torstai 30. heinäkuuta 2015

Asiakkuus Nordnettiin

Sijoitustoiminnassani tapahtui muutoksia. Avasin arvo-osuustilin Nordnettiin*. Syynä oli lähinnä ilmainen säilytys ja alkuun ja kovasti kauppaa käydessä kulut tipahtavat. En siirtänyt salkkuani suoraan Nordnettiin. Jätin vanhat sijoitukseni entiselle välittäjälleni. Tähän on kaksi syytä, ensimmäinen on, että tiedän, että hankinta hinnat eivät tahdo siirtyä yhtiöstä toiseen ongelmitta. Toiseksi siirto kustannukset ovat epäselvät. Molemmilla välittäjillä näyttää olevan merkintä, että siirto ei maksa mitään, mutta sitten löytyy pienellä präntätyt tekstit. Salkkuni on sen verran laajasti hajautettu ja erilaisia sijoituskohteita, että en näe järkeväksi kokeilla tuleeko kustannuksia. Teen siirtoja käydessäni kauppaa. Ensimmäisessä vaiheessa siirrän Ruotsalaiset osakkeeni, joista peritään erillistä säilytysmaksua. Tällä hetkellä salkussa on enää ABB ja XACTOMXS30 ETF. Vaihdan samassa yhteydessä XACT OMXS30 Nordnet Ruotsi Super Fondeniin*, joten kulut pienevät tässäkin tapauksessa ja ainoa kulu on myyntipalkkio.

Kolmas arkarruutava seikka on verotustietojen siirtyminen. Omistuksillani veroilmoituksesta tulee melkoinen työ, mikäli tiedot eivät siirry automaattisesti. Lähden varovaisesti liikkelle niin asiat sujuvat helpommin.

Ensimmäiset kokemukset Nornetistä on varsin positiiviset. Kaikesta näkee, että on Internet välittäjien edellä kävijän asiakas. Asiakkaaksi liittyminen hoitui nopeasti ja helposti ja palvelut olivat käytössä heti. Yhtiöllä tuotteita jollaisia ei ole muilla tarjota, kuluttomat Superrahastot, jotka pistävät jopa epäilemään onko liian hyvää ollakseen totta. Muuten kulutaso on kohtuullinen, vaika ei niin edullinen kuin alkutaipaleella. Kyse on markkinointi ja sisäänvetotuotteesta. Toinen on mahdollisuus kuukausisäästämiseen ETF:iin. Yksi huomion arvoinen tekijä on suuri määrä eri liikkeelle laskijoiden rahastoja. Valinnan mahdollisuuksia löytyy. 

Shareville on luku sinänsä foorumina keskustella sijoituksista ja seurata mielenkiintoisia salkkuja, sijoittamisen sosiaalinen media. Hankala oikeastaan kuvailla enempää, Sharevilleä ja sen mahdollisuuksia pitää kokeilla. Jaon Nordnet salkkuni Sharevilleen.

Vähän löytyy toki parannettavaa. Arvopaperien haku Nordnetistä on mielestäni hankalaa ja liikkuminen hiukan kömpelöä. Esimerkkinä ETF:iä pitää hakea valikkojen kautta ja sitten tulee helposti ilmoitus haku palautti liikaa. Olen kokenut hankalaksi saada kokonaiskuva mitä on tarjolla. Ollaan aika kaukana esimerkkinä nykyisen välittäjäni tilanteessa, jossa pystyn listaamaan tietylle markkinalle olevat ETF järjestykseen kulujen mukaan.

Sama tilanne on vähän arvopaperien ostossa. Valmiita listoja mistä poimia esimerkkinä Helsingin suurien yhtiöiden tai pienten yhtiöiden listalta ostoa varten arvopaperit ei ole tai en ole osannut niitä helposti hakea.

Kolmas hankalaksi kokemani asia on nähdä paljonko rahaa on tilillä ja rahastotoimeksi annon tilanne. Rahastotoimeksi annossa lukee pitkään markkinalla. Kysymys kuuluu, missä rahat? Jos sijoitan esimerkiksi 1000 euroa ja toimeksianto on markkinalla niin voiko vielä sen päivän aikana kello 13 asti johon mennessä se annettava niin voinko käydä päivä kauppaa tuolla 1000 eurolla siihen asti. Mielestäni se varattu jo toimeksi antoon eikä ole käytössä. Vastaavasti myydessä arvopaperia myynnin toteutuessa rahat ovat välittömästi käytössä, mutta toimeksianto papereissa maksu on vasta päivän tai parin päästä. Jos teen noilla rahoilla toimeksi annon, tuleeko siitä laina ja kustannuksia? Jos tulee niin mistä näen tarkalleen minulla käytössä tilillä olevat varat?


Eniten itseäni on lopulta arveluttanut Nordnetin tietoturva. Mikäli joku kaappaa tunnussalasana yhdistelmän, voi salkussani mellastaa ilmeisesti aika surutta. Shareville varmaan saa seurannan pysymään aika hyvänä ja pitää katsoa muut turvatoimet. Vastatili varmistettiin puhelinsoitolla.

Tässäpä ajatukset Nordnetistä. Voi olla, että nuo epäselvät asiat selviävät, mutta koin hyväksi kirjoittaa ne heti ylös. Asiat todennäköisesti selviävät pienen ajan jälkeen ja silloin unohtuvat. Nyt niitä kirjoittaessa uutena asiakkaana nuo epäkohdat huomaa. Ne voisi olla helpommin ja selkeämmin esitetty.

Avaa tili Nordnetiin helposti verkkopankkitunnuksilla. Asiakkuuden avaaminen on maksutonta. Säilytys 0 €, pörssikaupat alk. vain 3 €. *

Sano kyllä tuotoille, ei kuluille. Valitse Superrahasto Suomi. Superrahasto Suomi on markkinoiden ainoa täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Ei merkintä- tai lunastuspalkkioita, ei hallinnointipalkkiota, ei mitään. *

Tutustu Nordnet Marketsiin*

* merkityt ovat affliate linkkejä, joista kirjoittaja voi saada kommissiota.  

6 kommenttia:

 1. "Valmiita listoja mistä poimia esimerkkinä Helsingin suurien yhtiöiden tai pienten yhtiöiden listalta ostoa varten arvopaperit ei ole tai en ole osannut niitä helposti hakea."
  Kun olet salkkunäkymässäsi, niin valikkoriviltä löytyy kohta Markkina ja sen auetessa vasemmalla osakekurssit. Tämä avaa ainakin minulla oletuksena Helsingin suuret yhtiöt. Valikoista saat sitten mukaan keskisuuret ja pienetkin, alasvetovalikosta vain halutun toimialan jne. Näistä yrityksistä voit sitten luoda oman suppeamman listan halutessasi.

  "Kolmas hankalaksi kokemani asia on nähdä paljonko rahaa on tilillä..."
  Salkkunäkymässä on kohta Vapaana kaupankäyntiin, joka kertoo käytettävissä olevat varat, mahdollisen lainoituksen jne. Tästä kohdasta näet myös käytettävät varat mikäli olet tehnyt toimeksiannon, joka ei ole kuitenkaan vielä toteutunut.

  "Vastaavasti myydessä arvopaperia myynnin toteutuessa rahat ovat välittömästi käytössä, mutta toimeksianto papereissa maksu on vasta päivän tai parin päästä. Jos teen noilla rahoilla toimeksi annon, tuleeko siitä laina ja kustannuksia?"
  Rahat ovat välittömästi käytössä uusia toimeksiantoja varten, mutta mikäli haluat rahat siirtää pois salkusta vaikka omalle tilillesi niin suosittelen odottamaan selvitysajan T+2/3. Mikäli ennen selvityspäivää siirrät niin Nordnet perii tästä koron. Sama pätee mikäli vaihdat kyseiset myynnistä saadut varat toiseen valuuttaan.

  Tuossa nyt muutamaan kohtaan vastaus sillä tarkkuudella, mitä itse osaan neuvoa. Toivottavasti auttoi edes hieman.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkeistä. Tuon koen lähtökohatsiesti hankalaksi, kun teet useampia toimeksiantoja ja pitää odottaa T+2/3 niin paljonko itseasiassa on varaa siirtää. Ilmeisesti tämän näkee tapahtumat, salkku ja laskelmat sivulta.

  Yhtäkaikki vähän mutkien takana on yksinkertaiset asiat.Miksi saldo ei näy esimerkkinä etusivun omat salkut ja tilit kohdassa.

  VastaaPoista
 3. Esimerkki tapaus: Vaihdat valuuttaa 1000 euroa dollareiksi ja teet toimeksi annon Amerikkaan 980 dollaria. Lisäksi sinulla kotimarkkinalla 500 euron toimeksianto. Tilillä alkuun 1500 euroa. Mitä näkyy käytettävissä rahoissa? 1500 -980$-500 €- kapuapnkäynti?-vaihtokulut? vai 0€?

  VastaaPoista
 4. En vaan onnistu löytämään Vanguardin ETF:iä listoilta, mutta hakemalla kaupankäyntitunnuksella löytyy esimerkkinä VTI ja VT. Onko kukaan ostellut NYSE:en listattuja Vanguardin ETF:iä, kun NYSEÄ ei pörssinä virallisilla ETF listoilla. Aiheuttaako jotain erityistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. USA ETF:t löytyy Markkina -> Osakekurssit -> alasvetovalikosta USA ja seuraavasta alasvetovalikosta ETF:t -> päivitä

   Pelkän Vanguardin hakua testasin näin:

   Luo Oma kurssilista (Markkina -> Omat listat), kohdassa Lisää tekstikenttään hakusanaksi Vanguard niin pitäisi palauttaa kaikki, joissa tuo sana on, melkoinen liuta ETF:iä.

   Poista
 5. Omalle listalle löysin kyllä haluamani ETF:t. En älynnyt hakea ETF:iä osakekursseista vaan eritin ETF alta. Jälleen kiitos vinkeistä pitää tutustua tarjontaan.

  VastaaPoista