torstai 16. helmikuuta 2017

Buffettin portfolion muutoksia Q4/2016

Berkshire Hathaway salkussa on kuhissut Q4/2016 kovasti. Kuusi suurinta sijoitusta Kraft Heinz Wells Fargo, Coca Cola, IBM American Express ja Phillips 66 ovat säilyneet muuttumattomina, mutta niiden osuus salkusta on tipahtanut noin 6%. Ne muodotivat edellisellä neljänneksellä kumulatiivisesti noin 75% salkusta nyt 69%.
Buffett on tankannut varsin vahvasti Applea, jota on nyt 276% enemmän kuin Q2:lla. Raportoitu hinta oli 115,82$. Nyt Apple on sitten salkun seitsemänneksi suurin sijoitus muodostaen 4,49% portfoliosta.

USB Bancorp omistukseen ei ole tullut muutoksia ja se säilyi Top 10 sijoituksissa. Muuta merkittävää on Berkshiren satsaus lentoyhtiöihin. Delta Airlines nousi Berkshiren suurimmaksi sijoitukseksi  2% osuudella ja siitä pääosa hankittiin Q3:lla. Tämän lisäksi Buffett hankki South West Airlinesia, American Airlinesia ja United Continental Holdingsia yli 1% painolla salkkuunsa. Varsin mielenkiintoista, että Buffettin sanoin ”kuoleman loukkuun” on sijoitettu noin merkittävästi. Tulee vääjäämättä mieleen, että onko yhtiössä vallanvaihto menossa.

Uutena salkkuun on tullut Agriyhtiö Monsanto ja SiriusXM Holdings Inc. Myynti puolella on ollut kovaa aktiivisuutta. Deere, Kinder Morgan, Lee Enterprices ja Liberty Media on myyty poissa. Walmart ja Verizon Communications on myyty salkusta lähes kokonaan.  

Buffett 10 suurinta sijoitusta Q4/2016
Nro.
Osake
Portfoliosta [%]
Kumulat.[%]
1
KHC_ Kraft Heinz
19.21
19.21
2
WFC - Well Fargo
17.6
36.81
3
KO- Coca Cola Co.
11.21
48.02
4
IBM
9.11
57.13
5
AXP- American Express
7.59
64.72
6
PSX-Phillips 66
4.71
69.43
7
AAPL-Apple
4.49
73.92
8
USB - U.S Bancorp
2.95
76.87
9
DAL - Delta Airlines
2.00
78.87
10
CHTR- Charter Communications
1.84
80.71Muuta aiheeseen liittyvää vanhempaa materiaalia:

9 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, että Buffet sijoittaa Appleen. Itse välttäisin appleä mahdollisimman paljon, en usko yrityksen selviävän huipulla. Asennoituminen Appleen kehityspuolella on jo muuttumassa, ei kukaan opiskelijakavereistani esimerkiksi halua kehittää iOS tuotteita enää. Tosin se on usein seuraava androidin jälkeen. Lisäksi tietokoneet joita Apple tuo markkinoille, eivät pärjää enään edes ammattikäytössä. Henkilöt jotka ovat käyttäneet Applen tuotteita niiden videokäsittely/kuvankäsittely kyvyn takia, muuttavat nyt PChen. Jos apple ei tuo markkinoille jotain uutta niinkuin ipod tai ipuhelin aikanaan niin en nää yrityksellä tulevaisuutta. He yrittivät älykelloa, mutta se ei menestynyt kovin hyvin. Tosin muut yritykset kyllä hyötyivät siitä, koska tajusivat päälle puettavien laitteiden kysynnän.

  Ehkä, Buffet perustaa ajatusta siihen, että apple on kautta aikojen noussut ja tippunut ja aina noussut takaisin. Mutta nyt ei ole enään Steve Jobsia, joka johti yrityksen menestykseen kyseenalaisineen johtamismenetelmineen.

  VastaaPoista
 2. Applen kohdalla puhutaan kovasti tuotteista, jotka ei enää erotu muista, mutta se on minusta pärjännyt pahimmille kilpailijoilleen Microsoftille ja Nokialle sovelluksillaan,sovelluskaupallaan ja helppokäyttöisyydellä.

  Itse en omista Applen laitteita, mutta tiedän niiden helppokäyttöisyyden. Minulla kokemusta Microsoftin tuotteista ja Androidista. Microsoftin kohdalla oli ärsyttävää, että laitetta hankittaessa sai huomattavan pilvitallenustilan, mutta tämä sitten otettiin jonkun vuoden päästä poissa suurimmin kuluttajalta kysymättä. Androidissa olen useamman kerran kohdannut ongelman tallennustilan loppumisesta sekä laitteessa, että pilvipalveluissa. Applen käytettävyys on näissä astetta edessä. Kun vaihdat uuteen laitteeseen ei tarvitse muuta kuin laittaa tili ja kaikki on kunnossa. Vahat apit, tilat ja kuvat, videot jne. Kerran ostettu niin se aina sinun. Kun hankit Androidin, voi olla, että vanha kama ei mahdu, vaikka laiteessa on enemmän tilaa, koska valmistaja laittaa oman "spämmisoftan", jota ei saa poissa. Laitteeseen tulee kymmeniöä päivityksiä viikossa, joista kaikkia suurta osaa et tarvitse, mutta et saa poissakaan.

  Apple operoi erinomaisella katteella suhteessa kilpalijoihin ja sillä on vahva asiakaskunta. Uskon sen pysyvän markkinoiden mukana ja se pystyy tarvittaessa ostelemaan kilpialevaa tekniikkaa. Hyvä esimerkkki on Applen sormenjälkitunnistin.

  VastaaPoista
 3. Ongelma applen helppokäyttöisyydessä on kumminkin, että apple päättää mitä käyttäjä tarvitsee ja mitä käyttäjä ei tarvitse. Muilla alustoilla käyttäjä päättää mitä tarvitsee. Sen takia helppokäyttöisyyden ja muiden asioiden kontroloiminen muilla alustoilla on hankalempaa. Jää nähtäväksi miten applen käy. Mutta olen täysi apple skeptikko ja mielipiteeni applestä ovat todennäköisesti extreme pessimistisiä.

  VastaaPoista
 4. En ole mikään asiantuntija, mutta elän käsityksessä, että sovelluksia on kohtuullisen helppo rakennella käyttäjien tarpeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sovelluksia kyllä, mutta sovellukset ovat vain sovelluksia. Ja jos jokaiseen asiaan tarvitaan oman sovelluksen, niin onko se sitten helppokäyttöisyyttä? No, saa nähdä miten applen käy, en minäkään ennustamaan mitään pysty. En vain henkilökohtaisesti usko sen kasvuun.

   Poista
  2. Ymmärrän näkemyksesi ja olen pohtinut vastaavisa asioita Appleen sijoittaessani. En itsekkään usko laitepuolen kasvuun. Sovelluskauppa ja maksaminen on sitten toinen juttu.

   Pitämällä nykyinen "taso" Applella on edellytyksiä hyväksi osingon maksajaksi.

   Poista
 5. Eikös Buffet joskus männävuonna sanaillut sensuuntaisesti, että Applea olisi varmasti kannattanut ostaa muutamia vuosia sitten, mutta nyt se ei ole varmaa.

  Ja hän, muistaakseni, tarkensi jossain vaiheessa, että Applen osakkeiden ostamisesta Berkshire Hathawaylle ovat tehneet päätöksen muut firman palkolliset kuin hän itse. Eli hallittua vallansiirtoa hän apujoukkoineen kai puuhaa siinä mielessä, että kaikkien sijoitusten ei kuulu läpäistä Buffetin hyväksyntää, ja yhä enemmän siihen suuntaan mennään.

  VastaaPoista
 6. Jotenkin pistää kyllä ihmetyttämään tämä teknologiafirmojen ja lentoyhtiöiden tankkaaminen. Enpä kyllä näillä tiedoilla enää suunnittele Berkshiren osakkeiden hankkimista...

  VastaaPoista
 7. Olen törmännyt tuohon Applen hankinta päätökseen jossakin. Mielesätni tilanne on muuttunut viime aikoina. Salkussa veivataan aika paljon. Laitoin tarkoituksella linkiksi Buffettin portfolio 201 lähtien. Siinä näkee vähän kuinka stabiili 10 suurinta sijotusta on ollut. Nyt ne vaihtuneet kovasti ja esimerkkinä Verizon ei ollut kovin pitkäaikainen sijoitus. Walmart on ollut salkussa iät ajat.

  Lisään linkkeihin vielä tilanteet vuoden takaa ja kahden vuoden takaa.

  Itse seuraan mielenkiinnolla Berkshiren vallanvaihtoa. Se voi tarjota erikoistilanteen, ostopaikan ja Berkshire voi olla pitkäaikainen osinkotykki.

  VastaaPoista