maanantai 13. toukokuuta 2013

Osto YIT


Ostin 2.5.2013 YIT:tä hintaan 14,35. Mielestäni yhtiön saama vastaanotto osavuosi katsauksen jälkeen oli kohtuuttoman pessimistinen. Ilmeisesti noita ammoniakki ongelmia pelättiin, mutta en oikein löytänyt siinä kovinkaan suurta uutta informaatiota ja ongelmaa. Vai onko syynä tuleva jakautuminen. Tätäkään en oikein ymmärrä syyksi kurssilaskuun. Pikemmin siinä voi aueta paikkoja merkittäville omistuspohjan muutoksille. Ensimmäiset apajilla pyörijät

Itse pidän YIT.tä laadukkaana yhtiönä, joka on tasaisesti korottanut osinkoaan. Se niitä yhtiöitä, joka on laajentanut onnistuneesti Venäjälle. Yhtiön voidaan arvioida kasvavan maltillisesti, vaikka suhdanne on hankala. Yhtiön arvostus on maltillinen P/E hiukan päälle 10, P/B 1,8 ja Roe on 18% vuosi taaaksepäin ja 15 % viimeiset 5 vuotta keskiarvoisesti.

Yhtiö ollaan jakamassa kahteen osaan listaamalla pörssiin Caverion. Rakennustekniset palvelut (YIT) ja kiinteistötekniset palvelut (Caverion). Jakautumista perustellaan ennen kaikkea sillä, että kiinteistöteknisten palvelujen kassavirtaa ei tarvita rakennusteknisten palveluiden laajentamiseksi. Rivien välistä tulkitsen tämän siten, että korkeamman pääoman tuoton YIT ja nopeamman kasvun halutaan erottaa alemman pääoman tuoton Caverionista. Jokainen voi sitten itse miettiä kumpi näistä on se, joka menestyy paremmin. Onko tässä kaksi yhtiötä yhden hinnalla on toinen kysymys. Uutinen aiheesta

Analyysejä YIT:stä:

4 kommenttia:

 1. Uskon YIT:n osakkeenomistajien hyötyvän jakautumisesta, mutta itse en vielä nykyisillä hinnoilla sijoittaisi siihen. Parikymmentä prosenttia pois ja sitten alkaisi jo houkuttelemaan.

  VastaaPoista
 2. Itselläni sijoitus oli kategoriassa parempia tilaisuuksia odotelleessa. YIT:n hinnoittelu suhteissa muihin on kohtuullinen. Toimenpiteet jakatumisen jälkeen on kyllä mietitty, mikäli rahan tarvetta tulee ja muuta ostettavaa löytyy. Pankkitilillä en halua rahojani makuuttaa.

  VastaaPoista
 3. Ajattelin myydä YIT:n osakkeet. Tosin vasta jakautumisen jälkeen. Mikäli trendi ei käänny kaakkoon uskon, että kurssinousu palkitsee omistajaa. Hyvänä kokemuksena Abbott Laboratoriesin jakautuminen Yhdysvalloissa vuodenvaihteessa, jonka jälkeen molempien yhtiöiden kurssi on noussut reilusti yleisen markkinan mukana.

  Samoin kuin Abbott Laboratories myös YIT on huonompi sijoitus kahtena erillisenä yhtiönä pitkänaikavälin sijoittajalle. Kahden osan kokonaisuus on toiminut aiemmin, miksei se olisi voinut toimia myös jatkossa vakaana osingonmaksajana, jolla on kaksi tukijalkaa?

  Nämä molemmat yhtiöt pilkotaan mielestäni lähinnä omistajien riskin pienentämiseksi. YIT:n tapauksessa volatiilin rakentamisen eriyttäminen vakaasta palveluliiketoiminnasta sekä Abbottin tapauksessa riskisen tuotekehitykseen perustuvan ja patenttiriskejä omaavan liiketoiminnan siirtämisen erilleen toisesta kassamagneetista.

  VastaaPoista
 4. Voi olla, että toimin samoin kuin sinä. Nykyinen ratkaisu hivenen kyseenalaistaa koko palveluliiketoiminnan oston ja se on omallla kohdallani ensimmäisenä liipasimella.

  VastaaPoista