tiistai 11. maaliskuuta 2014

Salkun 1,5-2% painolla olevien osakesijoitusten tarkastelua (21.10.2013)

IShares International Property ETF(WPS) on salkkuni suurin alle 2% painolla oleva sijoitus. Se edustaa salkussani kiinteistö sijoituksia, pyrin saamaan salkkuuni kiinteistösijoituksia IFA:n sivuilta saadun mallin mukaan 7,5%. Kiinteistösijoitukset takaavat vakaata rahavirtaa ja kulkevat eri syklissä kuin muu syklinen teollisuus ja tarjoavat samalla inflaatiosuojaa. Hankin sen aikanaan, kun Aasian ja Euroopan kiinteistöyritysten arvostukset olivat selvästi USA:ta alemmat ja ovat sitä edelleen. Väestö kasvaa nopeammin Aasiassa ja valmistavan teollisuuden siirtyminen Aasiaan on ollut vahvaa. Keskuspankkien rahan painaminen nosti inflaatio odotuksia. Inflaatio on ollut Euroopassa yllättävään hidasta ja Euro säilynyt aika vahvana, minkä johdosta tämän sijoituksen tuotto ei ole ollut paras mahdollinen. Tätä tutkiessani ensimmäistä kertaa oikeastaan mietin sijoituksesta luopumista. Toisaalta kaupankäynti aiheuttaa kustannuksia. Vanguardin tuotteet olisivat halvempia, mutta aiheuttaisivat minulle välittäjänä muutoksia tai saattaisivat olla mahdollisia kalliilla puhelin toimeksi annoilla. Koen Aasian kiinteistömarkkinoiden ja toisaalta arvostukseltaan halvemman sijoituksen painotuksen järkeväksi. Tällä hetkellä en taida tehdä mitään, tätä en varmaan lisää, mutta ei ole kiirettä vähentääkään.

McDonalds tuli aikanaan salkkuuni sen jälkeen, kun jossain yhteydessä valittiin vihatummaksi yhtiöksi. Nykyinen laihuuden ihannointi ja terveys intoilu buumi ei ehkä ole parasta mahdollista yhtiön bisnekselle. Yhtiö on kovan kilpailun hampaissa USA:ssa ja sen kilpailijoista YUM Brands, Wendy’s, Panera ja Chipotle ovat olleet kuluttajien ja samalla sijoittajien suosiossa. Hyljeksitty yhtiö on usein sitten se hyvä sijoitus ja näen MCDonalssissa muitakin hyviä puolia. Yhtiö hyötyy kaupungistumisesta ja Aasian länsimaisten ihannoinnista. Sillä on varsin mittava kiinteistö omaisuus hyvillä kauppapaikoilla. Se on osoittanut pystyvänsä uusiutumaan. Kyllä tällaisena tiukkana taloudellisen tilanteen vallitessa on varsin usealle perheelle varsin mukava ja kustannustehokas vaihtoehto käydä sillä euron hampurilaisella Mäkissä. Bisnes toimii ja kasvaa kohtuullisesti vaikeuksista huolimatta. Rauhallisin mielin holdailen tätä sijoitusta.  Tasaisesti olen sen arvostusta tarkastellut ja miettinyt lisäämistä. Muut ovat ajaneet toistaiseksi edelle. Pidän sitä varmana salkkuni osinkoytimeen kuluvana sijoituksena.

Johnson&Johnson on ollut salkussani jo pitkään. Osinko on noussut tasaisesti vuosittain ja meno muutenkin vakaata. Kehityksessä olevien lääkkeiden putki heiluttelee kurssia aika paljon, vaikka tuloksen teko itsessään on aika vakaata ja kaikki tulot eivät ole suinkaan lääkesektorilta. Minulla ei ole ollut suurta intoa lisätä omistuksiani tässä yhtiössä, mutta toisaalta ei ole ollut tarkoitusta luopua omistuksistani. Annan kasvavien osinkojen kilahdella tililleni.

