perjantai 26. lokakuuta 2012

Osto Metso

Lisäsin Metsoa salkkuuni hintaan 26,96. Metso tarttui pilkkiin 24.10.2012. Periaatteessa osto oli mielestäni fundamenttiperusteisesti huonosti ajoitettu, olisi kannattanut odottaa tulos ja tehdä osto sen jälkeen.

Mielestäni nousu trendille on kuitenkin useita perusteita. RSI on lähtenyt nousuun ja ollut yli myydyssä tilassa. Tämän lisäksi Metson suositukset ovat olleet jonkun aikaa nousussa, viimeisimpänä voi mainita nousun Balancen listan kärkiosakkeeksi.

Metsoa on jo lyöty aikalailla 2012 maalikuusta, jolloin kurssi huiteli 36 eurossa. Tuolloin kurssia nosti luonnollisesti osinko. Kurssilaskulle on luonnollisesti syynsä. Tilauskirja on kaventunut erityisesti paperikonetilausten puolelta ja siellä aloitettu sopeutustoimet. Osake kävi yli 30 euron lisäosingon julkistuksen jälkeen, joka myöhemmin peruttiin.

Kurssi liikehdintä on aina spekulaatiota. Minusta Metsoa lyöty nyt lähinnä siitä syystä, että se perui lisäosingon ja valtio omistajan puuttuminen yhtiön tekemisiin poliittisista syistä ei nähdä hyvänä. Minusta tässä on nyt sitten syytä pohtia, mitä tämä tarkoittaa tulevaisuudessa. Valtio omistaja ei mielestäni pitänyt sopivana maksaa lisäosinkoa samaan aikaan, kun aloitetaan Yt-neuvottelut. Minusta on nyt kuitenkin selvä, että Metsolla on varaa maksaa osinkoa eivätkä rahat ole mihinkään kadonneet. Tämä voi tarkoittaa muhkeita osinkoja keväällä. Valtio-omistajalla on rahan tarvetta, katsooko se sopivaksi hankkia sitä Metson osingoilla on epäselvä.. Voi olla, että rahat katsotaan vielä parhaaksi säästää. Mielestäni ei ole oleellista maksetaanko ne rahat vaan, se että niitä on olemassa. Jos ne päätetään laittaa jatkossa liiketoiminnan kehittämiseen tai käyttää muihin rahoitus tarpeisiin ei se ole huono asia.


Metso on tunnusluvuilla varsin maltillisesti arvostettu. P/E-luku eteenpäin huitelee kymmenen tietämillä mieluimmin alle kuin yli. Toteutuneilla tuloksilla P/E on 9,8.  Metson voi katsoa tällä hetkellä hyötyvän kaivosteollisuuden supersyklistä. 2011 vuoden loppuun mennessä laskettu 10 vuoden keskimääräinen tulos on 1,42 €/osake, josta saadaan kymmenen vuoden keskiarvo P/E 19, ostohinnallani. Viiden viimeisen vuoden tulos on 2,12 euroa/ osake. Sillä P/E on 12,7 osto hinnallani. Kuluvalle vuodelle tulosta on jo kertynyt 2 euroa osake. ROE 5 vuotta on 17,69% ja viimeinen vuosi taaksepäin 20,41% . P/B on noin 1,9.

Metso on syklinen osake ja reagoi sen vuoksi maailmantalouden tilanteisiin jyrkästi ja sen bisnes tulee pitkälle investoinneista. Mielestäni sitä pidetään edelleen vahvasti paperikone valmistajana, vaikka tällä hetkellä massa, paperi ja voimantuotannon osuus on 40% liiketoiminnasta. palvelu liiketoiminnan osuutta on myös tietoisesti kasvatettu. Yhtenä voidaan mainita mm. Tamfeltin osto. Tamfelt toimittaa kudoksia paperiteollisuuteen. Kudoksia vaihdetaan paperikoneessa riippuen osasta viikkojen/kuukausin tai vuosien välein. Mm. paperikoneen märkäosalla koneen pysäyttäminen ei poista kudoksen vaihtotarvetta vaan yleensä kudoksen kuivaminen johtaa lyhyempään käyttöikään. Kuivatus osan viiroille ei tee myöskään hyvää koneen päästäminen kylmäksi ja lämmittäminen uudestaan. Kudosten voidaan sanoa olevan tuote, jolle jatkuva kysyntä. Kysyntää heikentää ainoastaan tehtaiden sulkeminen kokonaan.

Konsernin liiketoiminnan jakautuminen:
kaivos ja Maanrakennus 41%
Massa, paperi ja voimantuotanto 40%
Automaatio 12%
Muut 7%

Sijoituspäätökseeni Metsoon vaikutti pitkälle se, että sen liikevaihto jakautuu seuraavasti:

EMEA 41%
Amerikka 35%
Aasia 35%

Metsolla on kuluja Euroissa ja tuloja muissa valuutoissa. Metso hyötyy Euron heikkenemisestä. Tätä taustaa vasten Metsolla on edellytykset pitää tulosta hyvällä tasolla. vastaavasti, j0os käy päinvastoin, Metsolla on Euroja kassassa toimia ja ostaa jotakin muualta.

Metsolla on kasvollinen omistus, joka huolehtii osakkeenomistajan eduista huolimatta valtiosta, Christer Gardell.  Yhtiön liikevaihto on kasvanut 3,5 % keskimääräisellä vuositahdilla. Seuraa yhä Metsoa tarkalla silmällä. Kurssin tippuessa harkitsen lisäostoja.

Metsosta muualla:

2 kommenttia:

 1. Aikasin lähdit kyllä mielestäni ostolinjalle, mutta tulevaisuus näyttää miten kävi. Lyhyellä tähtäimellä osake on halpa, mutta seuraava kymmenen vuotta varsinkin Euroopan näkökulmasta on hyvin heikko. Kaivosteollisuuden supersykli tukee, mutta paperikoneteollisuus on taas hiipuva teollisuuden ala joka on toisaalta hyvin vähän kilpailtu, joten siellä katteita on suhteellisen helppo puolustaa markkinoiden koonkin laskiessa.

  En tosin tiedä tilannettasi sijoitusvarallisuuden suhteen mikä tietysti myös vaikuttaa ostoihin siinä mielessä, että mikäli pääomat ovat niukkoja oli osto hätäinen. Eri tilanteessa, jossa sijoitettavaa pääomaa riittää ostojen ajankohtien hajauttaminen on mielestäni viisasta.

  VastaaPoista
 2. Sijoitusta voi luonnehtia salkkunikokoon verrattuna pieneksi alle 1%. Olen varautnut tekemään useampia ostoja hinnan mahdollisesti laskiessa ellei, joku toinen osake nouse enemmän mielenkiintoiseksi.

  Paperiteollisuus on investointi valtainen, jossa käynnissä on pudostupeli. Metso tarjoaa teknologiaa, jolla voi erottua kilapilijoista tehokkudella ja investoinnit on pakko niille, jotka aikovat elää. Paperi korvataan jollakin ja siinä voi Metsokin hyvin olla mukana.

  Ostoni perustui kuitenkin pitkälle siihen, että Metson osaaminen on hyödynnettävissä muilla aloilla ja edelleen liikevaihto kohdistuu jo nyt suurelta osin muualle kuin Eurooppaan.

  Paperikonepuolen supersykli puolestaan kohdistui Kiinaan vuosi tuhannen vaihteesta lähtien. Näille koneille alkaa tulla joko uusintaikä tai käyttöikätäyteen. Kiinalaiset kaipaavat kovasti vähintään neuvoa, mitä tehdä.

  VastaaPoista