torstai 3. tammikuuta 2013

Salkun osake-ETF:ien tarkastelua


Käyn tässä kirjoituksessa läpi ETF-sijoitukseni. Vertailuja olen tehnyt pitkälti ETFreplay.comin vertailulla, jota tutkia mm. Piksun kautta. Käyn ETF:ni läpi koko järjestyksessä. Tätä kirjoitusta ja tarkastelua aloittaessa olin tyytyväinen kaikkiin sijoituksiini.

Linkki:Piksu.net/etfreplay

Vertailut on näppärä tehdä kohdasta charts ja syötttämällä tikkerit sitten symbols kohtiin.

Salkkusi suurin rahastosijoitus ja koko salkun kolmanneksi suurin sijoitus (28.11.2012) on Vanguard Emerging Markets ETF(VWO). Mitähän tästä sijoituksesta voisi sitten sanoa. Ei voi moitiskella, että olisi tuonut pettymyksiä, osinkoja napsahtelee tasaiseen tilille ja yleisesti ottaen kestää vertailun rahastoyhtiöiden aktiivisiin rahastoihin ja kilpaileviin ETF:iin. Kehittyneiltä markkinoilta löytyy vuositasolla paremmin menestyneitä ja valitsen tähän vertailuksi yhden ETF:n omasta salkustani, SPDR S&P Emerging Markets Asia Pacific(GMF). SPDR rahasto on lyönyt Vanguardin yhden vuoden ja kolmen vuoden tuotolla. Tarkemmalla tarkistelulla voidaan todeta, että suurin ero on tullut vuoden 2012 aikana ja muuten meno on todella tasaista. Vuodesta 2009 vuoteen 2011 VWO on ollut niukasti parempi. Voinen olla tyytyväinen todessani hankkineeni Vanguard Emerging Marketsia huhtikuussa 2010 ja joulukuussa 2012 ja SPDR:ää toukokuussa 2012. Omistuksissani ovat menestyneet selvästi paremmin kuin Isharesin kehittyville markkinoille sijoittavat FXI ja BKF. Kolmen vuoden vuosituotto ka. on 14,1% VWO, 14,9% GMF ja verrokiksi EEM 11,9%(Ishares Emerging Markets.) Olen myös tyytyväinen rahaston alkaessa maksaa osinkoja neljä kertaa vuodessa. Saan osinkohajautusta, vaikka entinen käytäntö jakaa osingot vuoden lopussa oli myös toimiva, saipa joulurahoja. Vanguard Emerging Markets tulee pysymään salkussani ja sopivien tilaisuuksien tullen tulen sitä lisäämään. Kehittyvien markkinoiden voi olettaa tuottavan monella tarkastelulla paremmin kuin kehittyneet markkinat. Väestö on nuorempaa, velkaantuneisuus on alhaisempaa, korkotason nousu on epätodennäköisempää kuin kehittyneillä markkinoilla muutamia kohtia mainitakseni. Maiden valuutat vahvistuvat suurella todennäköisyydellä suhteessa omaan valuuttaamme ainakin muutamien vuosien aikajänteellä. Tulen hyötymään siitä osinkojen muodossa.


Toiseksi suurin ETF sijoitukseni on IShares International Property ETF(WPS). Sen tuotto on jäänyt kohtuullisen vaatimattomaksi alle 10%. Se on toiminut hyvin salkkuni tasapainottavana voimana. Vuoden 2012 se oli loistava sijoitus 41,8% tuotolla, kun epäilykseni Euron heikkenemisestä ja kohtuullisen nopeasta inflaatiosta kävivät toteen. Halusin välttää USA:ta sijoituksissa ja sitä oli tarkoitus lisätä salkkuun jäljempänä, mutta en ole sitä tehnyt. Se on puute salkussani, joka on edelleen tarkoitus korjata.

Kolmanneksi suurin sijoitukseni on Vanguard FTSE All-World ex-US (VEU). Lisäsin sen salkkuuni vuosi noin vuosi sitten joulukuussa. Se ensimmäisenä vuotenaan tuottanut minulle mukavan lähes 22% vuosituoton ja ETF:ieni parhaimmistoa tuolta ajalta. Rahaston kustannukset ovat kohtuulliset. Se valikoitui minulle salkkuun MSCI EAFE:n (VEA) sijasta lähinnä sen laajemman hajautuksen vuoksi ja samalla pienemmät yksittäisten maiden osuudet painoivat kelkassa. VEU on myös enemmän suunnattu kehittyville markkinoille.

Neljänneksi suurin sijoitukseni   SPDR S&P Emerging Markets Asia Pacific(GMF) esiteltiin pitkälle edellä. Siitä en mainitse sen enempää kuin, että se edullisimpia ratkaisuja Aasiaan sijoittavista ETF:istä. ISharesin MSCI Asia Ex Japan ja MSCI Pacific ex Japan on pystyneet parempiin tuottoihin. Näistä viimeksi mainittu on halvempi, mutta siinä on vähemmän osakkeita. Seuraan tilannetta jatkossa.

Ishares Dow Jones Select dividend index Fund (IDV) on viidenneksi suurin sijoitukseni. Se valikoitui salkkuuni mielestäni huokuttelevan arvostuksen vuoksi. Toiseksi halusin sijoituksia ja osinkoyhtiöitä muista valuutoista kuin euro ja dollari. Se on mielestäni ollut onnistunut sijoitus, se on päihittänyt sen omistus aikana Vanguardin ex US rahastot ja samaten Emerging Markets rahaston. ETF antaa mukavaa osinkovirtaa vuosi neljänneksittäin.

Tämän jälkeen suurin omistukseni Vanguard Total Stock Market ETF. Mitähän tästä sanoisi. USA:n markkina on tuntunut kalliilta koko tämän omistuksen ajan toukokuusta 2010 asti. Silti se on tuottanut 15% vuosituottoa keskimäärin jauhaen tasaisen varmasti ylöspäin. Mitä pidemmälle aika kuluu sitä varmemmin rummutan tämän rahaston puolesta. Se pärjää tasaisen varmasti koko ajan ja sen kustannukset ovat edullisia. Lisäsilen raahastoa sopivan tilaisuuden tulleen, vaihtoehtona käytän Vanguard Total World Stock ETF:ää.

Viimeinen salkustani löytyvä osake ETF on IShares S&P Preferred Stock Index Fund(PFF). Sen lisäsin salkkuuni pelokkaana finanssikriisin jälkimainingeissa ja Eurokriisin alkutaipaleella. Tuntui fiksulta olla etuoikeutettujen puolella saamassa osinkoja dollareissa kuukausittain Eurokriisin puhaltaessa ensimmäisiä tuulia. Yhdessä vaiheessa rahasto joutui pienentämään osinkoaan ja aiheutti pettymyksen ja kurssi tipahti. Tämän jälkeen sen osinko ja arvostus on palannut ennalleen. Kuukausittaisesta osingosta johtuen tämän rahaston arvo ei heilu kovin paljoa ja se maksaa tällä hetkellä yli 5% osinkoa. Tästä saa tiukassakin paikassa suurin piirtein maksamani poissa ja sillä miellyttävä ominaisuus maksaa enemmän osinkoa euroissa kriisin hetkellä dollarin yleensä vahvistuessa. Pidän sitä näillä näkymin salkussani. Se näkyy allokaatiossani osakesijoituksena, mutta itse luokittelen sitä johon korkean riskin korkosijoitukseen. Se käyttäytyy normaalista osakesijoituksesta poikkeavasti. Siitä ei ole mitään korkeita tuottoja odotettavissa, mutta peruskorkosijoitusta parempaa tuottoa.

Täällä hetkellä olen erinomaisen tyytyväinen ETF sijoituksiini. Ne ovat ainakin lähes ikihold tilassa. Saatan realisoida jossain vaiheessa korkeamman kustannuksen, mutta toisaalta olen miettinyt saanko koskaan myynnistä ja uudesta ostosta aiheutuvia kustannuksia takaisin. Lienee fiksuinta allokoida osingot uudelleen harkitusti. Varsinkin Vanguardin tuotteet ovat vakuututtaneet minut ja jatkossa aion lisäillä sijoituksiani erityisesti niihin. ETF:llä voi ottaa myös onnistuneesti näkemystä, mutta varsinkin pitkässä juoksussa kustannustehokkaat ETF:t ovat varsin vakuuttavia. VTI on osoittanut minulle, että tilannetta 3 vuoden päähän on varsin hankala arvioida. ETF:ssä hyvin osakkeiden osuus on kasvanut suhteellisesti ja pienin kustannuksin. Ne tulevat pysymään salkkuni ytimessä ja osinkojen maksulla tarkistelen tasaisesti sijoitusteni järkevyyttä ja allokaatiota.

2 kommenttia:

 1. Loistava blogi, mielenkiintoista luettavaa!
  Kysymys liittyen kehittyviin markkinoihin sijoittaviin ETF:siisi,
  näetkö vahvistuvan dollarin uhkana?

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia mairittelevasta kommentista.

  Valuutta kommenttiin vastaan, että en näe, toki varmasti heikentää hintakilapilukykyä, mutta samoilla markkinoilla on myös vahvasti kasvava keskiluokka. Minusta Euro on liian vahva ja nykyinen tilanne ajaa tilannetta tasapainoon. Tällä hetkellä Euro on teknisesti yli myyty suhteessa dollariin, mutta uskon Euron heikkenemiseen keskipitkällä aika välillä johtuen EKP:n toimista. Siinä mielessä varallisuutta kannattaa olla muissa valuutoissa. Samaan hengen vetoon täytyy todeta, että en näe järkeväksi valuutta spekulaatiota, politiikka vaikuttaa siihen liiaksi. Enemmän pyrin arvioimaan hakemaan hyviä tuottoisia sijoituksia.

  Kehittyvien markkinoiden arvostus suhteessa kasvuun on huokutteleva, samoin korkotaso takaa minusta kehittyneitä markkinoita järkevämmän riski tason. Olen tyytyväien myös sijoitusteni osingon maksuun, joka laittaa minut aina arvioimaan tilannetta uudestaan

  VastaaPoista