maanantai 3. kesäkuuta 2013

Salkun tuotto toukokuussa 2013 ja kommentteja tapahtumista

Salkun tuotto toukokuussa -0,17%, vuoden alusta 9,85%.

Osingot 198,85€. Kasvua edellisen vuoden toukokuuhun 24,20%.

Olen seurannut jonkun aikaa salkkuni osinkojen kehitystä verrattuna edellisen vuoden vastaavan kuuhun. Jukka Oksaharju kehoitti samaa kirjoituksessaan.

Toukokuun loppuun ostin vielä Vanguard FTSE Pacific ETF-rahastoa hintaan 56,67$. Indeksistä puolet on Japania ja toinen puoli sitten muuta Aasiaa. Moni voi ihmetellä, miksi sijoittaa Japaniin, joka kitunut jo pitkään. Mielestäni tässä on nyt varsin mielenkiintoinen markkinatilanne, Jenin arvo tippunut ja samalla pörssikurssi. Mikäli Jeni pysyy alhaalla tekee se hyvää vientiyhtiöille, jos taas valuutan arvo nousee saan osinkoina enemmän tuottona euroina. Omalla kohdallani Aasia-paino on ollut matalalla ja tämä osto hivenen kohentaa tilannetta. Kaikesta huolimatta kyseessä on kustannuksiltaan matala indeksisijoitus, jos Japani ei menesty toivotusti niin sen paino laskee tulevaisuudessa. Aasian kehityskin nähdään tällä hetkellä aika pessimistisenä.


Kokonaisuudessaan kuukausi oli varsin vaiherikas. Ostoja tuli korkopuolelle pois Euroopasta ja lisäksi tämä Varguard FTSE Pacific joiden seurauksena salkkuni allokaatioon tuli selkeitä muutoksia, Euroopan paino ja osakepaino laskivat, kun ne yhdistetään KappAhlin ja Seligson Russian Prosperityn myyntiin. Tämän lisäksi lisäsin kevyesti YIT:n painoa salkussani. Salkkuni huolto on tämän myötä edennyt aika mukavasti. Miinuksena voidaan pitää 88 euron kaupankäyntikustannuksia. jatkan salkkuni huoltoa kesän aikana, pian aika tehdä tarkempi tarkastelu nykyisestä allokaatiosta.      

2 kommenttia:

  1. Onko sinulla tietoa missä vaiheessa Japani menee eläköitymisen suhteen? Onko syntyvyys yhtään noussut viimeisen vuosikymmenen aikana? Taitaa olla kuitenkin kymmenen vuotta läntistä Eurooppaa edellä mikä vaikuttaa sitten siihen miten isot pelurit rahojaan siellä siirtelee.



    VastaaPoista
  2. Japani menee monella tavalla Eurooppaa edellä 10 vuotta. Sen voi katsoa olevan Kontratievin syklissä noin kymmenen vuotta edellä eli sen pitäisi olla talven loppuvaiheessa.

    Tiedän , että Japani maailman nopeiden ikääntyvä talous, syntyvyys 1,35 lasta naista kohti. Sen väestöstä työskentelee 74% palvelualoilla ja siellä on 9 eniten työtekijöitä maailmassa.

    Silti Japanin tärkeimmistä kauppakumppaneista Kiina (19,4 %), Yhdysvallat (15,7 %), Etelä-Korea (8,1 %), Hongkong (5,5 %) ja Thaimaa (4,4 %) kaikki kasvavat, USA:n tilanne on eniten kyseenalainen. Talous perustuu pitkälle vientiin. Mielesätni Japnin taloudella on kehittymismahdollisuutensa.

    VastaaPoista