sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Ostoja lokakuussa ja pohdiskelua markkinatilanteesta

Tuloskausi on käynnistynyt ja markkinatilanne julkaistujen tulosten perusteella ei näytä kovin ruusuiselta. Jopa suuret amerikkalaiset defensiiviset yhtiöt ovat julkaisseet markkinoiden odotuksiin verrattuna matalia tuloksia. Mm. Coca Colan, Procter&Gamblen, McDonaldsin ja Microsoftin tulokset ovat olleet viime aikoina aika vaisuja. Kiinan talouden hyytyminen on näkynyt monen yhtiön myynnissä.  Paljon puhuttu Euroopan tilanteesta, mutta taivaalla on selvästi myös muita tummia pilviä, Kiinan hidastuminen ja yhdysvaltojen jälleen lähestyvä velkakatto. Tätä taustaa vasten itsellä on varovainen suhtautuminen ostoihin.


Näkyvissä on selviä merkkejä uudesta taantumasta. Talouskomisaari Rehn puhui Euroopassa pitkästä vaikeasta ajasta taloudessa. Talousennusteita on kilvan muokattu varovaisemmiksi. Pörssit on kirmanneet kuitenkin kesän jälkeen mukavasti. Fundamentti perusteisesti mielestäni  on hankala sanoa missä ollaan menossa. Huonoja uutisia on paljon valmiiksi ilmassa, pienetkin hyvät uutiset voivat saada tilanteen näyttämään huomattavasti paremmalta. Kreikan tilanne ei juurikaan enää hetkuta talousuutisoinnissa, PIGS maiden velkakirja myyntejä tulee ja menee, pääsääntöisesti lainaa saadaan mitä tarvitaan, mielestäni ollaan oltu pikemmin ylimerkinnän puolella kuin, että rahaa ei oltaisi saatu tarpeeksi. Talous uutisointi on pikkuhiljaa mielestäni siirtynyt enemmän Amerikan ja Kiinan tilanteeseen ja Eurouutiset ovat jääneet taustalle.
Teknisesti tarkasteltuna useampi indeksi on nousutrendissä, jos nousutrendin määritelmänä pidetään 50 päivän liukuvan keskiarvon olemista 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Periteiset arvostuskertoimien perusteella kurssit on pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolella, mielestäni ainoastaan Shiller P/E Amerikassa ja Tobinin Q vastaavilla markkinoilla ovat tunnuslukuja, jotka eivät ole pitkäaikaisesti halpoja.

Nykyisessä tilanteessa olen ollut ostojen suhteen kohtuullisen varovainen, mielestäni nykytilanteessa on edellytyksiä kurssilaskuille osakkeissa, kuten olemme viime aikoina nähneet mm. Nokian Renkaissa ja Cargotecissä ja myynti paniikit on mahdollisia. Tämän vuoksi olen ostellut viime kuukausina varovaisesti. Osakepainoni on kuitenkin tavoitetason yläpuolella.
Minulla on tavoitteena sijoittaa liikenevät rahani tuottavasti ja arvostuslukuja katsomalla sekä teknisesti tarkasteltuna voimme olla hyvinkin uuden härkämarkkinan alkupäässä. On hiljattain leikattu 200 päivän liukuvia keskiarvoja alhaalta ylös ja arvostus maltillinen. Talousuutisointi on pääosin negatiivista, mutta niitä hyviä uutisia myös tulee. Tein seuraavat ostot:

Seligson & Co. Rahamarkkinarahasto AAA(A) 17.10.1012 hinta: 2,4904

  • Rahastosta saa hiukan pankki tiliä parempaa korkoa ja voitot on vähennettävissä tappioista joita minulla löytyy
  • Saan allokaatiotani kohti oikeaa painoa, rahat on kohtuullisen nopeasti irrotettavissa tuottavampiin sijoituksiin.

Seligson & Co. Phoenix 18.10.2012 hinta: 16,6189

  • Rahaston RSI meni alle 30%, josta lähti nousuun
  • Luokittelen itselle arvosijoitukseksi, arvo sijoitukset vaatii mielestäni luopumista jossain vaiheessa, joka aiheuttaa kaupankäynti kuluja. Rahastolla teen sen kustannustehokkaammin, kun myös veroetu huomioidaan
  • Strategiani erikoistilanteet, joita näen paljon tällä hetkellä, tilanteet voivat olla selviämässä
  • Rahasto nousu trendissä, nousee yleensä nousuissa nopeammin kuin indeksi ja tippuu erittäin paljon laskuissa
  • Sopii spekulointiin, ei kaupankäynti kustannusta

Seligson & Co.  Pharos 18.10.2012 hinta: 15,4652


  • Edullinen varainhoito ratkaisu, tässä ammattilaiset tekee töitä puolestani
  • Hyvin menestynyt rahasto, jossa salkunhoitaja itse omistajana
  • Vasta mennyt nousu trendiin
  • RSI käynyt alle 30%, josta lähtenyt nousuun
  • Suurelta osin indeksi sijoitus, joka kuitenkin säätyy salkun hoitajan näkemyksellä
  • Saan salkkuuni palasen, joka on lähellä indeksi sijoitusta, mutta poikkeaa indeksistä ammattilaisen näkemyksellä
Edellä manituilla ostoilla saan salkkuuni hiukan kasvatettua korosijoituksia, mutta samalla näkymystä ja riskivipua, jos ollaan lähdössä uuteen nousuun. Mikä parasta asiaa hoitaa hyviä näyttöjä antaneet salkunhoitajat, kohtuullisella kustannuksella. Heillä on minun ohella omat rahat pelissä.

