perjantai 31. toukokuuta 2013

Salkun huoltoa

Myin KappAhl hintaan 30,50 SEK. Kysymyksessä on sijoitus historiani surkeimpia sijoituksia Nokian sijoituksen teknologia huumassa ohessa. Ostin aikanani yhtiötä hyvänä osingon maksajana ja toiseksi siksi, että yhtiö maksoi osingon mukavasti joulun alla. Korkea velkaantuminen ja osingon maksusuhde oli nähtävissä ja sain asiasta varoituksia joissakin kirjoituksissa. En valitettavasti ottanut niitä kuuleviin korviini. Elättelin edelleen toivoa paremmasta osallistumalla yhtiön ensimmäiseen antiin. Tästä olen ehkä jotain oppinut ja poistuin maisemista Talvivaarana kohdalla ennen antia.

Jotakin tästä olisi syytä oppia. Olen tunnistanut, että epäonnistuneet sijoitukseni ovat olleet useassa tapauksessa korkeaa osinkoa korkealla osingon maksusuhteella maksavia yhtiöitä. Niiden kilpailuasema on ollut pikemmin heikko kuin vahva. Alhaisesta tunnusluvusta ei ole aina taikaa. Vastaavia sijoituksia on salkussani Comptel ja Ixonos, jonka kohdalla myös osallistuin antiin. Molemmissa on tiettyjä tulevaisuuden odotuksia, mutta tästä oppineena niin ei ehkä kannata nojata. Molemmista yhtiöistä luopuminen on harkinnan alla.

Myin Seligson Russian Prosperityä pois hintaan 89,690 €. Tämä tuli 50 päivän liukuvan keskiarvon leikattua 200 päivän liukuvan keskiarvon alaspäin.  Näen Venäjän taloudessa ei ole lyhyellä aika jänteellä kovinkaan suuria positiivisia asioita. Liuskekaasu laskee kaasun ja muunkin energian hintaa. EU:n politiikka ajaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä alas, Euroopan taloustilanne näkyy Venäjän energian kysynnässä. Venäjän toukokuu ilmiö on poikkeuksellisen selvä ja voimakas. Syykin on mielestäni ilmeinen, energian kysyntä tipahtaa ja hinnat laskevat jolloin ennusteita lasketaan. Hinnat taas yleensä lähtevät nousuun talvea kohti ja tuotto-odotukset nousevat. Tätä taustaa vasten myin sijoituksistani osan ja pienensin samalla salkkuni riskitasoa. Tämä sijoitus heiluu kohtuullisen kovasti. Tarkoituksena on tehdä kesän mittaan ostot takaisin sen mahdollistuessa nykyistä alhaisemmalla hinnalla.


Kuten blogia seuranneet ovat varmaan huomanneet salkkuni korkopaino on lähtenyt nousuun ja osakkeita on mennyt myyntiin. Osakemarkkinoilla on mielestäni melkoinen hype ja toivo paremmasta päällä, vaikka talousennusteet lupaa muuta. Tätä taustaa vasten olen laskenut salkkuni osake painoa. Euroopan ongelmista ollaan myös hissukseen. Omalta osaltani olen käteisin kanssa valmis iskemään tiettyihin valittuihin kohteisiin. Siirtojeni myötä salkun osake-korko tasapaino on lähempänä tavoittettani neutralipainoa.

5 kommenttia:

 1. Jokaisella sijoittajalla on omat murheenkryyninsä. En ole vielä ainakaan havainnut omaani, mutta Fortum tai PKC Group se voisi olla. Tällä hetkellä ne ovat ainoat sijoitukseni, mutta PKC:n kanssa olen hakannut päätäni seinään noin viitisen vuotta sitten.

  VastaaPoista
 2. Kyllä tässä on olllut väliin ihan mukava pätkä, mutta aika helppo myyntipäätös oli tehdä asettelemalla muutamia Buffetmaisia kysymyksiä: 1. Onko kilpailuvoimaa 2. Kasvaako osinko tulevaisuudessa ja kuinka varmasti?
  3. Onko mielessä parempi sijoitus
  4. Onko tuloksen kavull edellytyksiä?
  5. Mitkä ovat riskit ettei suunnitellusti käy?

  Sinun kohdalla voisi ajatella samoin. Tekee yksinkertaisia kysmyksiä ja siinä se. Jos ei löydä suoraa vastausta niin ei tee mitään. Sinänäsä olen tyytyväinen, että päätökset ja toimenpiteet on tehty ja katson tulevaisuuteen.Mietin jopa, että olenko liian tyytyväinen.

  VastaaPoista
 3. Hyviä kysymyksiä.

  Fortumilla ja PKC:lla noihin voi vastata ehkä seuraavasti.

  1. On molemmilla. PKC:lla Atlantin toisella puolella ja Fortumilla Suomessa ja Ruotsissa. Molemmilla hyvinkin määräävät markkina-asemat.

  2. PKC:lla kyllä keskipitkällä aikavälillä. Fortumista en ole kyllä yhtään varma.

  3. Ei ja Ei

  4. On mikäli yleinen taloustilanne pysyy kohtuullisena. Koskee molempia.

  5. Riskejä on molemmilla ainakin lyhyellä aikavälillä. Varsinkin Fortumilla. Poliittiset riskit Fortumilla ja PKC:lla taistot ay-liikkeen kanssa.

  Täytyykin muuten laittaa noi kysymykset itselle säilöön ja kysyä niitä yhä uudelleen.

  VastaaPoista
 4. tiedän kokemuksesta, että tuo vituttaa suunnattomasti. tein aikoinaan finanssikriikisn aikoihin tappiota yit:llä noin 7000€. mutta ei mennyt kuin 1,5 vuotta niin sain orionin myyntivoitolla kokonaan nollattua tuon tappion eli verottajalle ei tarvinnut maksaa mitään. sulla on 5 vuotta aikaa nykyään hyödyntää noita taapioita tulevista myyntivoitoista.

  VastaaPoista
 5. Olen saanut aika mukavasti käännettyä oman ajatusmallin siihen suuntaan, että nuo tappiolliset sijoitukset eivät harmita. Oikeastaan en edes katsele ostohintaa ja laske tappiota. Tässäkin tapauksessa se aika hankalaa, kun on ollut parikin osakeantia.

  Olen pyrkinyt pitämään yksittäiset sijoitukset tietoisesti aika pieninä, koska suuria sijoituksisa vareten on mielestäni tehtävä erittäin perinpohajiset selvitykset. Siitäkin huolimatta ne voivat mennä pieleen.

  TT:lle. Itsellä salkussa Fortumia ja smanlaiset vastaukset antaisin. Lähempänä olen ostopuolta kuin myyntiä. Nuo kysymykset hillitsee intoa.

  VastaaPoista