralainen, jolta jää rahat saamatta tai pahempi tapaus omaisuutta tärvellään ja kustannukset nousevat suuremmiksi kuin tulot. Pahimmassa tapauksessa korjauskulut nousevat huikeiksi ja rahat jäävät saamatta. Mielestäni kehitys voi jatkua vielä pitkään. Airbnb ei ole monellakaan se ensimmäinen majoitusvaihtoehto, vaikka se esimerkkinä lapsiperheillä voi olla paras ja kustannustehokkain. Monessakaan hotellissa ei ole kylmätiloja lasten maitojen yms. säilyttämiseen, huoneita 4-5 hengelle. Tämän johdosta voi joutua ottamaan kaksi huonetta vaikkapa hintaa 200€ kpl. Airbnb hinnan voi puolittaa ja kaikki menevät yhteen isompaan ja kaikille mukavampaan huoneistoon.    Airbnb nostaa hintoja matkailukaupungeissa ja useammissa paikoissa on jo valiteltu, että kantaväestöllä ei ole varaa asua paikkakunnilla kalliiden asunnon hintojen vuoksi.
Esimerkkejä:


Miten Airbnb vaikuttaa talouteen? Minusta vaikutus on positiivinen. Kuten viimeisestä esimerkistä näimme se kiihdyttää rakentamista ja toisaalta nostaa asuntojen hintoja. Tämä johtaa varallisuus arvojen kasvamisen ja edelleen sijoittajien lainamäärän kasvattamisen. Kasvu tarina voi jatkua mielestäni vielä pitkään. Negatiivista on ettei ihmisillä ole varaa asua haluamillaan alueilla. Tämä johtaa asuin rakentamisen muille alueille. Kärsijä on selkeästi hotellisektori, joka saa hintakilapilua toimintaansa ja kärsii varmasti erityisesti tuottavimmilla alueillaan. Muu turismi hyötyy, koska ihmisillä enemmän rahaa käytössään.

Yksi lähtökohdista oli Mestarisijoittajat blogin Dalion velkasyklit. Itse näen asian niin, että tässä on vielä mahdollisuus yhteen Dalion lyhyeen velkasykliin ja pitempi sykli ei ole ihan vielä päättymässä. . Omalle näkemykseeni sain kuitenkin tukea, että velka rommi ei ihan heti ole ikkunan takana. Tässä on takana tuottojen paraneminen ja tehostuminen omalta osaltaan. Kaikki ei tarvitse sijoitusasuntoa ja loma-ajan asuntoa kokoajan, joten jossain välissä tulee yli tarjonta ja hinnat romahtaa. Omassa sijoittamisessa tämä vaikuttaa allokaatioon, aion pysyä osakkeissa. En aio vältellä kiinteistöjä, koska kiinteistöilmapalloon on mahdollista puhaltaa ilmaa vaikka kuinka. Siinä kannattaa olla mukana, mutta ei suurella painolla sitten rommin tullessa. Suuri hyötyjä on mielestäni rakennussektori.


5 kommenttia:

 1. Olen itse vuokrannut vierashuonettani Airbnb käyttöön n. 200 yön ajaksi. Lopetin homman jokin aikaa sitten muuttuneen perhetilanteen vuoksi. Mielestäni Airbnb menee nyt pahasti väärään suuntaan. Arinbnb:n tulisi nimenomaan olla oman asunnon jakamista, ei hotellibisnestä. Pulju tulee vielä kaatumaan, kun lainsäätäjät hankaloittavat tarpeeksi hommaa. Airbnb:n alkuperäinen ajatus Couch surfingin ja nykyisen Airbnb:n välillä olevasta palvelusta on kuollut.

  VastaaPoista
 2. Oikeastaan tuohon en osaa oikein ottaa kantaa, mutta selailemalla nettiä tyytymättömiä tuntuu olevan paljon.

  Hotellit keskittyvät -12 hengen majoittamiseen ja tietylle perheiden +3 henkeä majoittamiselle on tarve ja samoin joukkueille. Se pitää kysyntää yllä. Samoin halvalle 1-2 hengen majoitukselle on kysyntää. Siinä on vähäksi aikaa kasvuajuria Airbnb:lle.

  VastaaPoista
 3. Mulla on hyviä kokemuksia Airbnb majoituksista. Ihan ok luukkuja tullut vastaan.

  VastaaPoista
 4. Uudet julkaisut eivät päivity blogrolliin. Kokeilisitko vaihtaa osoitteekseni http://pihimies.com/feed/

  Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Itselleäni ainakin on sinun blogin sivulta löytyvä uusin juttu ja ilmoittaa päivitetyksi 10 tuntia sitten. Yleensä blogrolli ei päivity, jos olet ollut/ollut samalla sivulla aikasemmin ja sivu luetaan koneesi cachesta. refresh/F5/selaimen muistin tyhjennys auttaa.

  VastaaPoista