tiistai 22. tammikuuta 2013

Myynti Talvivaara


Olen aloittanut salkkuni kriittisen tarkastelun myös osakkeiden osalta, vaikka en ole siitä vielä ehtinyt kirjoittaa. Tarkastelu tulevat johtamaan toimenpiteisiin muutamien osakkeiden osalta. Niistä ensimmäinen on Talvivaara

Olen myynyt kaikki omistukseni Talvivaarassa hintaan 1,20 €. Täytyy sanoa, että harmittaa siinä mielessä, että en toiminut ohjeen mukaan: "Ota voitot hitaasti, tappiot nopeasti". Talvivaara oli myynti liipasimella noin vuosi sitten, kiitos hyvän kirjoituksen Warren Grahamin osinkopuussa. Jos olisin kuunnellut viisasta näätä olisin sannut myytyä omistukseni yli kolmen euron. No omat perusteluni myynnille löytyy hyvin myös tuossa kirjoituksesta:

- Arvo perustuu tulevaisuuden odotuksiin
- Ei näyttöä kannattavasta yritystoiminnasta
- Ei maksa osinko
- Piensijoittajia ei kunnioiteta
- Johdon kyvykkyys epäselvä
- Ympäristöasioiden hoito ja tiedottaminen heikkoa


Tämän lisäksi tummia pilviä on ilmaantunut lisää taivaalle. Rahoitusasema on epäselvä. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa konkurssiin ja uusi osakeanti on mahdollinen. Jossakin sijoituskirjassa on ohje nuorana, että yleensä ensimmäiseen osakeantiin kannattaa osallistua, toinen ei ole enää hyvä merkki vaan se viittaa, että rahoitusongelmia ei ole pystytty korjaamaan. Ainoa hyväksyttävä syy on poikkeuksellinen kasvu. Tätä Talvivaara ei ole pystynyt tekemään vaan tuotanto- ja tulostavoitteista on jääty.

Talvivaara tekee myös tuotteena bulkkia, eikä sillä ole merkittäviä kilpailuetuja itse tuotteessa. (Tosin sen prosessia sanotaan tehokkaaksi) Näyttä kuitenkin, että bisnekseen pitää jatkuvasti sitoa rahaa, eikä sitä voida jakaa osakkeen omistajille.

Mikä antoi impulssin sitten myynnilleni. Näen osakeannin olevan lähes välttämätön ja osakemäärän kasvattaminen laske osakkeen kurssia, enkä halua sitoa omia rahojani lisää yhtiöön. En usko myöskään Nikkelin hinnan nousevan 2007 vuoden huipputasolle vähään aikaan. Uskon voivani helposti palata Talvivaaran omistajaksi alhaisemmalla kurssitasolla, vaikka tämä ei ole kyllä tarkoitukseni. Haluan laittaa rahani arvoideni mukaan paremmin tuottavaan bisnekseen, joka maksaa osinkoja. Osingot selittävät suuren osan osakkeiden tuotoista.

3 kommenttia:

 1. Olet hyvin listannut syyt miksi et enää omista Talvivaaraa. Tietysti voi aina kysyä miksi sitä yleensä edes ostit? Toivottavasti sinulla on jossain myös muistiinpanot jäljellä. Voittojen pitäisi tosiaan antaa juosta ja ottaa häviöt nopeasti, mutta aina se ei tietysti menekään niin kuin ajattelee, kun sitä on aina vähän epävarmuutta mukana.

  Itselläni on taas sellainen tilanne Fortumin suhteen, että lisäsin sijoituksiani, vaikka pitäisi ottaa häviöt nopeasti. Tietysti kyseessä on hyvin erilainen yritys kuin Talvivaara, mutta tietysti logiikkani ontuu tämän asian suhteen. Toisaalta Fortumin tilanne ei ole muuttunut kovin paljoa kuten Talvivaaran viimeisen vuoden aikana, vaikka pörssikurssi onkin mennyt alaspäin.

  VastaaPoista
 2. Tuo myyntipäätöksen tekeminen on mielestäni yksi vaikeimmista asioista sijoittamisessa. Virheiden myöntäminen on vaikeaa. Itselläni on/oli talvivaaran kanssa juuri sama tilanne. Anti on kuitenkin lähes varmasti tulossa, jolloin osakekanta tulee varmasti liudentumaan lisää joten myynti on varmasti oikeansuuntainen päätös, varsinkin jos ei antiin halua osallistua.

  Tuo ota tappiot nopeasti on hyvä mutta hieman ristiriitainen neuvo. Jos sijoitus osoittautuu virheeksi niin näin tulee toki toimia mutta toisaalta jos liiketoiminnassa ei ole tapahtunut muutoksia niin tällöinhän tulisi toimia päinvastoin? Varsinkin arvosijoittajana, joka hakee aliarvostettuja kohteita, joutuu usein tarttumaan "putoavaan puukkoon" koska laskun loppumista on vaikea ennakoida. Tällöin tulee mielestäni vain luottaa omaan analyysiin ja antaa osakkeen heilahdella. Toki on aina se vaara että analyysi osoittautuu virheeksi :D

  VastaaPoista
 3. Ostin Talvivaaraa aikanaan, koska näin siinä suuren potetiaalin. Potentiaalin voi lukea vaikka Random Walkerin blogista. Sen prosessin toimivuutta omasta mielestäni epäiltiin markkinoiden toimesta liikaa, olin nähnyt prosessin toiminassa.

  Tiesin myös, että yhtiö vaikuttaa Kainuun luongtoon iekä kaikki siitä tykkää. Smaten näin ensimmäisen annin todennäkäöisenä, mutta lähtökohatisesti uskoin, että siihen kannattaa osallistua. En osananut arvata, että ryssitään pienomistajien oikeuksia luokaten, enkä osannut arvata, että Talvivaara joutuu tuollaiseksi sylkykupiski ympäristöasioissa. Päin vastoin, ukoin sen selviävän niistä helpommalla, koska liikkeellä oli "ministeritason omistusta" ja kaivosteollisuutta käytettiin polittisena lyömäaseena mahdollisuutena työllistää ja valtion omistusta haluttiin lisätä. Uskoin Talvivaaran saavan etulyönti aseman "suomalaisena" yhtiönä.

  VastaaPoista