tiistai 13. tammikuuta 2015

Osto Seligson Russian Prosperity ja pientä analyysiä

Seligson Russian Prosperity on ollut salkussani pitkään. Prosperity Capitalilla on näyttöä pitkältä aika väliltä indeksin voittamisesta. Tämä e tietenkään ole tae tulevasta, mutta varsinkin Venäjän markkinoilla uskon olevan mahdollista, koska siellä bisnes elämässä on omat sääntönsä, jossa paikallisosaamista voi hyvin olla hyötyä.

Rahaston tunnus luvut, lähde www.Seligson.fi

RUSSIAN PROSPERITY, tunnusluvut
KULUT JA MUUT TUNNUSLUVUT
1.1.2014 - 31.12.2014
Juoksevat kulut
1,60 %
Tuottosidonnainen palkkio (vuoden alusta)
0,00 %
Indeksipoikkeama (tracking error)
11,94 %
Välityspalkkiot lähipiirille
0,00 %
Rahaston koko
29 730 418 €
Lähipiirin omistus (31.12.2014)
0,16 %


Tuotto ja riski
Rahasto
Vertailuindeksi
31.12.2014
RTS1 - Interfax

Tuotto
Volatiliteetti
Tuotto
Volatiliteetti
3 kk
-29,93 %
56,41 %
-27,96 %
68,01 %
1 v
-41,70 %
34,71 %
-38,54 %
42,48 %
3 v
-30,00 %
23,46 %
-39,43 %
29,47 %
5 v
-20,03 %
21,86 %
-35,84 %
27,96 %
10v
85,43 %
21,69 %
42,94 %
33,05 %
Aloituspäivästä
430,62 %
23,16 %
190,95 %
34,80 %
Aloituspäivästä per vuosi
11,92 %

7,47 %


Tässä yhteydessä havaitsin, että rahaston kulut ovat kohonneet 1,40%:sta 1,6%:ttiin. Kuluista huolimatta se on pystynyt lyömään indeksin kahdeksanvuotisen historiansa aikana. Tällä hetkellä se on varsin houkuttelevasti arvostettu P/E 5,56(Lähde Morning Star). Rahasto on vahvasti riippuvainen öljyn hinnan kehityksestä ja Venäjän pankkisektorista. Mikäli öljyn hinta on pitkään alhaalla voi se johtaa ongelmiin pankkisektorilla. Toisaalta korkealla olevat korot parantavat mahdollisuuksia hankkia hyvää korkokatetta. Valtio lisäksi puolustaa varsin vahvasti maan omaa liiketoimintaa. Minulla on tarkoituksena hankkia Seligson Co:n Russian Properityä pikku hiljaa lisää.

Rahoitin ostoni lunastuksella Seligson Rahamarkkina rahastosta 7.1.2015 hintaan 2,5092 €. Merkintä Seligson Russian Prosperityyn tuli 8.1 hintaan 55,3588 €.  

6 kommenttia:

 1. Onko rahastonhoitaja pysynyt samana koko tuon ajan, kun rahasto on ylittänyt indeksin tuoton kulujen jälkeen? Mikä on rahastonhoitajan suhde tuohon rahastoon? Onko hänellä omat rahansa kiinni siinä? Lähipiirin omistuksen arvo on noin 400 000€:a. Kuinka paljon rahastonhoitajan osuus on tuosta summasta? Sinänsä tykkään paljon enemmän näistä kirjoituksista, joissa myös kerrotaan jonkin verran myös ajatteluprosessista joka on johtanut sijoitukseen.

  Lisäksi yksi kysymys riskistä. Miksi määrittelet riskin volatiliteetilla, vaikka Warren Buffett pitää riskiä mahdollisuutena menettää rahansa? Tiedän kyllä, että rahoitustiede tekee näin, mutta Buffettin perustelut vakuuttavat paljon enemmän kuin tiedettä tekevien. Todisteet puhukoot puolestaan.

  VastaaPoista
 2. Palataan tähän riskiasiaan vielä sen verran, että volatiliteetti ei voi toimia Buffettin mielestä riskin määritelmänä jo senkin vuoksi, että käytännössä mikäli se kuvaisi riskiä niin käytännössä se tarkoittaa sitä, että hinnanpudotus nostaa riskiä.

  Tämä johtuu siitä, että volatiliteetti tarkoittaa suhteellista hinnanmuutosta, jota verrataan markkinoiden muiden osakkeiden keskimääräiseen liikkeeseen. Eli toisin sanoen, kun osake tippuu 40€:stä 20€:n on se yhtäkkiä riskisempi sijoitus, kun markkinoiden liike on pienempi riippumatta siitä mihin esimerkiksi osakekohtainen tulos on liikkunut.

  Volatiliteetin sijaan taloustieteilijöiden kannattaisi varmaan keksiä joku muu määritelmä riskille. Se mikä on oikea on jo toinen asia, johon mulla ei ole Buffettin antamaa vastausta parempaa tarjolla

  VastaaPoista
 3. Rahastolla ei ole yksittäistä salkunhoitajaa vaan salkkua hoitaa ryhmä. Properity Capital on Venäjän vanhimpia varainhoitoyrityksiä ja tietoisesti pyrkinyt edistämään Venäjän osakemarkkinoita ja omistajaohjausta ja on siinä onnistunut ja käynyt voittokkaasti mm. oikeutta. Nämä tiedot perustuvat Seligsonin salkuhoitajan raportteihin, jotka ovat minulle tulleet Seligsonin kautta. Lähipiirin omistus on tässä tapauksessa Seligsonin henkilöstö. Itse Porsperity Capitalia koskeviin kysymyksiin en pysty vastaamaan. Olen ollut tyytyväinen kuitenkin Seligsonin neljännesvuosiraporteissa kerrottuihin perusteluihin ja tietoihin. Tämä on "normaalista" aktiivisesmpaa raportointia aktiviisesta salkunhoidosta.

  Kiitoksia kommenteista varsin ajatuksia herättävistä kommenteista riskistä. Itse en mittaa riskiä volatiliteetillä vaan luvut ovat suoraan Seligsonin raportista, itse asiassa en niihin kiinnittänyt mitään huomiota enkä edes ajatellut riskinä. Buffettia peesaillen tämä ehdottomasti niitä sijoituksia joissa on mahdollisuus menettää rahansa ja riski on ehdottomasti korkea. Tämä rahasto mahdollistaa sijoitukset pienillä panoksilla jollainen nykyinen sijoitukseni myös oli. Riksiä arvioissani arvioin vastapuoli riskiä. Vastapuolillani Prosperity Capital ja Seligson on pelissä maineensä ja 20 vuoden tuottohistoria, hyvä brändi muutamia mainitakseni. Veänäjällä on kaikki mahdollista, tällekin rahastolle voi käydä "Hodorkovskit" tästä huolimatta. Pidän tätä reittiä parhaana tapana sijoittaa Venäjälle, jos haluaa saada tuottoa on siedettävä riskiä. Volatilitetti kertoo, että, tialstollisesti suunta ylös voi myös olla kova, tilastollinen mahdollisuus saada suuri tuotto on suurempi monella muulla sijoituksella. Minulla on ollut suurempi osuus rahastoa kuin sijoitukseni ja olen kestänyt nykyistä tilannetta ja olen valmistautunut kestämään mitä tulevaisuus tuo tulleessan. Omassa mielessäni olen jokatapauksessa tehnyt sijoituksen en ostanut arpaa.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset vielä toistamiseen kommenteista ja palaan rsikiarvioon ja tuotto-odotuksiin ja omiin arvioihin, kun aikanaan teen uusia merkintöjä rahastoon. Tämä riippuu tass tulevasta kurssi kehityksestä sijoitusten keskinäisestä huokuttelevuudesta.

  Yksi sijoitusuperusteistani oli se, että rahastoon on nyt hankala sijoitttaa, kun "pelottaa". Tällaisessa tapauksessa oman pelon voittaminen on yleensä pidemmällä aikajänteellä johtanut hyvään sijoitustulokseen. Buffettin sanoin: "Ole rohkea, kun muut ovat pelokkaita ja pelokas, kun muut ovat rohkeita."

  VastaaPoista
 5. Venäjälle sijoittaminen on tässä vaiheessa varmasti ihan hyvä idea. Kunhan sinne sijoitetaan kärsivällistä rahaa. Ihan hyvältä tuo rahasto näyttää, kun se on onnistunut jatkuvasti tuottamaan kulujen jälkeen enemmän kuin indeksi. Se miksi kyselin salkunhoitajasta johtui lähinnä siitä, että ennemmin tai myöhemmin hoitaja vaihtuu mikäli hänellä ei ole omia rahojaan pelissä. Silloin on helpompaa vaihtaa toisen rahastoyhtiöön.

  Rahastoihin sijoittaminen on vaikeaa, koska kulut vievät suuren osan mahdollisista indeksin ylittävistä tuotoista. Itse pyrin sen takia pitäytymään indeksirahastoissa tai pienikuluissa ETF:issä.

  VastaaPoista
 6. Omassa salkussani aktiivisten rahastojen osuus on huomattavan pieni ja se on edelleen piennetynyt ihan lähiaikoina. Russian Prosperity on niitä rahastoja, joissa näen perusteita käyttää aktiivista rahastoa. Indeksiä ei voi voittaa ellei siitä poikkea. Sijoitus nyt tähän rahastoon on mielestäni hyvä mahdollisuus siihen. Lähdin siitä huolimatta liikkeelle varovaisesti.

  VastaaPoista