4 kommenttia:

  1. Itse pidän lähestulkoon itsestään selvyytenä parhaassakin tapauksessa menetettyä vuosikymmentä mitä tulee Euroalueeseen. Rahan painaminen vain lykkää väistämätöntä. Velkoja on pakko maksaa, koska kasvua ei yksinkertaisesti ole odotettavissa ennen rakenteiden järkeistämistä ja näiden välttämättömien tekojen suorittaminen on käytännössä mahdotonta, koska muutosvastarinta on niin suuri. Tämä taas johtuu siitä ettei kovin moni pysty hyväksymään sitä tosiasiaa, että nykyinen elintaso ei ole mahdollinen.

    VastaaPoista
  2. Suosittelen tutustumaan Kontratievin sykliin, jollet ole sitä vielä tehnyt. Minusta on väärin tässä yhteydessä puhua koko Euroopasta. Euroalueen yksi ongelmista on mielestäni, että maat on erilaisessa vaiheessa Kontratievin sykliä. Kontratiev selittää sykliä pitkälle korkojen ja velkaatumisen kautta. Hän on myös tutkinut käyttäytymistä ja suhtatumista velkaan eri vaiheissa.

    Ongelma on tällää hetkellä siinä, että osa maista mm. Suomi ja Saksa on käynyt tuon velkaantumisen huippuvaiheen läpi 1990-luvun vaihteessa. Kun talvi kääntyy kevääseen suhtatuminen velkaan ja rahaan yleensä muuttuu. Velkaa vältetään viimeiseen asti ja toiminta pyritään rahoittamaan tulo rahoituksella. Osa maista taas on tulossa tuohon vaiheeseen, että realiteettit on tunnustettava. Valtio ja yksittäiset ihmiset ovat velkaatuneet huippuunsa. Hiljattain muutama maa on tämän pisteen jo ohittanut, mm. Irlanti ja Islanti ja Kreikka taiteilee käänteen silmässä. Velan määrä on jo todennäköisesti kääntynyt laskuun, koska muut ei Kreikkalaisille lainaa myönnä. Saksan ja Suomen tilanne on taas päin vastainen. Korkejen pitäisi nousta hillitsemään ylikuumenemista. Nolla/miinuskorot tekevät kiusauksen ostaa velalla koko maailma.

    Kontratievin teorioista kerrotaan miten kriisistä yleensä noustaan. Se suuri muustos vaihe, alkaa uuden teknisen innovaation kausi, joka lähtee viemään kehitystä eteenpäin. Elin taso on noussut vuosi sata toisensa jälkeen. Aina on keksitty uusia innovaatioita. On varsin tavanomaista, että talouden veturi on muuttunut parin syklin jälkeen. Viimeksi se tapahtui 1900-luvun taitteessa, siirryttiin hiili/höyrykoneesta öljy-polttomoottori aikaan. Samalla valtikka siirtyi Englannista USA:han.

    Viittasit kirjoituksessasi, että emme pysty pitämään elintasoa. Katsomalla Englantia, he ovat kyllä elintasonsa pitäneet. Meno on ollut ajottain vaikeaa ja kehityksessä on pitänyt olla mukana. Mielestäni tuo elin tason pitäminen ajatus johtuu nimenomaan öljystä. Öljyä on rajallinen määrä ja kaikki haluavat sitä käyttää ja hyötyä. Elintaso mielessä on kyse ennenkaikkea siitä miten öljy korvataan. Eurooppa on jo mielestäni käynyt määrätietoiseen kamppailuun öljyä vastaan ja siitä riippumattomuuden alentamiseksi. m. pajatulla Kreikalla on isot suunnitelmat aurinkosähkön tuottamisesta Saksan tarpeisiin. Saksaliset autovalmistajat taas on mielestäni edelläkävijöitä vähäkulutuksisssa moottoreissa. Ranskalaiset ovat puolestaan pitkällä sähköautoilussa. Ruotsissa lähellä Norjan rannikkoa käytetään runsaasti maakaasuautoja ja halutessassasi sellaisen ostaa on hyvin todennäköinen valinta Volvo. Riikidirektiivistä on käyty kovaa keskustelua. Samaan aikaan Wärtilällä on tarjolla maakaasuun perustuva laivamoottori rikkipäästöjen vähentämiseksi.

    Itse on on osaa sanoa, mikä ala lyö läpi, mutta historiasta on nähty, että siirtyminen purjeista hyörykoneeseen oli kohtuullisen nopea, kuten myös siirtyminen polttomoottoreihin hyörykoneesta. Nämä siirtymiset ovat aian olleet silti vaikeita. Muutos vastarinta on aina ollut suurta ja muutokset tulee äärimmäisen pakon edessä. Sota on valitettavan usein se pakottava syy.

    VastaaPoista
  3. Kondratiev on tuttu ja itseasiassa tällä hetkellä on mielenkiintoinen tilanne Saksan suhteen, sillä mikäli Eurooppa yhdentyy vielä enemmän niin näen Saksan itseasiassa siirtyvän muun Euroopan kanssa samaan sykliin. Suomi siirtyy sitten samalla, sillä Suomi on niin pieni maa ettei se ole itsenäinen näissä maailman myrskyissä vaan sitä heitellään syklistä toiseen sen mukaan kuuluuko se länsi- vai itä-Eurooppaan.

    Englanti on sinnitellyt vielä rahaa painamalla, mutta karu todellisuus tulee vielä sillekin eteen, kun heidän pankkinsa alkaa ottamaan turpiinsa etelä-Euroopasta, jossa heillä on vielä pitkä matka kuljettavana ainakin Espanjassa ja Kreikassa.

    Itse näen ainoan mahdollisuuden nimenomaan energiatekniikassa mikäli elintaso halutaan selvittää. Myös ICT-alan kehitys on vasta alkutaipaleella mitä tulee sen hyötyihin tuottavuuden kehityksessä, jos vertaa esimerkiksi höyrykoneen hyötyihin pidemmällä aikavälillä. Näiden vallankumouksien muutoksia en usko näkeväni vielä kunnolla ainakaan pariinkymmeneen vuoteen, joten kriisit iskevät täydellä teholla lähivuosina ympäri maailmaa.

    VastaaPoista
  4. Tilanne tuntuu minun näkökulmasta hyvin samalaiselta. Kondratiev viittaa teorioissaan kasvuun ja sen siemenet on yllensä kylvetty ja hedelmät tavallaan korjataan vasta vuosi kymmenien päästä.

    Viittasit itse tuohon ICT-alaan. Siinä mielestäni hyvä esimerkki. It-buumi oli 2000-luvulla, mutta hedelmiä poimitaan oikeastaan nyt Applen ja Googlen muodossa. Murroksessa on aina myös häviäjiä, kuten olemme tässä tapauksessa nähneet Nokian kohdalla. Toinen asia on arvaamattomuus. Harva arvasi 2000-luvulla, että suuri osa tietokoneista on kannettavia laitteita tässä vaiheessa saati sitten, että niitä räplätään kosketusnäytöllä.

    Nämä suuret keksinnöt ovat olleet kautta vuosisatojen asioita, jotka edistää ihmisten liikkuvuutta, kaupan käyntiä ja tiedonvaihtoa. Itsellä on tuntuma, että nyt edessä siirtyminen vähemmän öljyriipuvaiseen yhteiskuntaan. Sähköauto on selvästi yksi mitä haetaan, vetyautosta on puhuttu jo jonkin aikaa. Yleensä ratkaisu on yllättävä. Se voi olla peienmpi sähköinen kulkupeli, esimerkkinä sähkömopoauto. Ranskassa on jo huomattavan yleistä isoissa kaupungeissa jättää henkilökohtainen auto pois ja liikkuminen hoidetaan vuokratulla sähköautolla, josta vuosisopimus on luokkaa 300 €/vuosi. Täsäs on mielestäni paras esimerkki mitä olen keksinyt, mikä saa "uuden ajan" käyntiin. Mieti sama hintataso Suomeen. Hupsista, kun sähköautot alkaa yhtääkkiä kiinnostaa. Vuokra firmoja syntyy kuin sieniä sateella, mitä muuta tarvitaan? Sähköä ja lauatauspisteitä. Valtava rakennusbuumi latauspisteille ja valtava kysyntä komponenteille. Syntyy tehtaita, suunnittelutoimistoja jne.

    Koska tuo tapahtuu? En tiedä, minusta se kuitenkin mahdollista. Jos noin käy menetetty vuosikymmen voi unohtua äkkiä. Niin kävi 1990-puolivälissä Suomessa kännykköjen kohdalla. Olettiin rakentamaan ensin NMT-verkkoa sitten GSM verkkoa, puhelimiä, alihankintaa jne. Kuka silloin arvosi, että jokaisella koululaisella lähes nyt kännykkä koulussa ja tietokone/kannettava. ajatus olsii lähinnä, etät kaikilla olisi tuo olkalaukussa kannettava mobira pöydällä ja nakkikopin kokoinen tietoken itsellään ja naurettaisiin ajatukselle.

    VastaaPoista