tiistai 9. lokakuuta 2012

Syyskuun ostojen perusteluja


Salkkuuni on tullut syyskuun aikana useampi rahasto hankinta. Hankitut rahastot eivät ole kustannuksiltaan kalliimmasta päästä, mutta eivät myöskään halvimmasta päästä, joten kyseessä olevien sijoitusten läpikäynti on paikallaan. Teknisen analyysin perusteet on esitetty jo aiemmin niihin en enää puutu.

Tapiola kehittyvät markkinat teki paluun salkkuuni. Hankin ko. rahastoa ensimmäisen kerran vuonna 2008 ja otin sillä jonkun verran siipeen. Rahastolla oli kuitenkin tuottohistoria ja muihin suomalaisiin pankkeihin verrattuna kohtuullinen kustannustaso TER noin 1,8%. Jatkuvalla säästösopimuksella rahastoa saa merkitä kuluitta. Tapiola poistui salkustani lähinnä sen vuoksi, että Seligsonille tuli halvempi vastaava rahasto. Nyt päädyin merkitsemään Tapiolan rahastoa likviditeetti syistä. Tapiolaan voi merkitä ja lunastaa haluamaan päivänä. Painotan kehittyviä markkinoita, koska niiden paino on allokaatiossani liian alhainen. Rahastoihin teen pienempiä merkintöjä. Kasvatan Tapiola Kehittyviä markkinoita asteittain. Sopivan tilaisuuden tullen myyn sitten isomman erän ja siirrän sijoituksen Vanguard Emerging  Mielestäni kehittyville markkinoille kannattaa mennä ehdottomasti nyt, koska Eurovaluutta voi heikentyä kehittyvien markkinoiden valuuttoja vastaan ja arvostustaso on alhainen.

Merkitsin myös Tapiola Aasia Tyynimeri-rahastoa. Tämä rahastokaan ei ole halvimmasta päästä, mutta menestys on kohtuullinen verrokkeihin verrattuna. Tässäkin tarkoituksena painottaa Aasia, jonne Euro kriisin aaltojen näen lyövän vaimeammin kuin Eurooppaan. Aasiakaan on tu8skin kriisiltä turvassa, mutta näkymät makrotalous rintamalla on mielestäni valoisammat. ja arvostustaso maltillinen. Mielestäni on epävarmaa, voiko eurolla ostaa jatkossa vastaavalla arvostus tasolla. Jatkan ostojani pottia kasvattaen, jos arvostustaos yhä tippuu. Kun rahaston koko kasvaa riittävästi siirrän myös nämä rahat ETF:iin.

Osakehankintojeni vuoksi minun on lisättävä myös korkosijoituksiani. Rahallisesti tämä tapahtui pääasiassa Seligson rahamarkkina rahastolla, mutta halusin kokeilla onneani myös Tapiola Kehittyvät korkomarkkinat rahastolla. Ko. korkomarkkinat on mielestäni nyt sellainen korkosijoitus, jolla voi saavuttaa kohtuullista tuottoa. En halua lisätä panostustani sinne suuresti, mutta edelleen kasvattaa panostusta sinne, koska Euroopan kriisi ei ole silmissäni ratkennut. Näyttää myös siltä, että ongelmaa hoidetaan inflaatiolla ja setelirahoituksella, jolloin sijoitukset euro alueelle eivät ole hyviä. Tätä taustaa vasten tietysti myös rahamarkkina sijoitus on kyseenalainen. Se on tällä hetkellä parkkipaikkana. Sopivan tilaisuuden tulleen ohjaan rahat mielestäni paremmin tuottaviin kohteisiin.

Neljäs hankintani oli Seligson Aasia-indeksi rahasto. Tämä on rahallisesti isoin hankinta ja rahasto kuuluu salkkuni indeksiytimeen. Tässä rahastossa Japani paino on kohtuullisen korkea, mikä hivenen askarruttaa minua. Japani arvostusta ei toki voi moittia kalliiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti