maanantai 18. toukokuuta 2015

Rahasto ostoja

Kurssit on lasketelleet viime ajat aika vahvasti useammalla markkinalla. Itselläni rahastosijoitukset ovat jääneet vähiin ja säästötililleni on kertynyt varoja. Tarkoituksena on pyrkiä säännölliseen ostamiseen, mutta samalla huomioida arvostus tasoa. Kun arvostus taso ja kurssit kohoavat jatkuvasti ostot jäävät tekemättä.

Tällä hetkellä selkeää syytä laskuun on hankala nimetä. Tämä on tapa jolla suuret pörssiromahdukset yleensä tapahtuu. Syitä kuitenkin löytyy, pitkään jatkunut kurssi nousu, jonka seurauksena kurssilasku. Kreikan erääntyvät lainat, 12.5 erääntyy yksi merkittävä erä, jonka Kreikka on tätä kirjoittaessa kertonut maksavansa. Osinkokaudesta aiheutava lasku tai ns. toukokuu ilmiö käyvät syyksi laskuun.

Spekuloimatta syytä korkosijoituksia on paras paikka ostaa lähes puoleen vuoteen. Seligson Euro Corporate Bond ja Euro Obligaatio rahastojen kurssin on lähellä alinta tasoaan ja syynä on riskitason nousu. Tämä tarkoittaa sitä, että korot ovat  hiukan nousseet, joten tuotto-odotus siinä samalla. Mitään kultakaivosta en näistä odota ja koska korkotaso on historiallisen alhaalla sijoitukseni rahallisesti varovainen. Euro alueella on ollut deflaatiota viime ajat, joka johtaa yleensä yritysten tulosten huonoon kehitykseen ja edelleen kurssi laskuun. Vastaavasti velan otto ei sellaisessa tilanteessa kannata ja voittaja on velkojen antaja ja korkosijoitukset parhaiten tuottava omaisuusluokka. Tällä hetkellä EKP yrittää saada inflaatiota käyntiin ja todennäköisesti siinä onnistuu. Politiikka voi muuttua, kun valta vaihtuu eri maissa ja Kreikka tilanne voi heilutella tilannetta. Itse yritän pysyä sijoitus suunnitelmassani ja lisään korkoja salkkuuni salkun tasapainottamiskeksi.

Kehittyvien markkinoiden koroissa käynyt samalla tavalla kuin Euroalueen koroissa, vaikka mm. Kiina on laskenut korkojaan. Kehittyvien markkinoiden koroissa on vielä runsaasti laskuvaraa ja tuotto korkeammalla kuin Euroalueella. Toki mukaan tulevat valuuttariskit ja muut mm. poliittinen riski.

Haluan korkoihin mukaan ammattilaisten näkemystä ja hankin lisää kahta hyväksi kokemaani yhdistelmärahastoa LähiTapiola Maailma 80 ja Seligson Pharos. Rahastot ottavat kantaa omalta osaltaan osake-korko allokaatioon. Yhdistelmärahastojen osuus salkustani on aika pieni ja olen jo useamman kerron saanut todeta, että nuo rahastot pystyvät toimimaan omaa allokaatiotani paremmin. Viimeinen vuosi tosin meni paremmin ja voittoni johtuu todennäköisesti riskisemmästä salkusta. Tässä markkinatilanteessa tuntuu paremmalta sijoittaa yhdistelmärahastoon eikä luottaa vain kurssien nousuun.

Tämän lisäksi tein ostoja useampaan rahastoon, joista pääosa aktiivisia. Mielestäni nykyisessä tilanteesta pitää alkaa tekemään osakevalintoja, koska ne vahvat jäävät sitten pinnalle myrskyssä. Lähi-Tapiola Kuluttaja sijoittaa kulutustavara yhtiöihin, jotka ovat yleisesti suhteellisen defensiivisiä. Isot kuluttajatavara jätit ovat suhteellisen korkealle arvostettuja, mutta pienissä on vielä mahdollisuuksia.  Kondratievin syklin mukaan talven jälkeen tulee taloudessa muutoksia ja hyvä paikka nousta uusille yhtiöille ja toimitavoille. Rahastoon on valittu yhtiöitä joita minulla on muuten hankala hankkia Euroopasta ja monet niistä verotuksellisesti hankalia ja toiseksi se valinnut yhtiöitä, joita itse en ole seurannut. Rahasto poikkeaa selvästi indeksistä, joten sillä on edellytykset indeksiä parempaan tuottoon.

Seligson Eurooppa on taas indeksi sijoitus edullisesti ja verotehokkaasti Eurooppaan suuriin yhtiöihin painottuen. Salkkuni on turhan Suomi ja Skandinavia keskeinen tämä tuo poikkeusta siihen. Euroopan arvostus taso on suhteellisesti kohtuullinen.

Seligson Phoebus ei taas helpota Skandinavia keskeisyyttä, mutta salkun hoito on näyttänyt kyntensä. Arvostus ja yhtiövalinnat miellyttävät minua.

Hankin pienen erän Seligson Phoenixia, vaikka rahasto perinteisesti tipahtaa  laskumarkkinassa enemmän kuin muut rahastot. Sellainen skenaario on pitkän nousun jälkeen mahdollinen. Vastaavasti nousu on sitten vahvaa ja salkun hoitaja Peter Seligsonilla on omat näytöt annettuna. Salkun arvostus on suhteellisen matala.

Ostot:
11.5.2015 Seligson Euro-obligaatio A hintaan 3,848
11.5.2015 Seligson Europpa Indeksirahasto A hintaan 2,840
11.5.2015 Seligson Euro Corporate Bond A hintaan 19,432
11.5.2015 LähiTapiola Kuluttaja  A hintaan 26,329
11.5.2015 LähiTapiola Maailma 80  A hintaan 20,306
11.5.2015 LähiTapiola Kehittyvät korkomarkkinat  A hintaan 11,199
12.5.2015 Seligson Phoenix A hintaan 28,525
12.5.2015 Seligson Phobus A hintaan 46,865
12.5.2015 Seligson Pharos A hintaan 19,262

2 kommenttia:

 1. Uusissa ostoissasi on useita rahastoja Seligsonilta ja Lähitapiolalta. Monet ostoksista kuitenkin kohdistuvat Suomen markkinoiden ulkopuolelle. Miksi olet valinnut tuotteet juuri näiltä taloilta vs samoille alueille tai sektoreille sijoittavilta isommilta globaaleilta toimijoilta, joilla oletan esim kulutason olevan kohtuullisempi?

  VastaaPoista
 2. Kokemuksesta teidän, että tiukan paikan tullen sinun pitää luottaa toimijaasi ja ymmärtää sijoituksesi. Ymmärtämiseen rahastoissa kuuluu rahastolainsäädäntö. Mitä tapahtuu, jos toiijasi menee konkurssiin, mitä sitten tarvitsee tehdä. Kaikkien näiden ymmärtäminen suomalaisella toimijalalla on helpompaa kuin ulkomaisella.

  Toiseksi mitä usemmalla toimijalla sijoituksia löytyy, sitä hankalampaa niitä on seurata. Minulla oli ennestään mainittuja rahastoja ja olen niihin tutustunut.

  En tiedä suoraan halvempia vastaavia vaihtoehtoja indeksirahastoille. Rahastolla savutan veroedun vs. fyysisesti replikoidut ETF:t ja synteettiset ETF:t eivät ole vastaavia varsinkaan juridisesti Vastaavasti Kuluttaja, Phoenix ja Phoebus vastaavia rahastoja en tiedä. Niistä Seligsonin salkunhoitajilla on pitkä näyttö indeksin voittamisesta.

  Lisään tekstin loppuun linkit omalla aika jänteellä vasta tehdyistä arvioista rahastoista.

  VastaaPoista