tiistai 16. joulukuuta 2014

Salkun yhdistelmärahastojen tarkastelua 11.12.2014

Yhdistelmärahastot ovat olleet rahastoja myyvien yhtiöiden rahastusautomaattien maineessa. Parhaassa tapauksessa niistä pyydetään aluksi huomatavan suuri hallinnointi palkkio ja sitten päälle vielä sisältönä olevien pankin omien rahastojen palkkio. Palkkiot vaihtelevat yhtiöittäin ja joukosta löytyy muutama kohtuullisen hintainen vaihtoehto.

Minulla on yhdistelmärahastoina LähiTapiola Maailma 80 ja Seligson Pharos. Noista LähiTapiola maailma 80 on ollut minulla pidempään. Olen pohtinut kerta toisensa jälkeen kannattako rahastoa pitää ja se näpäyttänyt minua kerta toisensa jälkeen saavuttamalla paremmat tuotot kuin olen saavuttanut omalla salkullani. On herännyt kysymys kannattaako minun itse valita sijoituksia.

Tällä hetkellä tilanne on ollut viimeisellä vuodella toisin, salkkuni on tuottanut 10%, kun LähiTapiola maailma 80 9,3%. Silti annan propsit Tapiolan salkun hoidolle, LähiTapiola Maailma 80 on tuottanut kymmenessä vuodessa keskimäärin 6,8% vuodessa ja  on Suomen rahastotutkimuksen parhaiten tuottanut yhdistelmärahasto.  5 vuodella se viidenneksi paras. Toinen yhdistelmärahastoni Pharos on saavuttanut kunnioitettavan 10 vuoden iän ja on sillä ajanjaksolla 9 parhaiten tuottanut rahasto huolimatta maltillisesta 50/50% perustilanteen riskisuhteesta. Salkku jäi oman salkkuni 10% tuotosta kirkkaasti, mikä on toki ymmärrettävää, kun osakkeita on vähemmän ja osakemarkkinoilla kulkenut lujaa.


Yhdistelmärahastot edustavat salkustani 1,46% koko salkusta ja voi tietysti kyseenalaistaa sijoitusten mielekkyyttä ja merkitystä. Sijoitusten myötä salkkujen liikkeitä tulee seurattua hiukan tarkemmin ja olen ollut molempiin sijoituksiin tyytyväinen ja tyytyväinen ammattilaisen näkemykseen ja reagointiin. Tarkoituksena on jatkaa rahastoissa osuuden omistajana ja uskon tekeväni niihin sopivissa tilaisuuksissa lisäyksiä. Hankalassa paikassa on mielestäni helpoin tehdä pieniä sijoituksia vähän varovaisemmin yhdistelmärahastoihin ja nämä ovat osoittautuneet pitkässä juoksussa erinomaisiksi sijoituksiksi. Tällä hetkellä näen varsin hyväksi molempien rahastojen alipainon osakkeissa (Pharos 46% osakkeissa, Maailma 80 70% osakkeissa). Omaa salkkuani on hankala kustannustehokkaasti säätää yhtä vahvasti. Molemmista löytyy myös omasta salkustani poikkeavia sijoituksia.

Vanhempi: Salkun yhdistelmärahastojen tarkastelua


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti