maanantai 26. marraskuuta 2012

Osto: Affecto

Ostin Affectoa kurssilla 2,66 5.11.2012.

Affecton bisnes koostuu IT-alan konsultoinnista ja liikentoiminta hallinnon ratkaisuista (EIM). Affecto käyttää johtavien laitteisto- ja ohjelmistotuottajien teknologioita ja räätälöi ne asiakkaan tarpeisiin sopiviksi. Käytettyjä teknologia kumppaneita ovat mm. IBM, Informatica, MapInfo, Microsoft, Oracle,  ja SAP.

Lyhyesti kuvattuna Affecto auttaa asiakkaitaan parantamaan tuottavuuttaan ja kilpailukykyään tiedon paremmalla hyödyntämisellä. Hyvä esimerkkin on tiedon yhdistäminen Oracle tietokantojen ja SAP:in välillä, joka tuodaan varsin usein sitten Microsoft sovellukseen.

Affectoa voi kuvata aika defensiiviseksi yhtiöksi, koska suurin asiakassegmentti on julkinen sektori ja asiakassuhteet ovat pitkäaikaisia. Koska kyse on räätälöidystä tuotteesta asiakkaalle, tulee varsin usein tarve päivittää tuotetta, johon tarvitaan yleensä yhtiön apua.

Itseäni yhtiössä miellyttää sen oleminen asiakkaan bisneksen "sisällä". Kauppojen toteutuminen poikii yleensä lisätöitä ja pitkäaikaisen asiakassuhteen, josta johtuen suhdanne riippuvuus on vähäisempää. Lisäksi sovellukset ovat monesti juuri johdon työkaluja. Johdon sovellusten tarpeellisuutta ei tarvitse niin perustella.


Yrityksissä käsiteltävän tiedon määrä lisääntyy jatkuvasti ja Affecton sovellusten tarve on kasvavaa. Yrityssektorin EIM arvioidaan olevan tällä hetkellä IT-markkinoiden nopeimmin kasvava alue.

Yhtiön omistus on pirstoutunut. Tahtipuikkoa heiluttaa Aaro Cantell yhtiö ja hallituksen puheenjohtaja on Aaro Cantell. Tämän pohjalta yhtiöllä on kasvollinen omistus. 10,60% omistuksella tilanne voi muuttua, joka kuitenkin vaatii huomattavaa osakkeiden haalintaa markkinoilta.

Suurin kiinnostuksen herättäjä on omalla kohdallani alhainen arvostus. P/B-luku on alle yhden ja P/E-luku alle kymmenen. Oman pääoman tuotto ei ole ollut kovin korkea 9 % tietämillä. 2007 ja 2008 yhtiö on pystynyt yli 12% oman pääoman tuottoon. Yhtiön ongelma on ollut Ruotsin toiminnot. Kasvua on tullut puolestaan Tanskan ja Baltian toiminnoista. Hidastunut talous on näkynyt tuloksessa, mutta ei toistaiseksi liikevaihdossa. Yhtiön painopiste on kannattavuuden parantamisessa.

Odotuksena minulla tasainen osingon maksu, yhtiön on asettanut tavoitteikseen maksaa 30-50% tuloksesta osinkoina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti