sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Kirja-arvostelu: Sijoittamalla Miljonääriksi

Antti Parviainen ja Sami Järvinen ovat minulle kirjoittajina uusia tuttavuuksia ja melkoisen suurella mielenkiinnolla lähdin kahlaamaan kirjaa lävitse. Aihe tuntui olevan melkoisen myyntilähtöinen sijoittamalla miljonääriksi. Varmasti jokaisen sijoittamaan ryhtyvän mielessä on rikastuminen. Olen itse pohtinut, että pitäisikö tehdä sijoituskirja. Jos sellaista ryhtyisin tekemään, lähtisin sen suhteen etenemään hyvin samantapaisesti kuin Parviainen ja Järvinen tekivät. Myynnin kannalta raflaava otsikko ja sen käsitellään erilaisia sijoitusmahdollisuuksia.

Kirjan aluksi on tehty erinomainen johdanto, jossa kerrotaan yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi kyseenalaistaa ja herätellä sijoitusteoriaan sokeasti uskovia varomasta yhteen ainoaan oikeaan sijoitustapaan. Kirjan aluksi käydään läpi sijoitustyylit, aktiivinen-passivinen, ammattilaisten käyttö neuvossa ja hoitamalla valtakirjalla. Tämän lisäksi käydään erisijoitus muotoja rahastosijoittaminen, osakkeet, korkosijoitukset, asuntosijoitukset ja raaka-aineet. Samassa puhutaan hajauttaminen vs. keskittäminen kannattajien ajatuksia.

Kappaleessa 2 käsitellään, että jokaisen pitää miettiä oma sijoitus tyylinsä ja profiilinsa. Käytännössä laitetaan miettimään miten kannattaa sijoittaa. Tässä ei neuvota tekemään mitään perinteistä sijoitussuunnitelmaa. Pikemmin kirja laittaa miettimään omaa osaamista, tavoitetta, riskinsietokykyä ja luonnetta. Kappaleesta saa hyvän kuvan tietyistä riskiprofiileista sijoitusmarkkinoilla.
Kappale 3 on kirjan varsinainen helmi. Siinä käsitellään erilaisia sijoitustapoja ja pohditaan voiko niillä rikastua. Itse pidän kirjan kirjoittajia pankkiammattilaisina ja he antavat varsin suoraselkäisiä vastauksia näihin kysymyksiin.  Korkeista kuluista varoitetaan kuin myös ammattilaisten osaamisesta. Samaten huomioitu ketä vastaan he ottelevat eri sijoitustuotteissa.

Momentum kappaleen odotin olevan kertomusta teknisestä analyysistä. Se oli kuitenkin vastakkain asettelu arvosijoittamiselle. Siinä oli käyty läpi varsin kattavasti ihmisen erilaisia tunnetiloja sijoittamissa ja syklien taustalla. Itse ainakaan en voi kieltää noiden tilojen olemassa oloa ja näkymistä markkinoilla.

Kun edelliseen kappaleeseen lisätään kappale sijoittajan harhat, niin tehokkaille markkinoille on vahvasti vastaväitettä. Kirjoittajat toteavat, että niiden hyödyntäminen on hankalaa.

Kun edellä mainittuun sijoituspakettiin vielä on yhdistetty tarkastelu, millä tyyleillä sijoittaneet kirjoittajat tietävät tulleen miljonääreiksi, niin on saatu kasaan erittäin mielenkiintoinen paketti. Piensijoittajalle jäävä kenttä menestykseen on aika pieni. Mahdollisuuksia silti löytyy. Kirja kyllä kyseenalaistaa hajauttamisen aika vahvasti, toisaalta se osittaa, että hajautetulla salkullakin voi toimia näkemyksellä. Minusta erittäin virkistävä kirja ja vaihtelu suomalaisille kirjamarkkinoille, suosittelen lämpimästi.

Kirjakauppa netissä Adlibris.com *

*Merkityt ovat affliate-linkkejä ja kirjoittaja voi saada niistä kommisioita.

1 kommentti:

  1. Tämä kirja on sähjöisessä kirjastossani. Hyvin samantapaiset ajatukset jäivät kirjan jälkeen päällimmäisiksi.

    Keskeinen ajatus on kulujen minimoiminen ja riskin kaihtaminen; että hyvin monenlaisella tyylillä pärjää. Sijoittajakuvaukset olivat parasta kirjassa. Ehkä turhan suppeitakin.

    VastaaPoista