keskiviikko 28. elokuuta 2013

Osto IBM

Ostin IBM:ää toistamiseen, kuten jo Heinäkuun ostojen yhteydessä ounastelin. Hankin IBM:ää hintaan 184,98$, 23.8.2013.

Perinteisellä arvosijoittamisen mittarilla P/B-luvulla IBM on järkyttävän kallis. Kun tuohon yhdistetään ROE, joka liukuva vuosi taaksepäin 83% niin hinta alkaa olla maltillisempi.  IBM:n P/E on 13, mikä sen kaltaiselle laatuyhtiölle kohtuullinen.

Hankintani on pitkälle Buffetin peesausta. Hän on ostanut tätä osaketta ylemmällä hinnalla ja tämän lisäksi sen jälkeen yhtiö on tehnyt omien ostoja, joiden en koe ainakaan huonontavan sijoitusta. Olen tehnyt, jonkin aikaa sitten vapaan kassavirta laskelman IBM:stä ja päätynyt siinä noin 200 taalan hintaan. Tässä eräs näkemys asiasta, miten yhtiölle voi laskea korkeamman arvon.

Yhtiötä ostaessa voi tietysti katsoa myös riskiä. IBM on suurella painolla useammassa indeksissä ja esimerkkinä SP100 ja SP 500 indeksit tekee hyvää vauhtia päähartiat muodostelmaa, jota pidetään teknisenä merkkinä trendin kääntymisestä. Niin ikään IBM:n 50 päivän liukukeskiarvo on leikannut hiljattain 200 päivän liukuvan keskiarvon ylhäältä alas, mitä pidetään laskutrendin alkamisena. Yhtiöstä on ilmestynyt negatiivisia näkemyksiä ilmoille, esimerkkinä SeekingAlpha: IBM : 5 reasons to sell.

Lopuksi linkki verrattain hyvään koosteeseen. Siihen yhdistettynä pari Buffettin lausahdusta vapaasti suomennettuna, kertoo pitkälle miksi ostin IBM:ää.

”Osta mieluummin loistavaa yhtiötä keskinkertaisella hinnalla, kuin keskinkertaista yhtiötä hyvällä hinnalla.”

”Paras hetki ostaa loistavaa yhtiötä on silloin, kun sillä tilapäisiä vaikeuksia.”

Mielestäni Seeking Alphan kommentit viittaavat ennen kaikkea tilapäisyyteen ja samanlaiseksi luokittelen teknisen indikaattorin. Toisaalta osake on selvästi ylimyyty teknisesti tarkasteltuna, kuten on koko indeksi. Ylimyydyt tilanteet korjautuvat aikanaan.

Aiheeseen liittyvää omassa blogissa: Miksi Buffett osti IBM:ää 2011?

4 kommenttia:

  1. Minusta voisi ehkä olla hyvä tsekata IBM:n viikkokaaviosta esim MACD ja Bollinger. RSI on tippunut 35 pisteen tasolle, mikä ei ole kovin matala vielä. Mikäli hinta tippuu alle 180 dollarin odottaisin ja ostaisin vasta kun hinnan lasku alkaa tasaantua. Minusta pitkänajan trendi näyttää vaarallisesti alaspäin menevältä, mutta voihan lyhyistäkin pompuista tienata (nopeasti ajattelisin, että 130 dollaria olisi mahdolliset pohjat). Onnea!

    VastaaPoista
  2. En oikein välitä tuosta peesaamisesta, vaikka kyseessä olisikin maailman kaikkien aikojen ylivoimaisesti parhain sijoittaja. Olet kuitenkin mitä ilmeisimmin itsekin yritystä tutkinut, joten pelkkaa peesiä sijoitus ei varmastikaan ole Nopeasti katsottuna yrityksen hinta ei ole kovin paha, joten suurempana riskinä en tuota sijoitusta pitäisi.

    Lykkyä pyttyyn!

    VastaaPoista
  3. Edmundille: Olen kanssasi samaa mieltä teknisistä indikaattoreista. Näihin voisi vastata jjuri Buffeetin parilla Buffettin lauseella: "Osta silloin, kun muut ovat pelokkaita" ja yhdittettynä tuohon jo tekstissä mainittuuun parempi ostaa hyvää yhtiötä keskin kertaisella hinnalla kuin keskin kertaista yhtiötä hyvällä hinnalla. Moni teknisiä indikaattorieta lukeva varmasti pelkää tässä vaiheessa. Pelkoa on jo hinnassa ja hinta voi tosiaan tippua. Sitten vain pitää jälleen voittaa pelkoa ja ostaa uudestaan.

    TT:lle: Pelkkää peesiä sijoitus ei ole, mutta osto hetkellä en ole mennyt kovin syvälliseen analyysiin vaan pikemmin olen "entisillä tulilla" sitä mieltä, että tämä hyvä hinta yhtiöstä tai ehkä paremmin sanottuna niin, että mielestäni IBM on tällä hetkellä hinnassa joka on kiplapailukykyinen muihin mahdollisuuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia vastauksesta!

      Tämä menee jo teknisen analyysin teoriaksi, eikä tällä ole enää yhtymäkohtaa välttämättä IBM:ään. Tuossa Buffettin lausahduksessa on mukana varmaankin ns. contrarian-teoria eli osta silloin kun muut pelkäävät ja myyvät ja myy silloin kuin muut ovat optimistisia ja ostavat. Näin tämä usein esitetään varsinkin intertnetissä, mutta contrarian-teoria ei ole näin yksinkertainen. Sen perusolettamus on ennemminkin se, että suurin osa sijoittajista on oikeassa suurimman osan ajasta, mutta juuri käänteen hetkellä suurin osa on väärässä. Sijoituspäätöstä ei siis pidä tehdä sen perusteella mitä muut ajattelevat tai eivät ajattele vaan sen perusteella onko heillä enää rahaa sijoittamiseen. Kun sijoitettava pääoma on lähes kokonaan kiinni osakkeissa ei ole enää mahdollista, että hinnat nousisivat, vaikka suurin osa sijoittajista sellaista odottaisikin, varsinkin kun ovat rahansa juuri sijoittaneet. Lopulta on äärimmäisen vaikea tietää mitä mieltä muut sijoittajat ovat. Helpompi on tarkkailla teknistä analyysia. Itse ajattelisin niin, että pitkällä tähtäimellä contrarian-teoria voi toimia vain silloin kun osakkeiden arvostus ja hinta on täysin romahtanut. On kuitenkin äärimmäisen vaikea sanoa mikä muu kuin pitkän ajan tekninen pohja toimisi tämän selkeänä merkkinä. Kuten sanoitkin, minusta vaikuttaa, että tällä hetkellä markkinoilla vallitsee optimismi, mutta kuten sanottua tämän mittaaminen luotettavasti on lähes mahdotonta.

      Poista