tiistai 13. syyskuuta 2016

Salkun 30+ suurimmat osakesijoitukset ja loppuyhteenveto

Olen saanut palautetta salkkuni runsaasta hajautuksesta tämä osuu toisaalta kohteeseen. Tarkasteluun on vierähtänyt luvattoman kauan. Toisaalta tätä kirjoittaessa 30 osaketta ei kuulosta suurensuurelta määrältä. Mikä on sitten riittävä hajautus. Omassa salkussani on varmasti useasta näkökulmasta liikaa hajautusta ja vähän päällekkäisyyksiä. Toisaalta jokainen sijoitus on puntaroitu ja arvioin ne aikanaan uudestaan. Osaa ei ole kulujen näkökulmasta kovin järkevää myydä. Nytkin olen kuitenkin mm. Telian ja Fortumin havainnut jääneen salkkuun mätänemään.

Suurin lopuista sijoituksista on Scanfil. Tuotto on todella hyvä ja olen siitä jo osan ulosmitannut luopumalla ostotarjouksen myötä Sievi Capitalista. Takaset pitää hyvää huolta omistuksestaan, vaikka välillä epäilyttää toimintapiensijoittajan näkökulmasta. Tämä on syy miksi en ole lisännyt omistustani. Aion joka tapauksessa istua omistukseni päällä, joka on jo monin kertaistunut ja johtaisi huomattaviin veroihin. Yhtiöltä on odotettavissa kasvua uusimman oston myötä, mikäli kaikki menee suunnitellusti. Tällä hetkellä näyttää hyvältä.

Kone on yhtiönä aina kallis ja tästä syystä sen hankinnat ovat jääneet aina minulla pieniksi. Kauanko yhtiön kasvu jatkuu en osaa sanoa, mutta tässä kyydissä on mukava olla. Sopivissa saumoissa lisäilen kenties omistustani. Näin olen puhunut jo vuosia ja aina hankinnat on omasta näkökulmastani liian pieniä.

Taaleritehdas nykyisin Taaleri oli edellisen vuoden marraskuussa salkussani pienellä painolla. Tämän jälkeen olen lisännyt yhtiötä useaan otteeseen. Yhtiöllä on hyviä näyttöjä yritysjärjestelyistä antanut johto ja rohkeutta investoida vaikeissa tilanteissa. Sillä on hyvä rahastobisnes, joka varmasti herättää mielenkiintoa. Suomen rahastoyhtiöiden on kasvettava suuremmiksi, jotta päästään parempiin hyötysuhteisiin. Suurten yhtiöiden rahastot ovat varsin heikkoja verrattuna pienempiin toimijiin. yhtiö teki mielestäni varsin hyvät kaupat Garantiassa. Olen käsitellyt yhtiötä aiemmin blogissani. Tämän jälkeen yhtiö listautunut päälistalle. Tämä on yksi yhtiön mahdollisista kurssiajureista. Se nousee aikanaan  indekseihin joka lisää kysyntää ja likviditeettiä. Olen tehnyt erillisen analyysin yhtiöstä.

Caverion on tullut salkkuuni YIT:n jakautumisen seurauksena. Tämä nosti yhtiöiden kokonaisarvostuksen yli hankintahintani varsin pikaisesti ja en ole nähnyt tarvetta myydä yhtiötä. Olen jättänyt palveluliiketoiminnan jauhamaan salkkuuni kassa- ja soinkovirtaa. Ajoittain yhtiöön tuntunut kohdistuvan koviakin tulevaisuuden odotuksia tai sitten vain Herlinit ovat ottaneet omaa nurkkaansa yhtiöstä. Turvallisin mielin omistelen yhtiötä heidän kanssan.

Nokian Renkaita on tullut pelattua pikkuhiljaa, mutta hiukan olen arkaillut yhtiön kanssa. Sillä on varsin hyvä liiketoiminta ja johto, mutta onko se vuosikymmenet kestävää? Tämä arvoitus on vaivannut minua, kun se pikku hiljaa saneerannut tärkeintä osaansa osaamista Suomessa. Onko yhtiön johdon bonukset ajaneet yhtiön edun edelle? Kysymys johon en ole oikein osannut vastata. Yhtiöllä on edelleen vahva brandi ja katsotaan mihin se vie ja kestää. En ole luopumassa yhtiöstä, mutten myöskään lisäämässä. Tuotanto Venäjällä on riski. Mitä, jos Putin panee rajan kiinni?
Olvi on toinen Venäjäriskin kanssa toimiva yritys. Minusta yhtiö on toiminut varsin hyvin kotimarkkinoilla erilaisten uusien tuotteiden kanssa ja saanut hyvän kansallisen statuksen. Laajentuminen lähialueille on ollut fiksua, mutta toisaalta sieltä on tullut Venääjä riskiä. Sitä on joka tapauksessa. En osaa sanoa onko yhtiö erinomainen muihin virvoitusjuomayhtiöihin verrattuna, mutta se surffanut mukavasti omalla hiekkalaatikollaan. Aion ratsastella mukana jatkossa ja tilaisuuden tullen voin lisäillä omistustani. Tällä hetkellä en ole havainnut huomattavia ajureita tulosparannukseen lukuun ottamatta lämmintä kesää. Se ei vielä riitä lisähankintoihin.

Ponsse on toinen kotimainen savolaisomistukseni. Huomattavan pieniosa maailman metsistä korjataan koneellisesti ja yhtiö käyttää hyvin hyväkseen digitalisaatiota. yhtiöllä on puoellaan puuraaka-aineen uusiutuvuus ja sitä kautta kysyntä. Tällä hetkellä on hankala sanoa, onko yhtiö suhdanteen huipulla. Voi olla, että on tai sitten ei. Toiseksi onko se alan voittajia. John Deerellä on eri luokan resurssit ja voi olla, että nielaisee yhtiön tai valtaa markkinat. Joka tapauksessa Ponssen meno on hyvää ja mielellään omistan tätä perheyhtiötä.

Metson olen jo myynyt salkustani. Christer Gardell alkoi myydä Valmet-Metso omistustaan ja minä päätin luopua Metsosta. Syynä lähinnä suhdanne. Raaka-aineet ovat alhaalla investoinit vähissä, joten Metsolla ei mene lujaa. Tulevasuuden näkymät epäselvät ja minulla löytyi kohtuullisen paljon kaivos investointiyrityksiä. Metos myi mieelstäni hyvän omistuksen automatioinnin Valmetille ja mielestöni keskinkertainen bisnes  entinen Svelada jäi Metsolle. En usko kovinkaan ruusuiseen kehitykseen lähitulevaisuudessa.

Atlas Copco on sitten kaivosektorin erinomaisuutta. Tämä loistava yhtiö jota olen suunnittelut sopivissa yhteyksissä lisääväni. Tämä jää nähtäväksi käykö yhtiölle kuten Koneelle eli se on aina liian kallis minulle.
   
Ilkka on toinen media sektorin osake. Se on kiinnostanut minua eniten sen omaisuuden vuoksi. Odotin mediasektorille yritysjärjestelyitä ja niitä nyt sitten tullut. Oletin Ilkan olevan mukana, koska se omistaa 30% Alma Mediasta. Ilkka ei voi olla ostettava, koska sillä suuri osa ääni valtaisia osakkeita, mutta se sanelee jossakin isännän äänellä. Nyt Talentum on Alma Medialla ja Ilkalla on suuri äänivalta yhtiössä. Ilkalla on omaisuutta ja kassa virtaa, se pystyy maksamaan hyvää osinkoa. Pyörittelin vähän lisäostoja mielessäni, mutta hinta hyppäisi nopeasti 2,5 euroon. Minulla taitaa tässä yhtiössä jäädä sivusta seurattavaksi pienellä positiolla mitä tapahtuu. Nautiskellaan niistä pienistä osingoista.

Telestessä minulla on päällä ns. seurantapositio. Yhtiö on videovalvontoineen ja sen lisääntyvässä tarpeessa varsin mielenkiintoisessa tilanteessa. Yhtiö on pieni ja minulle on vähän epäselvää mihin sen muskelit todellisuudessa riittää. Onko sen palvelut korvattavissa isomman toimijan vastaavilla? Tällä hetkellä ratsastelen mukana pienellä positiolla. Lisäykset ovat olleet mielessä ja pienillä kustannuksilla on yhtiötä hiven lisännytkin, mutta potti on edelleen pieni. Lupaava yhtiö, jonka tulevaisuus näyttää hyvältä. Sopivassa saumassa saatan lisäsillä.

Valmet ja paperin jalostus on tuomittu menneen ajan alaksi. Yhtiö on minusta selvä markkina- ja teknologiajohtaja ja pelveluille on edelleen kysyntää, vaikka paerin kulutus on laskussa. Toisaalta hygienia paperit ja kartonki ovat uusiutuva ja ympäristöystävällistä, joten niille riittää kysyntää. Valmet osti automaation Metsolta, joka on sitten nykyisessä luontoa ja energian säästöön pyrkivässä taloudessa ensiarvoisessa asemassa. Tällä hetkellä yhtiön lähitulevaisuus näyttää hyvältä. Tilauksia ropisee ja kysyntää riittää. Yhtiön maine ja brändi ovat erinomaiset. Pidän yhtiötä salkussa ja nautiskelen osingoista.

Lassila&Tikanoja on ollut salkussani pitkään pienellä positiolla. Yhtiö maksaa vakaata osinkoa ja kierrätys on edelleen tulevaisuuden ala. Yhtiön tulos parantunut vahvasti öljyn hinnan laskettua ja tämä tulosparannus komponentti on nähdäkseni kuljettu loppuun. Kasvu on muutoin aika verkkaista. Tällä hetkellä näen, että kierrätysjäte bisnes on kovassa puristuksessa, poolttoaineen hinnat alhaalla ja aurinko- ja tuuli ja alhainen sähkönhinta aiheuttavat painetta asiakkaille. Raaka-aineen hinnat ovat alhaalla. Kun sähkö- ja raaka-aineiden hinnat aikaan nousevat on mielenkiintoista nähdä miten käy öljyn. Jos öljyn hinta ei nouse samaa tahtia voi tälle yhtiölle tulla hyvät ajat. Tällä hetkellä tyydyn holdailuun.

Konecranes on ollut salkussa pienellä painolla ja olen vuoden aikana tehnyt lisäilyjä. Yhtiö teki toivotut kaupat ja sillä on nyt hyvät mahdollisuudet edetä kunnossapito ja palvelubisneksessään. Sillä hyvää automaatio toimintaa nostureissaan. Ratsastelen tässä yhtiössä Herlinien suvun mukana.  

Olen jättänyt pienen position Oriola KD salkkuuni. Apteekkibisnes on ihan lupaavaa, mutta en pitänyt yhtiön Venäjän seikkailusta. Tällä yhtiöllä on hyvä kasvollinen omistus Herlinien nurkattua yhtiön ja nautiskelen tässä yhtiössä vakaista osingoista. Mitään kurssi rakettia en odota, mutta osingot juoksee. Nykypositiota ei saa kovin järkevillä kustannuksilla myytyäkään.

Loppuyhteenvetona salkustani löytyy huonojakin sijoituksia tai yhtiöitä. Onnistun kaikista löytämään hyvän sijoituksen ja yhtiön merkkejä. Salkkuni on laajalle hajautettu ja olen siihen tyytyväinen. Tilanteiden muuttuessa uudet asiat hyppäävät esille ja pintaan. Mm. öljyn hinnan lasku tuntuu öljy-yhtiöissä, mutta toisille se plussaa. Osinkoa tulee läpi vuoden, ei ihan tasaisesti, mutta kuitenkin kokoajan. Olen ollut viimeisen vuoden kehitykseen tyytyväinen, olen pystynyt valitsemaan salkkuuni sellaisia sijoituksia suurelle painolle, minkä lähitulevaisuuden näen hyvänä. Vastaavasti olen saanut salkkuni heikompaa ainesta perkattua poissa. Sijoitusten määrä ei ota vähentyäkseen ja suurimpana syynä on ollut viime aikoina siirto Nordnettiin ja siellä olevat edulliset indeksituotteet. Toinen syy on ollut hiukan hankkia sijoituksia Euroopan ulkopuolelta, velka- ja pankkien tilanne ei näytä mitenkään hyvältä Etelä-Euroopassa. Minulla alkaa olemaan laajakirjo indeksituotteita, mutta en ole niistäkään nähnyt järkeväksi luopua kustannusten ja verojen vuoksi. Osa niistä tuo tärkeää kassavirtaa läpi vuoden. Verotukselliset kiemurat eivät ole mitenkään helppoja ja itse olen todennut, että ajoittamalla ja valitsemalla sijoituksia itse pääsee indeksiin nähden hyvään tuottoon lyhyellä aikajänteellä. Jos sitten itse sijoitus indeksisijoitus, se pystyy päihittämään indeksin varsin pitkään, vaikka kuluissa on joku prosentin kymmenys tai sadasosa eroa. Vero syö kulun hyödyn varsin nopeasti 30% veroasteella. osa uudelleen sijoittavista tuotteista taas joutuu maksamaan veron sijoitusten kohde maahan.

Tätä myöten olen käynyt salkkuni lävitse, tehnyt toimenpiteitä ja uusi tarkistelu alkaa ennen vuoden vaihdetta aluksi allokaatiota tarkistelemalla.

Aiemmat arvioinnit:
Osakkeet:

Indeksi- ja ETF sijoitukset

Salkun yhdistelmärahastot

Salkun korkosijoitukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti