tiistai 7. maaliskuuta 2017

Sijoitusmokani

Sharevillessä on perustettu ryhmä sijoitusmokat, jonka innoittaman päätin vähän tutkailla omaa blogia sillä silmällä. Toiseksi Fingerprint on lasketellut loihakkaasti, jossa vähän dejavu olo, kun itse tuli hypäättyä aikanaan Outotec kelkkaan liian aikaisin.

Outotec on legendaarinen osoitus, kun syklinen bisnes on menossa alaspäin ja arvostus näyttää halvalta. Olen pohtinut viimeaikoina onko Fingerprint samanlainen loukku. No aihe ei ole Fingerprint, joten asiaan. Ostelin Outoteciä jo vuonna 2013 sen olleessa shortatuimpien osakkeiden listalla kärjessä. Arvostus vaikutti edulliselta. Tässäpä sitten kirjoitukseni yhtiöstä: Osto Outotec
Lainausta kirjoituksesta: "Teknisen analyysin menestelmät huutavat hoosiannaa ja kehoittavat myymään."  En sitten uskonut vaan:

Heinäkuu 2013
Osto Outotec ja unohtuneet myyntipäivitykset
1.11.2013
Osto Outotec

12.12.2013
Osto Outotec

Koko historia on varsin värikäs ja tapahtumia voi seurailla esimerkkinä tagilla:
Outotec

Tästä päästään sitten alkuaikojen aikana tapahtuneeseen toiseen mokaan ei Pitney&Bowes. Yjhtiö oli P/E:llä alhaalle arvostettu ja osinko  korkea. Shorttarit olivat iskeneet tähän osinkoaristokraattiin ja se taisteli kynsinhampain vastaan ostamalla omia osakkeita. Tulot eivät riittääneet sitten pitämään osinkoa kasvukäyrällä ja osinkoaristokraatti status meni. Osinkoa leikaatiin ja kurssi tippui rajusti.

Tuossa on sitten kirjoitus, jossa virhe myönnettään. Tapahtumia Heinäkuussa

Kirjoittelen, että olen ostanut kahta shortattua osaketta, jotka on epäonnistuneet. Suurin opetus itselleni on, että shorttipeliin hypätessä pitää olla malttia, kurssi voi mennä huomattavasti alemmaksi kuin odottaa.

Samasta kirjoituksesta päästään seuraavaan mokaan eli olen sijoittanut siinä IBM:ään hinnalla 193$. Taso on erittäin kova, menin buffettin perässä kelkkaan ajattelematta enempää. Toisn dollari/euro kurssi oli tuolloin euro-ostajalle edullinen. Tuossa mietintäni aiheesta: Miksi Buffett osti IBM:ää 2011?

Liian aikaiset ostot jatkuvat:
28.8.2013 Osto IBM
17.12.2013 Osto IBM

Varsin syvällisesti olen yhtiötä arvioinut. IBM on nykyään 18% plussalla ja tämän lisäksi tuottona osingot, joten ei mikään huippusijoitus. Tuntuu ihan OK:lta, kun plussalla, mutta pitäisi verrata indeksiin niin ei sitten kovin huikelta näytä.

2013 vuoteen mahtuu vielä yksi merkintä töppäilyistä nimittäin Talvivaara. Tuossap opettavainen tarina kenelle tahansa luettavaksi: Myynti Talvivaara

Rahasto töppäilyjä löytyy finanssikriisin jälkeen useampia, mutta tässä pari: OP Vaihtovelkakirjalaina RIP


Sijoitin OP Vaihtovelkakirjalainaan ahneuksissani ajatellen sitä korkosijoituksena. Se käyttäytyy erittäin osakemaisesti, kulut olivat korkeat (1,1%) ja tuotot osakkeita matalammat. Onneksi pääsin merkintäpalkkiotta ulos sijoituksesta.

Toinen huono rahastosijoitus oli OP Dollari lyhyenkoron rahasto. Aloin arvailla valuuttojen suuntaa ja puhinha se meni. Tai oikeastaan myin tämän liian aikasin. Myynti OP-Dollari. Dollari teki suorastaan syöksyn alaspäin vuoden 2015 alkupuoliskolla. Karmea ajoitus myynnille!

No oma juttunsa on sitten Kappahl. Ajattelin ostavani tasaista osinkoa maksavaa varmaa bisnestä. Kappahl ei vaan kuulunut voittajiin. Yhtiö joutui useisiin osakeanteihin joiden avulla hivenen paikkasin tappioitani. Salkun huoltoa kertoo kuitenkin tarinan selvästi. Historiani huonoin sijoitus.

Tässä nyt sitten yksi osto: Dovre Ei vaikuta kovin hyvältä sijouitukselta ostaa yhtiötä 0,50€ tasolta, jonka kurssi on nyt 0,30€ huonommalla puolella. Sinänsä Dovre on ollut minulle erinomainen sijoitus, olen saanut yli 1/3 ostohinnastani osinkoina. Olen tehnyt voitollista veivausta ja tappiollista.

Viimeinen moka: Myynti Kone Menin sitten myymään konetta 29,26€ kurssiin 2014. Olisi mukavat tuotot saanut.

Olipa opettavainen ja ajatuksia herättävä kirjoitus itselleni.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksia: Kone analyysi
Salkussa alle 1,5 % painolla olevien osakkeiden tarkastelua

7 kommenttia:

 1. Hyvin tyypillistä ja usein tapahtuvaa sijoittajien joukossa. Johtuneen sijoittamisen psykologiasta. Itsekkin juuri päätin kirjoittaa muistiin Fingerprint cardsista, en ole vielä päättänyt lähdenkö mukaan, mutta tiedostan riskin. Siinä käy helposti oman urani ensimmäinen moka jos lähden mukaan, mutta sitten harmittaa, jos en lähde ja kurssi tekee u-käännöksen.

  VastaaPoista
 2. Sijoitusmokat Sharevillessä on huikeaa luettavaa ja siellä löytyy suorituksia joista mielestäni olen kaukana.

  Tuossa esimerkeissä käy hyvin ilmi, että teen toimenpiteitä liian nopeasti, useimmissa paikoissa kannattaa odotella. Loppujen lopuksi IBM kohdalla pahinta kesken jättäminen, pitäisi jatkaa ostoja kärsivällisesti.

  Fingerprintin kohdalla pitäisi malttaa katsoa vuosien päähän. Mitä yhtiö on luultavasti vuosien päästä. Pitää lukea juttusi.

  VastaaPoista
 3. Olikohan pahin mokani 2015 tehdä 5000€ tappiota mm. öljyllä? No, oppiminen jatkuu (toivottavasti) :D

  VastaaPoista
 4. Joo tulee itsellä mieleen, että toistaako vanhoja virheitä sotkeutumalla shortattuihin osakkeisiin.

  VastaaPoista
 5. Ainakin oot rehellinen! Kuinkahan moni myöntää sijoitusvirheitään edes itselleen?

  VastaaPoista
 6. Sijoittamisessa pitää pyrkiä parhaaseen ja ei voi oppia ellei myönnä, että paremmin ei voi toimia.

  Helposti löytää hyviä puolia toimistaan. Katselin esimerkkinä Pitney&Bowesin kurssin ja myynti tosiaan oli kannatava. Koko myyntiä ei olisi tarvinnyt tehdä, jos rahat olisi olleet esimerkkinä Koneessa kiinni.

  Outotecin koko tarinaa ei ole tullut laskettua, mutta ihan kivasti esimerkkinä Nordnetissä on nykyisellään plussalla. Tappiot on hyödynnetty veroituksessa, joten kokonaisuus on monimutkainen.

  Katselin myös Astra Zenecan myynnin ja kurssin onko moka. Näillä kurssitasoilla ei ole ollut.

  VastaaPoista
 7. Listaan voisi lisätä Fingerprint Cards. Arvioi yhtiön johto tarkasti!

  VastaaPoista