Seuraavaksi suurin omistukseni on piikiekko valmistaja Okmetic. En ole ollut aivan tyytyväinen yhtiön viimeaikaiseen kehitykseen, voimakkaasti kasvaneet MEMS anturi markkinoiden kasvu ei ole realisoitunut Okmeticin tuloksen kasvuna. Osinko yhtiöstä on irronnut mukavasti. Tunnuslukujen valossa en ole halunnut kasvattaa omistustani, mutten ole halunnut myöskään myydä omistuksiani. Yhtiötä on pitkään povattu osto ehdokkaaksi pois pörssistä. Oikeastaan jo liipannut aika läheltä, kun Murata Electronics osti VTI Technologiesin, joka on Okmeticin suurin asiakas. Tulevaisuutta ajatellen olen nähnyt yhtiössä kaksi huolen aihetta, kehitys panokset ovat varovaisia huomioiden alan nopean teknisen kehityksen ja toiseksi Okmetic ei ole pyrkinyt 300 mm MEMS kiekkoihin, vaikka näistä voisi olla tehokkuus- ja kilpailuetua tulevaisuudessa.  

Saga Furs on noussut salkussani pienenä yhtiönä merkkivään painoon voimakkaan kurssinousun seurauksena. Yhtiö on ollut edelleen maltillisesti arvostettu, toisaalta se on tehnyt kaikkien aikojen huipputulosta. Syklisenä osakkeena varmasti tulee niitä huonompiakin aikoja. En ole silti verotuksellisesta syystä nähnyt mitään järkeä lähteä yhtiötä myymäänkään. Keräilen osinkoja yrityksestä. Huonona puolena yhtiössä keskittynyt omistaja valta, turkistuottajat sanelevat halutessaan päätökset läpi yhtiössä. Hyvin todennäköinen skenaario yhtiössä on sen ostaminen pois pörssistä. Toisaalta voi olla mahdollista, että yhtiölle ilmaantuu ulkopuolinen ostaja. Tässä tapauksessa tulee varmasti raketin omainen kurssinousu. Matala arvotus hyvtä osingot saavat jatkamaan minua yhtiön pitoa.

YIT on noussut nykyiseen osuuteen ihan hiljattain. Ostin yhtiötä hivenen lisää, se varsin maltillisesti hinnoiteltu mielestäni, tosin kassa tilanne ei ole ehkä paras mahdollinen, Caverion erotettiin yhtiöstä ja nyt voi olla ajat, kun Caverionin tarjoamaa vakaata kassa virtaa tarvitaan. Venäjän ja Ukrainan kriisi heijastelee lisää tummia pilviä YIT:n ylle. Toisaalta se voi tarjota loistavia mahdollisuuksia ostoihin Ruplan heiketessä vahvasti. Venäjällä on toki edelleen poliittiset riskinsä olemassa. YIT on ollut vahva osingon maksaja ja odotan tilan jatkuvan tulevaisuudessa.

Procter&Gamble on Johnson&Johnsonin tapaan ollut jo pitkään salkussani. Se on ollut isojen ketjujen omien merkkien puristuksessa hiukan hinta paineessa, mutta sillä löytyy edelleen vahvoja kuluttajatuote brändejä. Osinko on kasvanut hiljalleen ja se hyötyy maailman väkiluvun kasvusta ja kehittyvien markkinoiden kasvavasta keskiluokasta. Näillä näkymin yhtiö on ja pysyy salkussani, lisäyksiä en ole ajatellut tehdä.

Hankin iShares International Select dividend ETF salkkuuni aikaan pankki kriisin jälkimainigeissa hiukan pelokkaana. Silloin ETF:ssä oli ja edelleen kovasti sijoituksia Australiaan. Nämä sijoitukset hyötyivät raaka-aineiden kehityksestä ja osa saivat tulonsa suoraan raaka-aineista. Inflaation uhan alla nämä olivat järkevän oloinen sijoitus. Verotuksellisessa mielessä korkean osingon osinkoa ulosmaksava ETF ei ole järkevä sijoitus, voittoja menee verottajalle ja kulut on halvimpia korkeammat. Minua kuitenkin miellyttää EFT:n yhtiörakenne ja minulla uskoa sen tulevaisuuteen. Kolmen vuoden vertailussa se on jäänyt hivenen Vangaurd FTSE Global All Capistä, mutta voittanut Vanguard FTSE ALL-World Ex-US ETF:n. Osinkotuotto tekee sijoituksesta arvo-osake luonteisen, muttei ihan suoraan. Samalla tästä saa vakaan kassavirran salkkuun. Tämän lisääminen on käynyt aika ajoin mielessä, mutta vero faktat ovat ja korkeammat kustannukset ovat estäneet minua tekemästä sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti