perjantai 16. tammikuuta 2015

Kommentit Saga Furs myynnistä

Myin Saga Fursin osakkeet 23.1.2015 hintaan 21,95 €. Ostin aikanaan yhtiötä Turkistuottajina, kun yhtiöllä oli suotuisa tuloskehitys ja näkyi selkeät merkit, että osinkoa oli nostettava jo osakeyhtiölain nojalla. Markkinatilanne turkiskissa oli edelleen suotuisasti kehittyvä, joten kasvavalle osingolle oli hyvät edellytykset. Yhtiön oli erittäin maltillisesti arvostettu. Yhtiö kerää lisäksi rahaa suhdanne rahastoon, joten yhtiö pystyy maksamaan osinkoa huonommissakin suhdanteissa.

Saga Fursin liiketulos tipahti tappiolliseksi ja yhtiö tiputti osinkoaan huomattavasti. Romahtanut ruplankurssi ei helpota turkisten kysyntää ja tilannetta ja lisäksi uuta kapasiteettiä on rakennettu huomattavasti. Arvioni mukaan tuloksen paranemiseen ei ole kovin hyviä mahdollisuuksia oikeastaan uskon edelleen hankalaan markkinatilanteeseen. Yhtiön osingon jako on erittäin nihkeää, pikemmin suurin omistaja Suomen turkiseläinten kasvattajien keskusliito käyttää varoja omiin tarpeisiinsa, jotka eivät aina kohtaa osakkeen omistajien intressejä. Omistussuhteisiin ei ole myöskään näkyvissä muutoksia.

Moni kriteeri hyvälle sijoitukselle jää täyttymättä, tulos ja osinko ei todennäköisesti kasva, yhtiöltä ei löydy kasvollista omistusta, joka ajaa osakkeiden etua. Yhtiöllä ei näytä olevan suurta hinnoitteluvoimaakaan, koska tuotteiden hinnat tipahtivat jopa 50%. tämän johdosta. Yhtiö ei ole enää arvostukseltaan halpa. Tämän johdosta päädyin myymän sijoitukseni varsin mukavalla voitolla ja olen jo kartoittanut uusia sijoituskohteita joilla on mielestäni edellytykset parempaan tulos-, osinko- ja kurssikehitykseen.

Saga Fursista muualla: Saga Fursin osingonjakopolitiikka selkokielellä

4 kommenttia:

 1. Pätevä perustelu.

  Olen iskenyt silmäni Suomalaiseen.
  Mitä tuumaat siitä? Vahva käänneyhtiö, johon (ehkä) vielä ehtii mukaan.

  VastaaPoista
 2. Tervehdys vaan. En ole valitettavasti perehtynyt yhtiöön ollenkaan.

  Oman salkun arvostus on hiipinyt korkeaksi, kuten koko markkinan, joten olen nyt määrätietoisesti lähtenyt laskemaan arvostusta ja osakepainoakin saisi pudottaa. Pyrin silti, että sisään tulevien osinkojen määrä nousisi. Olen haeskellut defensiivisiä yhtiötä ja sijoituksia. Yhtenä johtavana laskana on, että korot tulevat nousemaan tulevaisuudessa, josta hyötyy pankkisektori. Lisäksi Venäjän vuoksi osumaa saaneet Technopolis, Nokian Renkaat, YIT, Tikkurila ja Olvi ovat seurannassa. Kehittyvät markkinat ovat mielestäni myös huokuttelevasti arvostetut. Euroopan ja Venäjän tilanteen vuoksi pitäisi rahoja siirrellä mielestäni muille markkinoille. Toisaalta taas arvostus Venäjä riippuvilla on alhaalla.

  Haen salkkuuni myös pienyhtiöitä, mutta tvaoitteena enemmän ehkä ETF sijoitus ja toisaalta haluan kohdistaa sijoituksiani tarekmmin ja vähentää sijoitusten määrää.

  VastaaPoista
 3. Itse katselin Saga Fursia, kun sen hinta oli yli 40 €. Tulin siihen tulokseen, että yhtiön tulostaso ei ollut lainkaan kestävällä pohjalla, kun yhtiön ROE oli yli 20 % (muistaakseni) ja keskimääräinen ROE oli n. 10 %. Arvelin turkissyklin kääntyvän jollain aikavälillä, mikä tarkoittaisi roimaa laskua tuosta yli 40 € tasosta.

  Tuolloin arvioin Sagan "oikeaksi" arvoksi noin oman pääoman verran, koska tuottovaatimukseni on n. 10 % ja Sagan keskimääräinen ROE on ollut tuon 10 % paikkeilla. Nyt ollaan tuon OPO:n alla, joten en olisi enää myynyt, mutta en kyllä vielä ostakaan. Jos turkissyklillä alkaa nyt huonojen vuosien kausi, niin kestää pitkään, ennen kuin saisin kunnon tuottoja. Tarvisin siis OPO:on verrattuna lisää turvamarginaalia.

  VastaaPoista
 4. Samankaltaisia laskelmia minäkin olen tehnyt. Minusta ei ole olleenkaan varmaa, että Saga Furs pystyy tulevana vuotena ja muina tulevina edes tuohon keskimääräiseen 10% ROE:en.

  Viimeaikaisessa tarkastelussa huomasin, että yhtiöllä on erittäin pienet ellei ollenkaan mhadollisuutta pärjätä indeksille. Pidän eritäin epätodennäköisenä minkäänlaista ostotarjousta, yhtiön on ja pysyy samalla omistajalla, joka rahoitta toimintaansa tällä yhtiöllä. Toimintaa on laajennettu ja sen vuoksi markkinoilla on ehkä yli tarjontaa. Tosin tuotteita menee isorikkaille, joita suhdanteet ei heilauta. Uskon kuitenkin huonoja uutia tulevan siten, että kurssi kurksitelee jossain vaiheessa alempia tasoja. En pidä yhtiötä niin laatuyhtiönä, että tätä kannattaa pitää. Sopivaan hintan olen valmis hankkimaan yhtiötä uudestaan.

  VastaaPoista