keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Salkun 1-1,5% painolla olevien osakesijoitusten tarkastelua (21.10.2013)

Päivitin salkkuni allokaation 21.10.2013 ja osuudet ovat tästä päivityksestä. Olen jo viime vuoden loppupuolella kirjoituksissani käynyt läpi muut sijoitukseni lukuun ottamatta osakkeita. Tarkastelussa olen pyrkinyt noin vuosittain löytämään salkkuni mätiä omenoita ja korvaamaan ne paremmilla tuotto-odotuksilla olevilla sijoituksilla. Tavoitteena on pikku hiljaa myös siivota salkkua ja saada salkku hiottua kokonaisuutena timantin kovaksi. Tässä jatkuu tarkastelussa 1-,15% painolla salkussa olevat osakesijoitukset.

Sampo on pysynyt noin puolentoista prosentin painossa salkussani pitkän aikaa. Lisähankinnat ovat olleet mielessä useampaan otteeseen.  Jukka Oksaharju kirjoitteli, että Sammon kohdalla arvon nousuun ei ole eväitä. Silti pidän Sampoa arvostukseltaan kohtuullisena huomioiden tulevaisuuden näkymät. Koron nostot ovat edessä aikanaan mikä sataa Sammon laariin, kuten myös sen suuromistuksen Nordean. Sillä lisäksi muuta vakuutustoimintaomistuksia, joille korkojen nousu parantaa tuottoa. Tätä taustaa vasten Sammon arvostus on suhteellisesti minusta aika houkuttava. Nykyinen taloudellinen tilanne Euroopassa voi tarjota hyviä mahdollisuuksia. Danske Bank on joutunut Suomessa suhteellisen ahtaalle ja Suomen valloitus ei ole mennyt suunnitellusti. S-pankki kiristää tilannetta entisestään ja voi olla hyvin mahdollista, että Danske vetäytyy tai tekee järjestelyjä Suomessa.  Nordeassakaan Ruotsin valtio ei ole enää niin merkitsevässä asemassa.


Seuraavana salkussani on yhtiöistä ABB. Sillä on vahva kasvollinen omistus Wallenbergien kautta. Nykyiset ympäristötavoitteet tukevat voimakkaasti ABB:n liiketoimintaa. Sillä on sormensa pelissä tuuli- ja aurinkoenergiassa, sähköautoilu vaatii lataus infrastruktuurin, jossa ABB on vahvatekijä. Yleisesti ottaen energiaa säästetään automaatiolla ja säätämällä johon yhtiöllä on vahva osaaminen. Luonnehtisin sitä sähkön ja automaation monialayhtiöksi. Minusta hankala arvata, mikä energiantuotantomuoto on voittaja tulevaisuuden energioissa, mutta uskon, että mikä se onkin on ABB:llä siellä tekemistä. Yhtiö on nostanut osinkoaan joka vuosi vuodesta 2006 lukuun ottamatta vuotta 2008 jolloin osinko pysyi samana kuin vuonna 2007. Kurssikehitys on seurannut sitten osingon kehitystä. Arvostus on kohtuullisen korkea, mutta sille perusteita. Hiukan olen kiikaroinut mahdollista lisäystä yhtiössä.

Olen halunnut hiukan painottaa salkussani Aasian kehittyviä markkinoita, jonka kehittyvien maiden tulevaisuuden näen hyvänä, johtuen väestön kasvusta ja nuoresta ikäjakaumasta. Tähän tarkoitukseen olen hankkinut salkkuni SPDR S&P Emerging Asia Pacific ETF:n. Se on jäänyt viimeisien vuoden aikana selvästi jälkeen esimerkkinä Vanguard Pacific ETF:stä, Japani on kehittynyt paremmin kuin muu Aasia. Mielestäni Aasian kehittyvien markkinoiden arvostus on huojuttelevalla tasolla. Tätä EFT saatan jopa lisäillä, ainoa minua askarruttava asia on lähinnä pärjääkö tämä pitkällä aika jänteellä Vanguardin Emerging Marketsille ja Pacificille tai Total Worldille kustannusten kautta. 

Seuraava Aasiaan painottava ETF jälleen, tällä kertaa edellä mainittu Vanguard FTSE Pacific ETF. Japanin  ylle on maalailtu mustia pilviä ja sen paino rahastossa on suuri. Siitä huolimatta Japanin arvostus on matalahko. Voi olla, että Japani ei menesty tulevaisuudessa, mutta sitä hyvin hankala arvioida. Siellä on joka tapauksessa paljon suuria vakaa varaisia yhtiöitä, joilla on erittäin vahva brändi. Maantieteellinen asema on hyvä silmällä pitäen muun Aasia talouskehitystä. Indeksin paino kuitenkin muuttuu, mikäli Japani ei menesty. Tämä eri perustu veikkaukseen vaan EFT on hyvin hajautettu. Pitelen sitä salkussani, näillä näkymin en ole sitä ajatellut lisääväni.

