maanantai 6. marraskuuta 2017

CVS Health analyysi

CVS Health on apteekijättiläinen jolla vaikkapa Oriolaan verrattuna aika paljoin muutakin toimintaa. Käsittelen yhtiötä alkuun investointinäkökulmasta tarkempi esittely yhtiön liiketoiminnoista jäljempänä.

SWOT analyysi lyhyesti:

Vahvuudet
Ostojen kautta CVS on tullut toinen apteekkijättiläisistä. Sillä merkittävä etu kokonsa vuoksi hinnoitteluvoimana, toiseksi mahdollisuutena palvella ihmisiä missä liikkuvatkin (Reseptilääkkeet). CVS ja Walgreen muodostavat lääkemarkkinoilla duopolin.

Heikkoudet
Uuden suuren toimijan tuleminen markkinoille voi heikentää yhtiön hinnoitteluvoimaa. Suurin perlko tulee Amazonista, joka juuri sai lääkkeiden myyntilupia.

Mahdollisuudet
Yhtiöllä on loistava trackrecord ostoista ja niiden saadessa jatkoa yhtiö voi olla entistä vahvempi.

Uhat
Suuria uhkia ovat Walgreen, Amazon ja mahdolliset muutokset vakuutuksissa (Medicare, Medicaid, and Obamacare).

Tapahtumia hiljattain

Amazon sai Whole Sale Foodsin oston kautta luvan lääkkeiden jakeluun 12 osavaltiossa.

CVS Health on tehnyt 66 US biljoonaa tarjouksen AETNA:sta. AETNA on terveysvakuutus yhtiö  joka on CVS Health kilpailija pienessä mittakaavassa. Kauppa pidettiin ylihintaisena ja yhtiön kurssi laski tämän johdosta. Tämä toisaalta kertoo, että CVS:n johto pitää terveysvakuutusyrityksiä alihinnoilteltuna ja tämä osaltaan korjaa vinoutumaa.  Amazon kiinnostunut apteekkisektorista ja sen odoteltu katsovan ostettavaa. Tämän uskon kasvattavan Amazonin mahdollisen tulevan ostoksen hintaa. Toisaalta kilpailija Walgreen saa painetta ostoihin säilyttääkseen asemansa. Minusta tässä on yksi triggeri apteekki ketjujen hintojen nousulle.   

Arvostus

Yhtiö on varsin maltillisesti arvostettu suhteessa S&P500 indeksiin P/E luvulla alle 14. P/B on 2,05 ja ROE 15%. Osinko on kasvanut viimeiset vuodet yli 20% vuositahtia. Yhtiö nostanut osinkoa 14 vuotta peräjälkeen. 

Dividend Growth Stocks blogissa on laskettu yhtiölle useampia tunnuslukuja, joista otos:
Hinta viiden vuoden korkeimmalla P/E:llä 107,03$ => Hinnalla 69€ nousu varaa 54%
20 vuoden DFC:llä laskettu 15% tuotto-odotuksella 11% EPS kasvulla ja 17,6% osingon kasvulla. Saadaan osakkeen arvoksi 87,79$. Hintaan 69$ nousu varaa 27%.
Keskiarvo P/E:llä laskettu arvo nykyisellä TTM EPS:llä 86,88€ =>  Hintaan 69$ nousu varaa 25%.

Lisäksi laskettu keskiarvo ”Fair value”  kolmesta eri Fair value laskennasta siten, että otettu korkein ja matalin ja niiden keskiarvo. Näistä saatu ns. keskimääräinen hinta, joka on 87,33$. Tähän 69$ hinnalla nousuvaraa 26%.

Lisäksi laskettu esittyillä oletuksella tulevaisuuden hinta ilman alennusta, joka on 162,06$=> nousu varaa 137%. Näistä on vielä laskettu realistisempi huono skenaario, jossa keskiarvo hintaa painotettu 25% ja tulevaisuuden hintaa 75%. Hinnaksi on saatu 143$. Yhtiö treidaa tähän hintaan nähden 107% alennuksella.

Osingon turvallisuus
Payout ratio 37%
Payoutratio kassavirrasta 20%
Velka/Total Assets 27%
Piotroski pisteet 7/9
Osingon turvallisuus on korkea, ainoastaan velkaantuminen ei ole huipputasoa, mutta siitä huolimatta alhainen.

Tuottavuus
Operating Earnings Yield 13,4%
Cross Profitabilty Ratio 31%
Cash return On Capital (CROOIC)15%
Return On Invested Capital (ROIC) 8%
Arvostus
Free Cash Flow Yield 13,1%
EV/EBITDA 7,8
P/B 2,05
P/E 14
Shiller PE 25
CVS on mainituilla mittareilla selvästi S&P500 keskiarvoa parempi.

Yhtiöstä

CVS Healthiin kuuluvat CVS Pharmacy, CVS Caremark , CVS Specialty ja vähittäiskaupan klinikka MinuteClinic .

CVS Pharmacy

CVS Pharmacy on yksi Yhdysvaltojen suurimmista vähittäiskaupan apteekkiketjuista, jossa on 9 600 kauppaa 49 osavaltiossa, District of Columbia ja Puerto Rico , jotka toimivat ensisijaisesti CVS Pharmacy, CVS, Longs Drugs, Navarro Discount Pharmacy ja Drogaria Onofre nimiä. CVS-apteekki täyttää useamman kuin yhdestä viidestä lääkemääräyksestä Yhdysvalloissa ja 76 prosenttia Yhdysvaltojen väestöstä elää nyt 5 kilometrin päässä CVS-apteekista. ExtraCare-kanta-asiakasohjelmassa on yli 70 miljoonaa kortinhaltijaa, joten se on maan suurin vähittäistason kanta-asiakasohjelma.

MinuteClinic

MinuteClinic vähittäiskaupan klinikat toimivat CVS-apteekkien paikoissa Yhdysvalloissa. Se on Yhdysvaltojen suurin ”astu sisään sairaala”, jossa on yli 1100 yksikköä 33 osavaltiossa. Yli 50 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä asuu nyt 10 kilometrin etäisyydellä MinuteClinicista.

CVS Caremark

CVS Caremark tarjoaa kattavia reseptilääkkeiden hallintapalveluita, kuten postimyyntiapteekkipalvelut , erikoisalapatieto- ja infuusiopalvelut, hallinnon suunnitelmia, lomakejohtaminen ja korvausten käsittely. Yhtiön asiakkaat ovat pääasiassa työnantajia, vakuutusyhtiöitä, ammattiliittoja, hallituksen työntekijäryhmiä, terveyttä koskevia suunnitelmia, hallittuja Medicaid-suunnitelmia ja muita terveyshyödylle suunnattuja sponsoreita ja yksilöitä kaikkialla Yhdysvalloissa. CVS Caremark hallinnoi reseptilääkkeiden jakelua yli 75 miljoonalle. Viiden postimyyntiapteekin, erikoisalojen apteekkien, pitkäaikaishoidon apteekkien ja yli 68 000 vähittäiskaupan apteekkien kansallisen verkoston kautta, johon kuuluu noin 41 000 ketjun apteekkia ja 27 000 itsenäistä apteekkia.

CVS Specialty

CVS Specialty on erikoisapteekkitoimiala, joka tarjoaa erikoisapteekkipalveluja yksilöille, joilla on kroonisia tai geneettisiä sairauksia, jotka tarvitsevat monimutkaisia ​​ja kalliita lääkehoitoja. CVS Health hoitaa 24 vähittäiskaupan erikoislääkäriliikettä ja 11 erikoislähetystoimintaa, mikä tekee niistä suurimman erikoisapteekin Yhdysvalloissa.

Drogaria Onofre

Drogaria Onofre on brasilialainen lääkeketju, jonka CVS Health hankki helmikuussa 2013. Se on 47 kauppaa viidessä valtiossa maassa ja toimii sivukonttoreiden São Paulon, Rio de Janeiron, Belo Horizonte, São José do Rio Preto, Sao Jose dos Campos ja Santos.

Longs Drugs

Longs Drugs on vähittäiskaupan apteekkiketju, jossa on noin 40 lääkkeiden kauppaa koko Havaijin osavaltiossa. CVS Health osti yhtiön lokakuussa 2008 ja toimii erillisenä tuotemerkkinä.

Navarro Discount Pharmacies

Navarro Discount Pharmacies on Yhdysvaltojen apteekkiketju, valokuvapalvelu ja apteekkietuuksien hallinnoija. CVS Health osti yrityksen syyskuussa 2014 ja toimii erillisenä CVS Health -tuotemerkinä. Yhtiö toimii pääasiassa Miami-Dade- ja Broward-maakunnissa, ja sillä on tällä hetkellä 33 kauppaa.

Accordant

Accordant tarjoaa hoidonhoitopalveluja harvinaisia, kroonisia sairauksia sairastaville ja heidän hoitajilleen. Asiakkaat ovat ensisijaisesti terveyttä koskevia suunnitelmia omaavien, työnantajien ja kolmannen osapuolen ylläpitäjien asikkaita (TPA). Yhtiö toimii CVS Health Corporationin kokonaan omistaman tytäryhtiönä.

Coram

Coram on yksi maan tärkeimmistä infuusiopalvelujen tarjoajista. Se vastaa kliinisestä seurannasta sekä yksilöllisestä potilasohjauksesta ja koulutuksesta. Coram huolehtii 140 000 potilaasta vuosittain kansallisen verkon kautta, jossa on yli 85 paikkaa, sekä muodostaa Yhdysvaltain suurimman kodin infuusioverkoston. CVS Health osti yrityksen elokuussa 2015 ja toimii CVS Health Corporationin kokonaan omistaman tytäryhtiönä.

Omnicare

Omnicare on apteekkipalveluiden tarjoaja pitkäaikaishoitopotilaille, joilla on avustettu hoito Pohjois-Amerikassa. CVS Health osti yrityksen elokuussa 2015 ja toimii CVS Health Corporationin kokonaan omistaman tytäryhtiönä.

CVS Health tarjoaa useita tuotemerkkejä vähittäismyyntipistemyymälöissään, mukaan lukien päivittäistavarakaupat Gold Emblem ™ ja Gold Emblem Abound ™;kotitalouksien tuotteiden koko kotimainen nimi; säilykkeitä sisältämättömät vitamiinit ja ravintolisät radiance® PLATINUM -linjan alle; ja kauneuden ja ihon tuotteiden kautta Beauty 360, Nuance Salma Hayek, Makeup Academy, Skin + apteekki ja Essence of Beauty linjat.

Yhteenveto

CVS tuntuu rahakoneelta jolla tällä hetkellä erittäin alhainen arvostus ja osingon maksusuhde, jonka johdosta se ei ehkä herätä hirveän suurta kiinnostusta. Amazonia pidetään suurena uhkana. Minusta näyttää, että yhtiö tekee sitä mitä se on tehnyt viimeiset vuodet. Se laajenee yritysostoin ja hoitaa ikääntyviä ja yhä enemmän lääkkeitä käyttäviä Amerikkalaisia. Itselläni on hyvin hankala ajatella, että yhtiön asiakaskunta yht’äkkiä ryntäisi nettiin ostamaan lääkkeet Amazonista. Väheksymättä Amazonin vahvuutta ja se hyvin voi aiheuttaa hinta painetta CVS:n liikkeille. Pidän Amazonin laajentumista alalle hankalampana kuin monelle muulle sektorille. Ruokakaupassa voi helposti tehdä virheen ja tilata vaikkapa 150g tilalta 1500 g jauhelihaa. Jos teet samanlaisen virheen lääkkeissä ja otat vahingossa 10-kertaisen annostuksen, kuka vastaa, jos olet itse tilannut Amazonista. Virheet ovat todennäköisempiä, kun sairaana esimerkkinä kuumeisena teet tilauksia. Onko ruudun tuijottaminen ja tarkistaminen mukavaa. Ei, haluat itsesi kuntoon ja lääkkeet vaivattomasti. Siinä ei katsota 10 sentin perään.

CVS on tällä hetkellä erittäin houkutteleva sijoitus case. Tekisi mieli panostaa enemmän, mutta katselen tuloksen ja reaktiot ja ehkä odottelen Amazonin toimien vaikutusta. Toisaalta ehkä nyt on se aika, kun muut ovat pelokkaita tämän yhtiön suhteen. Yhtiön bisnes on vakaata eikä siinä ole suuria suhdannevaihteluita. Lääkkeitä ostetaan oli tilanne minkälainen hyvänsä. Mikä on sinun näkemyksesi yhtiöstä?

2 kommenttia:

  1. Multa löytyy ja tällä hetkellä on -15% tappiolla.

    VastaaPoista
  2. Joo, välillä koettelee, itselläkin varmasti tappiolla, en ole katsonut kuinka paljon. Lisäostot ovat mielessä, tiputteli eilen lisää. Ole ahne, kun muut on pelokkaita vai miten se meni.

    VastaaPoista