perjantai 24. maaliskuuta 2017

Ajatuksia Fingerprint Cardsista, virheostos?

Fingerprint Cards antoi tulosvaroituksen 21.3.2017 ja peruutti samalla osingon. Liikevaihto laskee 50% Q2:lla. Tulosvaroitus asettaa yhtiön johdon outoon valoon vain kuukaudessa siirrytään 35% kasvavasta liikevoittomarginaalista tilanteeseen, jossa liikevaihto laskee ja osinkoa ei voida maksaa. Sisäpiirikauppa epäilyineen koko johtoon tulee suuri epäluottamus. Buffettiin yhtenä suurena teesinä on hyvä johto ja tämän yhtiön kohdalla siihen ei ole luottamista. Joko johto ei ole yhtään kartalla tai sitten se pelaa täysin omaan pussiinsa. Kumpikaan ei ole sijoittajalle hyväksi. Johto sanoi nyt päällä olevan vain tilapäisiä vaikeuksia. Buffet kehtoittaa ostamaan tälläisessa tilanteessa loistavaa yhtiötä. Onko Fingerprint loistava yhtiö?

Rahamiäs on blogissaan hyvin kiteyttänyt uhkakuvat (Lainaus):

"Uhkana Fingerprint Cardsin tulevaisuudelle ovat ainakin seuraavat asiat:
 • Sormenjälkitunnistimista tulee bulkkituotteita ja kiinalaiset halpavalmistajat, mm. Goodix, vievät markkinat. Fingerprint Cardsin markkinaosuus ja voittomarginaalit pienenevät vuosi vuodelta. 
 • Fingerprint Cardsin johto on aiemmin ohjeistanut ylioptimistisesti ja samalla myynyt omistuksiaan (ja syyllistynyt muihin väärinkäytöksiin), minkä takia johdohenkilöiden sanomisiin kannattaa suhtautua varauksella. SvD epäilee artikkelissa, että viime vuoden myyntilukuja on kaunisteltu, jonka seurauksena liikevaihto ja voitto tulevat tänäkin vuonna jäämään ennusteista. Sisäpiirin myynnit, liian toiveikkaat ohjeistukset ja avainhenkilöiden lähtö (viimeksi CFO Johan Wilsby) ovat aina hälyttäviä merkkejä sijoittajan näkökulmasta.
 • Yhtiön kassa on vaarassa tyhjentyä, koska operatiivinen kassavirta on alkuvuodesta 2017 heikko, Delta ID:sta pitäisi maksaa 938 MSEK kauppahinta ja lisäksi jakaa osinkoa 638 MSEK. Tilinpäätöksen mukaan Fingerprintin kassassa on tällä hetkellä rahaa 1162 MSEK. "
Ostin yhtiötä selvästi liian aikaisin ja hätäilin vielä viimeisimmässä ostossa ostamalla yhtiötä 37,90 SEK kurssiin. En pohtinut tilannetta tarpeeksi pitkään ja ajattelin tilannetta selvästi eri tavalla kuin markkinat. Yhtiö puhui tilapäisistä ongelmista ja ostin turhan kärkkäästi, kun yhtiöllä tilapäisiä ongelmia. Yksi tärkeä seikka jäi tässä vaiheessa ottamatta huomioon: Mahdollisuus yhtiön kaunistella kirjanpitoa. Tämä voi johtaa tilanteeseen, että lisää sitä itseään tulee tuulettimeen.

Yhtiö ei antanut ennustusta tulevasta vuodesta ollenkaan joka mahdollistaa spekulaatiot, että päällä voi olla isompaakin ongelmaa. Osake Keisari teki hyvän kirjoituksen  Fingerprint Cards: Demand and Logistics Management jossa käytiin läpi Bull Whip Effect. Jutussa oli huomattu hyvin toinen fakta, että Fingerprintillä on edelleen paljon työpaikkoja auki. Tämä on mielestäni järkevä ja paras skenaario mikä on tilanne. Alihankinta ei ole kuitenkaan perinteisesti mikään loistava bisnessektori, joten kannattaa suhtautua varauksella sen mahdollisuuksiin. Kilpailu on veristä ja katteet ropisevat helposti.

Fingerprint Cardsin toimiala on mielenkiintoinen.  Tässä pieni kooste eilisen päivän lehdestä. Lontoossa terrori-isku ja Brexit-leiri valittaa sen Brexitin hidasta etenemistä. Kaikkia muita kansallisuuksia vihataan. Iskijän kerrottiin heti alussa näyttäneen Aasialaiselta. Toisessa uutisessa kerrotaan Brysselin hiljentyneen pommi-iskujen muistotilaisuuteen. Kolmannessa uutisessa brittien viranomaiset vaatii elektronisia laitteita lentokoneen ruumaan. USA taas vaatii elektroniset laitteita matkustajatilaan.

Turvallisuus paranee merkittävästi, jos

1. Matkatavaroita luovutettaessa sormenjälki tarkastetaan (tämän voi tehdä myös shelf-Check-in)(Matkatavara turvallisuus paranee, jos vastaanottoon pääseminen lukitaan sormenjäljen taakse.)
2. Sormenjälki tarkastetaan koneeseen noustessa ja turvatarkastuksessa
3. Sormenjälki tarkastetaan rajalla passitarkastuksessa ja sen perusteella tuodaan passin kuva tarkastajan näytölle, jotta näytettyä passia ja oikeaa voidaan verrata keskenään.

Muuta: Auton ajamista luvatta voidaan vaikeuttaa sormenjälkitunnistimen kytkemisellä ajoon.

Tämä ei tarkoita, että Fingerprint Cards hyötyy tilanteesta. Jokatapauksessa yhtiön uutisoinnissa on keskittytty pääasiassa kännykkävalmistajien varastoihin. Ehkä 1/3 kännyköistä löytyy sormenjälkitunnistin  tällä hetkellä. Tämän lisäksi yhdessä PC:ssä on tietojeni mukaan Fingerprintin tunnistin. Tableteissa tunnistinta ei juurikaan ole. Älytelevisisoissa tunnistinta ei ole tietojeni mukaan tällä hetkellä. Minusta olisi kätevää, että TV:n saisi lapsen sormenjäljellä lapsiasetuksilla auki.

Tässä oli vain muutamia esimerkkejä sormenjälkitunnistuksen mahdollisuuksista. Lisäksi ensimmäiset maksukortit on tullut sormenjälkitunnistuksella ja Intiassa ollaan menossa ADHAAR järjelmään. Tämä on tehokaskeino estää mm. skimmausta. Jos halutaan suuri varmuus tunnistukseen, yhdistetään kaksi biometristä tunnistusta esimerkkinä sormenjälki- ja iristunnistus jotka yhdessä tekevät väärentämisestä erittäin vaikeaa. Fingerprintillä on tähän mahdollisuudet ja näiden kahden tunnistuksen pitää toimia softapuolella yhteen ongelmitta muuten tunnistus ei ole enää helppo.  Minusta Fingerprintillä on edelleen kaikki mahdollisuudet menestyä markkinoilla.  

Shorttausaste on noussut erittäin korkeaksi ollen suurimmillaan 18,35% ja laskien nyt 16,15% (22.3.2017 tilanne Ruotsin finassivalvonnan sivulta). Tämä siis kertoo vain yli 0,5% osakekannasta olevat positiot, joten tätä pienempiä positioita voi olla paljon. Shorteilla on tehty hyvä tili ja he onnistuneet tunnistamaan tilanteen hyvin. Lähtökohtaisesti suuntaa kasvaako shortit vai ei minusta kannata lähteä ennustamaan, kuten ei kurssikehitystäkään. Lyhyeksi myydyt osakkeet pitää joskus ostaa takaisin, tapahtuuko tämä milloin en osaa sanoa. Nykyinen yli 15% taso voi hyvin säilyä yli kaksi vuotta. Esimerkkinä Outotec on ollut yli 8% tuon ajan. 

Yli 15% erittäin suuriosa osakkeista ja sitä ei osteta helposti hetkessä. Minun hätäiseen ostoon osasyynä oli se, että yllätyin vaihtomäärästä. Tulosvaroituspäivänä osakkeita ostettiin ja myytiin 20% osakekannasta. Todennäköisesti suurin osa pyöritettiin lainatuilla osakkeilla taskusta toiseen hedgerahastoilla. Tämä oli ehkä yksi suurista opetuksista itselleni. Periaate tasolla tuo 15% lainatuilla vaihto voi olla päivässä yli koko osakemäärän.  Joka tapauksessa laina jossain vaiheessa palautetaan ja osakkeet pitää ostaa markkinoilta. Lainaajia ei kohtuullisella todennäköisyydellä löydy yli 28% osakekantaan, koska suuria omistajia ei ole sen ylitse. Smaoin myyjät 16% osdake kannasta on hanakala lyhyellä ajanjaksolla löytää. Esimerkkinä Cadianin ja Melvinin purettua shorteista 1/10-osan kurssi nuosi 5,4%. Jos tätä jatkuu kymmenen päivää nousua tulee 60-70%. Todennäköisesti myyjiä riitä joten enemmän. Toki nämä tietävät ettei näin kannata toimia, mutta jos kurssi lähtee nousuun positiivisesta uutisesta voi purulle tulla kiire.  Kurssi voi toki laskea vaikka 0,01 SEK, jos Fingerprint Cards jatkaa johdon virheitä. Koska huomattava osuus osakkeista on ostettava takaisin tämä aiheuttaa jossain vaiheessa ostopainetta ja Fingerprint kurssi kehittyy jollakin aikajänteellä paremmin kuin sen taloudellinen menestys edellyttäisi. Tällä hetkellä kurssi on kehittynyt mahdollisesti huonommin kuin taloudellinenmenestys antaa ymmärtää. Itse aion pitää osakkeet ja seurailla tilanteen kehittymistä. Jos kurssiin tulee suuria rykäisyjä, hiukan kevennän ja mikäli shorttarit tämän jälkeen polkee kurssia ostan takaisin. Johdon kohelluksen vuoksi olen erittäin varovainen tekemään uusia ostoja ellei yrityksen tulokset ala muuta näyttämään ja edelleen suhtaudun julkaisuihin varauksella.

Loppu summauksena koostan tilanteen seuraavasti: Fingerprint Cards toimii erittäin mielenkiintoisella alalla, jolla on hyvät tulevaisuuden näkymät. Pitää ottaa huomioon mahdollisuus ettei  sormenjälkitunnistusmarkkina koskaan kehity merkittäväksi osaksi elämää ja toisaalta se, että yhtiön johto on mahdollisesti läpi mätä ja voinut kikkailla kirjanpidolla. Nykyinen tilanne on saanut suuren epävarmuuden olenko lähtenyt oikean hevosen mukaan. Toisaalta tämä tilanne, jonka tunnetut Hedgetalot haluavat. Moni yhtiön kannalta positiivinen asia on jäänyt huomiotta. Yhtiönsijoittajasivujen ja työpaikkailmoitusten selailu saa kovasti erilaisen tunnelman kuin muuten yhtiöstä on ilmoilla. Hankala sanoa, onko yhtiön johto ihan pihalla tilanteesta vai onko tässä loistava sijoitustilaisuus. Kun en tiedä mitä tehdä, niin en tee mitään. 

Linkkejä: 
Omat kirjoituksia aiheeseen liittyen:

Muualta:
- Mielenkiintoinen * merkintä kalvoissa 28 ja 29

Edit: Unohtunut Rahamiäs-kooste ja typoja.

9 kommenttia:

 1. Tilanne on tosiaan hyvin erikoinen. Tavallaan haluaisi uskoa yritykseen, mutta tavallaan taas ei tiedä onko juuri heidän laitteissaan mitään erikoista. Olen itse tyytyväinen, että en ole tehnyt mitään vielä. Mutta jatkan tilanteen seuraamista. Tosin päätös pitäisi tehdä ilman, että katsoo tilannetta, vaan yrityksen perusteella. Mutta tällä hetkellä näyttäisi siltä, että yritys on aivan sekaisin eikä täytä laatuyrityksen kriteerejä.

  VastaaPoista
 2. Taloudellisten tunnuslukujen puolesta Fingerprint on edelleen laatuyhtiö, jos katsoo viimeistä raporttia. Itselle jää tällä hetkellä päällimäisenä sellainen maku suuhun, että johto on ahneudellaan pilanut hyvän yhtiön ja bisneksen. Vai onko hyvät tunnusluvut kaunisteltu totuus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Valuesignals.com kertoo Fingerprintille Beneish M Scoreksi -0,09 eli 'The company is likely to manipulate earnings'

   Poista
 3. Eikö se ole selvä että ..tuiks meni. Minä pidän turskaläjäni jouluun, katson miltä näyttää ja vähentelen tod.näköisesti osinkoverojani tällä hienolla osakkeella.

  VastaaPoista
 4. Minun mielestä joku pääomistajista on myös shorttausten takana ja samalla hyvin tietoinen yrityksen tapahtumista (onko sisäpiirissä olevilla oikeutta lainata osakkeita ns. Hiljaisena aikana?). Uskon siis näiden shorttaus tehneiden firmojen toimivan vain bulvaanina. En luota pätkääkään yrityksen johtoon, ensimmäisen kvarttaalin tulosvaroitusta viivyteltiin mielestäni todella pitkään.

  Myin omat osakkeeni laitaan tulosvaroituspäivänä, kokonaistappio noin prosentin salkusta eli kestettävissä. Epäilykseni hieman jopa heräsivät osakkeen jännässä käyttäymisessä shorttausten kasvaessa. Ensin pitempää laskua, jonka jälkeen nopea nousu (kyttäävät piensijoittajat pelkäävät jäävänsä junasta ja ostavat?).

  VastaaPoista
 5. Kiitokset hyvistä kommenteista. Joulun alla laskua aiheutti sisäpiirin myynti, joka jälkeenpäin korjattiin osakelainaukseksi. Hyvin mahdollisia skenaarioita, kyllähän osinko tuntuu jälkeenpäin osakkeen kurssin nosto vedätykseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, osinkovedätys unohtui tuossa postissa.. Joka tapauksessa positiivista arviota tarjottiin mielestäni melkein kuukausi liian pitkää

   Poista
 6. Tämä osake ainakin muistutti hajautuksen tärkeydestä.

  VastaaPoista