Chevronin hankin aikanaan salkkuuni, kun pidin öljy yhtiöiden arvostusta matalana. Yhtiö ehti nousta hankinta hinnastani kovasti ja viime aikoina se jälleen valunut kovasti alaspäin. Huomasin aikanaan, että yhtiö pystyy parantamaan tulosta ja osto tuli onnistuneeseen aikaan. Sen jälkeen en ole nähnyt mitään syytä luopua sijoituksesta. Osingot juoksevat ja kasvavat tasaisesti. Useampi öljy-yhtiö edelleen houkuttelevalla tasolla ja tulevaisuudessa alalla on riskejä, liikkumiseen voi tulla korvaavia polttoaineita ja näkyä öljyn kulutuksessa. Edelleen varat ehtyvät ja uudet löydöt voivat heiluttaa markkinoita. Toisaalta öljy varat ehtyvät, mikä voi johtaa yhtiön tulojen ehtymiseen, mutta toisaalta nostaa hintaa. Jatkan ainakin toistaiseksi Chevronin kyydissä, osto puolelle en ole ollut menossa, enemmän katsellut kilpailijoita. Chevron pärjää edelleen hyvin arvostuksessa.

Ennen öljy-yhtiöitä valintani Amerikassa kohdistuisi EFT:n, joista yksi vahvimmista ehdokkaista on seuraavaksi suurin omistukseni. Olen hankintani alusta asti vähän odotellut, että koska tämä ikinousija romahtaisi, mutta sitä ei ole tapahtunut. Kyseessä on Vanguard Total Stock Market. Kyseessä on erittäin edullinen laajasti Amerikan markkinoille hajautettu ETF. Tämän hankintaa ei ole tarvinnut katua. Osinkoa tulee tasaisesti ja kurssi puksuttaa tasaisesti ylöspäin. Koko omistuksen ajan on puhuttu, että Amerikkalaiset osakkeet ovat yliarvostettuja Shillerin P/E:llä. Tätäkin kirjoittaessa se on taas erittäin korkealla, toisaalta korot ovat ennätys alhaalla. Varmaan aikanaan korkojen noustessa arvo tulee tippumaan rajusti. Toisaalta historiasta ei ole näyttöä, kuinka luku käyttäytyy nykyisellä Amerikkalaisten yhtiöiden varsin massiivisilla omien osakkeiden ostoilla. Paljon on puhuttu some kuplasta, mutta katsomalla indeksin isoimpia sijoituksia niin esimerkkinä Applen P/E on Google Financen kautta 13. Google itse treidaa P/E:llä 33. Se on ehkä kuplahinta, mutta mahtava on ollut yhtiön maailman valloituskin. Verrattuna IT-kuplan tappioita tekeviin yrityksiin, Google tekee massiivista tulosta massiivisella kasvulla. Kasvulla on toki rajansa ja yhtiö voi menettää asemansa varmasti lähes yhtä nopeasti, kun on sen saavuttanut. Koko indeksin arvostus 19 Vanguardin mukaan on korkea, mutta ei varmasti täysin perusteeton. Pidän tätä loistavana ETF:nä olen pikemmin lisäämässä kuin vähentämässä. Toisaalta voi olla, että valintani kallistuu Amerikan markkinoilla pienosakkeisiin tai otan Amerikan uudet sijoitukset Vanguard Total World ETF:n kautta.

AstraZeneca tuli salkkuuni noin neljä vuotta sitten. Hankin sen useammassa erässä. Osakkeen kurssi kehitys ei ollut alkuunsa kovin hienoa. Viime aikoina kurssi noussut jo parabolisesti ja P/E-luvulla yhtiö alkaa olla kallis. Tässä mielessä yhtiö voisi olla tarpeen tullen potentiaalinen myynti kohde. Toisaalta saan yhtiöstä varmasti lähellä 10% olevaa osinkoa hankinta hinnalleni. Yhtiötä koskee samat ongelmat kuin muitakin, uhkat patenttien laukeamisesta ja sitä kautta tulojen tipahtamisesta. Kaikki hankkimani lääkeyhtiöt ovat silti olleet minulle ainakin tähän mennessä hyviä sijoituksia. Olen saanut ne hankittua alhaisella arvostuksella ja ne ovat maksaneet hyvää osinkoa. Tulo taso ei ehkä ole suuresti kohonnut, mutta kassa virta on mahdollistanut vakaan osingon maksamisen. Aikanaan suurimmat uhkakuvat ovat hälvenneet ja olen saanut nautiskella sekä hyvistä osingoista, että kohtuullisesta kurssikehityksestä.

Boliden on hankittu salkkuuni myös vuonna 2010 ja siitä eteenpäin lisäostoja. Yhtiön arvostus oli alhainen ja se pystyi osinkojen nostoon. Yhtiön kiito on laskenut raaka-aine hintojen tipahtaessa. Yhtiö tiputti rajusti osinkoaan tälle keväälle. Nyt olen mietinnän , miten toimia yhtiön kanssa. Osingon lasku on yksi selvä signaali myydä osake poissa, toisaalta voidaan hyvin olla tilanteessa, että raaka-aineiden hinnat ovat pohjalla ja yhtiön tulos heikoimmillaan jolloin myyminen ei ole kannattavaa. Aikanaan ostaessani yksi osto perusteistani oli, että raaka-aineiden hinnat tulevat pysymään ylhäällä. Nyt kapasiteetti on lisätty ja tulevaisuus ei ehkä ole yhtä ruusuinen. Boliden on varmaan yksi mahdollisista myynti kanditaateistani.

SPDR DJ Wilshire Global Real Estate (RWO) hankin salkkuni kesällä 2013. Kiinteistösektorin ETF:t tippuivat kautta linjan. Tietty helppous aiheutti valintani RWO:hon, se oli ostettavissa suoraan välittäjältäni netin kautta, Vanguardin ostaminen maailmanlaajuisesti ei olisi onnistunut. Näen kiinteistösijoituksilla Aasiassa olevan paremmat edellytykset kehittyä, toisaalta voin olla sen suhteen väärässä. Valitsemalla maailmanlaajuisen kiinteistösijoituksen en spekuloi sillä enää vaan ETF hoitaa itsessään tasapainotuksen. USA:n talous näytti orastavia merkkejä elpymisestä ja se näkyy yleensä kiinteistöjen arvostuksessa. Tällä hetkellä voin olla tyytyväinen valintaani siinä mielessä, että RWO on kehittynyt huomattavasti paremmin viimeiset puolivuotta kuin toinen omistamani kiinteistö ETF WPS. Mikäli olisin valinnut Vanguardin, todennäköisesti olisin puolittanut omistukseni VNQ:n ja WPS kesken ja tulos olisi ollut huonompi.

Seuraavaksi suurin sijoitukseni on rahasto sijoitus Seligson Global Top Brands A. Tämä sijoitus jauhaa turvallisen tasaisesti ylöspäin jatkuvasti. Suurin harmitukseni on kohdistunut siihen, ettei sijoitukseni ole ollut suurempi. Rahasto on arvostusluvuilla korkea, mutta siinä laatuyhtiöitä. Koen, että rahasto on kaikin puolin loistava, kulut pienet, sillä saa vero edun välttämällä osinkojen verot ja yhtiöt loistavia. Tätä on tarkoitus pääsääntöisesti pitää ja lisäillä.

Cargotec on ostettu salkkuuni pari vuotta sitten. Hyvän kurssikehityksen myötä sen osuus salkussani on noussut kohtuulliseksi. Yhtiö kasvanut yritysostoin ja sen arvostus P/B-luvulla on kohtuullinen. Kasvu ei ole realisoitunut tulokseen ja se johtuu mielestäni pitkälle maailman taloustilanteesta, yhtiö voimakkaasti syklinen. Markkinatilanteesta huolimatta se pystyy maksamaan osinkoa ja sillä valtuutus omien osakkeiden ostoon. Rauhassa seurailen tilannetta, nykyisellä hintatasolla en ole suunnitellut ostoja, mutta olen ajatellut pitää omistukseni.

Tämän jälkeen salkussani tulee jälleen kuluttaja sektorin rahasto. Joku voi tietysti kyseenalaistaa miksi pitää kahta kuluttajasektorin rahastoa. Lähitapiola Kuluttaja tarjoaa silti selvästi erilaisia yhtiöitä ja se voi ottaa aktiivista näkemystä. Tässä saan selvästi enemmän Eurooppalaisia yhtiöitä ja toisaalta sen sijoituksissa löytyy pieniä yhtiöitä, eivätkä indeksit rajoita sijoittamista. Viimeiset viisi vuotta rahasto on hävinnyt indeksilleen. Se nostanut kustannustaan mikä ei ole hyvä asia. Silti minulla on tietty luotto rahastoon. Kymmenessä vuodessa se on voittanut indeksinsä ja tiimi takana on edelleen sama. Avoimena asiana tällä hetkellä on se, että S-pankki on ostanut LätiTapiolan. Miten se näkyy rahastossa ja sen palkkiorakenteessa. Olen tarvittaessa valmis toimimaan.

Coca Cola yltää yli prosentin osuuteen heikohkosta kurssikehityksestä huolimatta. Olen kiikaroinut mahdollisia lisäostoja yhtiöön, dollarin kurssi yhdistettynä yhtiön kurssiin on tehnyt siitä kohtuullisen kiinnostavan sijoituskohteen. Tosin sen P/E-luku 20 tuntuu kohtuullisen korkealta. Suurin piirtein yhtä suuri se tosin on ollut ostoa tehdessäni. Tällä hetkellä yhtiön osinkotuotto on historiallisesti hyvällä tasolla. Olen mieluummin ostamassa kuin myymässä yhtiötä.

Wärtsilän paino salkussani on noussut vielä reilusti tämän jälkeen suotuisan kurssikehityksen myötä. Arvostus alkaa olla varmasti korkea, mutta toisaalta tulevat päästörajoitukset satavat Wärtsilän laariin. Sen tehokkaat dieselmoottorit ovat tehokas ja hyvä varavoimalähde oli tulevaisuuden puhdas energiaratkaisu mikä hyvänsä. Yhtiön tulevaisuus näyttää mielestäni hyvältä ja aion pitää omistukseni ilman ostotarjousta ja nautiskella osingoista.

Microsoft on sitten salkkuni juuri prosentin osuuden ylittävä yhtiö. Ajatukset yhtiöstä ovat tällä hetkellä varsin ristiriitaiset. Sen valta asema on haastettu käyttöjärjestelmänä mielestäni ensimmäistä kertaa tosissaan. Ilmeisesti Android on jo nykyisellään myydyin käyttöjärjestelmä, kun kaikki laitteet huomioidaan. Minulla on itsellä käytössä Windows 8 käyttöjärjestelmä yhdellä koneella ja Window 7 toisella, käytän mielummin seiskaa. Puhelimeni on Windows Phone. Olen Windows Phoneen tyytyväinen, mutta Windows 8 on sanalla sanoen huono. Kaupasta löytyy sovelluksia, mutta niitä ei viitsi käyttää, kun ne avautuvat niin hitaasti. Mieluummin painaa äkkiä ”vanhalle puolelle” ja avaa esimerkkinä Firefoxin kuin yrittää Explorerilla lukea vihjeitä ja muuta, miten saa selainta nopeammaksi valitsemalla lisäosia. Kun on rastitellut riittävän määrän ja saanut jotain tapahtumaan ilmoitetaan, että Explorerista on uusi versio, rastittele haluamasi sovellukset. Tämä ei ole kiinni koneen tehoista tai verkkoyhteydestä, jotain sälää pyörii taustalla ihan liikaa. Toisaalta yhtiö on tällä hetkellä P/E:llä kohtuullisesti arvostettu, pääoman tuotto on hyvä, osinko kohtuullinen ja osingon jakosuhde matalahko. Se on potentiaalinen tulevaisuuden osinkoaristokraatti. Käyttöjärjestelmät eivät ole yhtiön ainoa bisnes. Mielenkiinnolla seuraan, miten yhtiö tulevaisuudessa kehittyy.

Viimeinen prosentin osuudella oleva yhtiö salkussani on Fortum. Pikkuisen epäluuloisena ostelin yhtiötä viimeksi lisää 14 euron kurssitasolta. Yhtiö pystyy verkkojen myynnin jälkeen makselemaan osinkoja. Nyt kuitenkin Venäjän investoinnit todella punnitaan ja nykyisen toimitusjohtajana Kuulan näytöt eivät ole mitkään kummoiset. Fortum nousi loistoonsa Liliuksen aikana, tosin Venäjän investoinnit ovat hänen jäljiltään. Autoilu ja liikkuminen menee tulevaisuudessa enemmän sähkön suuntaan ainakin kaupunkialueilla puhtauden nimissä. Tämä on suotuisa kehitys Fortumille. Yhtiöltä löytyy huomattavan paljon arvo omaisuutta edelleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti