tiistai 5. marraskuuta 2019

Hoivatilojen ostotarjous

Hoivatiloista tuli ilmoitus ostotarjouksesta. Vielä virallista tarjouskirjaa ei ole esitetty. Tarjouksen preemio oli 16% sen hetkiseen pörssikurssiin ja yhtiö on nyt lähellä kaikkien aikojen huippukurssiaan.

Sijoittajalla on seuraavat mahdollisuudet:

1. Myyt osakkeet heti pörssissä ja saat rahat heti. Tässä tapauksessa sinulla menee myynnistä välityspalkkio, jonka riippuu välittäjästä ja useissa tapauksissa myyntisummasta.

2. Odotat ostotarjouksen ja hyväksyt tarjouksen. Ostotarjouksessa kerrotaan milloin saat rahat tilille ja osakkeet häviävät arvo-osuustililtäsi. Tässä tapauksessa sinulta ei mene välityspalkkiota. Verotusaika määräytyy sen perusteella mikä on päivä osto-tarjouksessa.

3. Et hyväksy ostotarjousta. Osakkeet jäävät sinulle, voit myydä niitä edelleen pörssissä ja odotella seuraavaan vuoteen. Myydessäsi vasta seuraavan vuoden puolella voittojen verotus siirtyy luonnollisesti seuraavan vuoden verotukseen

4. Et hyväksy ostotarjousta, etkä myy. Jos ostotarjouksen esittäjä saa yli 90% osakekannasta, osakkeet pakkolunastetaan. Pakkolunastus on juridinen toimenpide, siihen haetaan lupa oikeudesta. Kun osakkeesi pakkolunastetaan sinun ei tarvitse maksaa välityspalkkiota. Pakkolunastuksessa menee joitakin kuukausia, joten ainakin siinä tapaukseuksessa rahat tulee vasta ensivuonna.

5. Et hyväksy ostotarjousta ja tarjouksen tekijä ei saa 90% osakekannasta. Osakkeesi jäävät sinulle ja Hoivatilojen pörssitaival jatkuu.

6. Tulee uusi korkeampi ostotarjous. Mikäli ostotarjous ei näytä etenevän toivotusti, voi tulla korotettu ostotarjous. Vaihtoeehtoisesti kilpailija voi esittää korkeamman ostotarjouksen. Tässä tapauksessa sen pitää olla yli 16€, jotta ostotarjouksen alustavasti hyväksyneet pääomistajat voivat myydä osuutensa joka on noin 20%. Alle 16 euron ostotarjouksella ei ole edellytyksiä mennä lävitse.

Ostotarjouksissa saattaa ilmestyä tilanteen hyödyntäjiä. Esimerkkinä joku erikoisrahasto ostaa pörssistä suuren osuuden ja toimii yhdessä ison omistajan kanssa, että ostotarjouksen antaja ei saa 90% osuutta täyteen. Tämän jälkeen omalle osakepotille neuvotellaan ostotarjousta parempi hinta. Tämä johtaa helposti tilanteeseen, että ennen tarjouksen päättymistä kurssi nousee ostotarjouksen ylitse.

Omia kokemuksia ostotarjouksista muistinvaraisesti:

Itsellä käynyt mm. Astra Zenecalla siten, että ostotarjousta nostettu kolme kertaa. Takana oli tosin silloin Investor, joka ei suostunut myymään.

Pohjolalla tai Comptelilla kävi siten, että ostotarjous jäi hilkkua vaille 90% ja joku myi oman osuutensa hiukan korkeampaan hintaan. Tämäkin on ilmeisesti jollain erikoisrahastoilla aika tyypillistä, että halii ostotarjouksen tultua potin, jolla voi "kiristää" hintaa.

Sievi Capitalilla ostotarjous ei mennyt läpi, Jussi Capital sai vain enemmistön. Kurssi sukelsi aika paljon sen jälkeen, kun tarjous ei täyttynyt. Vuoden päästä kurssi oli sitten ostotarjousta korkeammalla.

Salcompilla ostotarjouksessa saatiin enemmistö 70% ja sen jälkeen mm. osinkoa leikattiin. Pienomistajia ikään kuin savustettiin pihalle yhtiöstä.

Omia ajatuksia mitä tehdä

Ostotarjouksen tultua yleensä sijainen toimi on minusta myydä pois omistus. Tarjouksissa on aina preemio pörssikurssiin verrattuna ja mahdollisuus saada indeksiä korkeampi tuotto ja samalla välttää hyväksymällä tarjouksen kaupankäyntikulut. Lähtökohtaisesti osake ei myöskään tuota seuraavan puolen vuoden tai vuoden aikajaksolla mitään ja pääoma makaa tuottamattomana. Tämän jälkeen tullaan enää kysymykseen miten myydä. Minusta myyntiin on kaksi hyvää tapaa. Yrittää myydä pörssissä ennen tarjouksen viimeistä hyväksyntäpäivää tarjousta korkeampaan kurssiin kaupankäyntipalkkiot huomioiden. Ainakin osan myyminen näin on jo riski mielessä hajauttamista. Rahat on käytössä muuhun ja lisäksi voi olla mahdollisuus nostaa omaa omistus osuutta ostamalla osaketakaisin halvemmalla tarjouksen raukeamisen jälkeen. Toinen vaihtoehto on hyväksyä tarjous. Tällöin välttää myyntitoimeksiannon palkkion. Osakkeen voi aina ostaa takaisin, jos ostotarjous ei mene läpi. Kolmas vaihtoehto on hylätä tarjous. Osakkeet on todennäköisesti edelleen mahdollista myydä lähellä ostotarjousta pörssissä tai ne pakkolunastetaan.

Jättämällä myymättä tai hyväksymättä tarjousta on kohtuullisen paljon huonoja vaihtoehtoja.

1. Myynti hyvään hintaan jää tekemättä. Osa myy ostotarjous hintaan ja hinta laskee pörssissä.

2. Jää vähemmistöomistajaksi yhtiöön, jossa suuri sanelee mitä tehdään ja se ei ole aina pienomistajan eduksi.

3. Pakkolunastustilanne venyy, kurssi ei liiku mihinkään ja rahat ovat tuottamattomana kiinni. Kukaan ei tässä tilanteessa halua ostaa osaketta ostotarjoushintaan.

Kokemukseni perusteella myyminen näissä tilanteissa on järkevää. Sitä ei ehkä kannata kiirehtiä vaan odotella rauhassa lähemmäksi määräpäiviä. Kannattaa tietysti ajatella normaali sijoittajan tavoin. Onko rahoille muuta hyvää kohdetta? Onko yhtiöillä sellaista kilpailuetua ja vallihautaa, että kannattaa ehdottomasti pitää kiinni vai vaiko saman sijoituksen tehdä muuta kautta? Hoivatilojen tapauksessa ostaja yrityksen osakkeita voi ostaa toisesta pörssistä, joten mukaan pääsee myymällä. Sen jälkeen pitää alkaa katsoa tunnusluvut vs. ostotarjous.

Hoivatiloissa preemio on 16%, joka kahden vuoden osakemarkkinan keskimääräinen tuotto. Tuota on hankala sada mistää osakkeesta vuodessa, pitää odotella kaksivuotta. Voisiko kahteen vuoteen löytyä samanlainen ostokohde? Minusta kurssi ja kasvuodotukset on yhtiössä korkealla. Käteisen kerääminen nykyisessä euforisessa pörssissä ei ole huono vaihtoehto.

Disclaimer: Alla oleva kirjoitus ei sijoitussuositus enkä suosita ketään toimimaan kirjoituksen mukaan. Kirjoitin ylläolevan muistiin kehittyäkseni sijoittajana.

2 kommenttia:

  1. Olipa hankalaa luettavaa, kun oli kirjoitusvirheitä niin valtavasti.

    VastaaPoista
  2. Yritetäämpä siivoilla pahimpia. Kirjoitteluni on amatööritoimintaa, joka tapahtuu usein matkustaessa ja meno ei aina ole tasaista. Tulee helposti virhelyöntejä. Tässä tapauksessa halusin kirjoituksen muistiin juuri tapahtuma aikana, jotta saan ajatukseni tuoreeltaan muistiin. Jo muutaman päivän jälkeen tunnetila voi olla erilainen muiden kommentteja luettuani.

    VastaaPoista