tiistai 25. maaliskuuta 2014

Osto Olvi ja pientä analyysiä

Olvi tarttui pilkkiin 24.3 hintaan 24,24.

Yhtiössä riittää Venäjäriskiä Valko-Venäjän toimintojen kautta. Yhtiön tuloksesta 40% tulee kuitenkin kotimaasta. Olvi on yksi niistä harvoista yhtiöistä, joka on pystynyt kasvattamaan liikevaihtoaan ja voittoaan viime vuodelta.  Tulosparannus johtuu enne kaikkea hitaammista poistoista, mutta ilman niitä liikevoitto silti parani yhdeksän prosenttia.

Olvi nosti osinkoaan 30%, mikä huomattava nosto. Silti osinko nykykurssilla on vain 2,7%, joten yhtiö on edelleen varsin hyvin hinnoiteltu ja P/E nykytuloksella noin 15.  samalla on syytä huomata, että johtuen poistojen muutoksesta kassavirta ei kasva voittojen suhteessa, joka tarkoittaa, että osingon maksukyky ei kasvaa samaa tahtia voittojen kanssa.

Olvilla on tullut mukavia lisiä myyntiin lähiaikoina. Angry Birds toi vientiin 10 miljoonan lisän, vaikka buumin huippu on saattanut jo olla ja innostus on voi lähteä hiipumaan. Vihaisten lintujen suosiota ei kannata väheksyä ja kyllästysmispiste ei vielä vältättämättä ole ollut edessä ulkomailla. Olvi on osoittanut uusiutumiskykyä tuomalla markkinoille Putous-Colan. Erilaiset vedet on toinen hyvä esimerkki yhtiön uusiutumista. Se on pystynyt varsin hyvin pitämään asemiaan kotimarkkinoilla ja pystynyt ottamaan kotimaisen tuottajan leiman itselleen, kun muita perinteisiä Olutmerkkejä on kaupattu ulkomaille ja siirretty tuotantoa muualle kotiseuduiltaan. Edellä mainittuja etuja on toki mahdollisuus menettää ja tuloksen lasku on hyvin mahdollista, Olvin tulos riippuu hyvin pitkälle säästä. Tyytyväisin mielin otan muista osakkeista ja taloudellisesta aktiviteetistä poikkeavaa liiketoimintaa salkkuuni.

Olvissa ääni valtaa käyttää Olvi säätiö. Sillä on kasvollista omistusta Invar Kampradin säätiön myötä ja lisäksi Ponssen hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgren löytyy yhtiön suurimpien omistajien listalta. 

Muualla verkossa Olvista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti