tiistai 3. marraskuuta 2015

Outotec tilanne

Olen ostellut Outotecia salkkuun jo pidemmän aikaa veivaamalla. Yhtiön shorttausaste on ollut yli 5% ja yleensä lähempänä 10% osakekannasta jo yli vuoden.  Tämä on johtanut volatiliteettiin Outotecin osakkeella ja mahdollistanut veivamisen. Olen tällä hetkellä runsaasti pakkasella.
Viimeiset viikot yhtiön tilanne on ollut varsin mielenkiintoinen. Välittäjätietojen perusteella osaketta on myynyt anonyymi välittäjä 1-2 miljonan edestä päivittäin. Välillä Carnigie on ollut mukana rintamassa. Muut välittäjät Nordea, Nordnet ja Pohjola etunenässä ostaneet. Alla 2.10.2015 tilasto OP:n sivulta.

Vaihto on käyttäytynyt varsin erikoisesti, voluumit ovat nousseet osavuosikatsauksesta seuraavina päivinä ja osake alkaa olla yli myydyssä tilassa.


Ostin Outotecia hintaan 3,108€ 30.10 ja kevensin positiota hiukan hintaan 3,22€.

Outotecin arvostus on houkutteleva. Aiemmissa kirjoituksissani olen tuonut mm. Jukka Oksaharjun mielipiteen osto-ohjelma aloittamisesta kuuden euron hinnalla. Hankintahintani tarkoittaisi jo lähes 100% nousua tuohon 6 euroon. P/B-luku on valahtanut tasolle 1,33. Markkina-arvo on suurin piirtein sama kuin tämän hetken palveluliiketoiminnan liikevaihto.

Olen valmiina ostamaan lisää mikäli kurssin painaminen jatkuu. Näyttäisi, että myyntilaidalla on vain muutama taho. Kyseessä voi olla indeksirahaston tasapainotus Outotecin voimakkaan kursdsilaskun myötä tai sitten lyhyeksi myyjät painavat kurssia. Tällä hetkellä FIVA:n rekisterissä on seuraavat yli 0,5% osake kannasta  positiot:

Blackrock Invesment Management 2,53%
Macquaire Funds Management Honk Kong Limited 0,50%
UBS Global Asset Management 4,49%

5 kommenttia:

 1. Kyseessä voi myös olla kurssin manipulointi tulevaa ostotarjousta varten. Itse en usko tähän vaan näen kyseessä olevan normaalin järjettömän laumakäyttäytymisen aikaansaama myynti. Tietysti shorttareilla on osansa, mutta ne eivät kyllä selitä tätä kaikkea.

  Yksi syy on myös se ettei yritys tee riittävästi tulosta, koska kiinteät kustannukset kasvavat jatkuvasti liikevaihdon laskiessa. Yrityksen tekemät kustannussäästöt eivät vieläkään ole riittäviä, jotta osakkeenomistajille jäisi riittävästi viivan päälle.

  Omistan Outotecin osakkeita, joten on varmaan pakko mainita se tähän kommenttiin liittyen.

  VastaaPoista
 2. Kieltämättä vaihtoehto, että kyseessä on laumakäyttäytyminen selittää asiaa. Ulkolaiset omistajat voivat reagoida tulokseen viiveellä ja tilanteen voi nähdä juuri esittämälläsi tavalla ettei yritys tee riittävästi tulosta.

  Nostin juuri tuon vertauksen markkina-arvosta verratuna palvelutoiminnan liikevaihtoon. Voisi ajatella, että palveluliiketoiminsta tekee tulosta suhdanteesta riippumatta ja siitä voisi maksaa liikevaihdon verran. Tämä tarkoittaisi, että muut omaisuus olisi arvotonta. Jos ostotarjousta on tulossa niin halvalla menisi. Toimarina itse laittaisin ensin palveluliiketoimintaa tarjolle myyntiin ja katsoisin mitä hinnalle sen jälkeen tapahtuu.

  VastaaPoista
 3. 3.11.2015 Anot netto-ostot -688 999 €
  3.11.2015 Carnigie netto-ostot -625 605 €

  Short positioihin tullut 2.11.2015 JP Morgan Asset Management 0,81%.
  Vaihto lähti hivenen laskuun, mutta kurssi nousi edelleen yli kaksinkertaisella vaihdolla edellisen kuukauteen nähden.

  VastaaPoista
 4. Anot on aamulla ostolaidalla, kurssi 3% nousussa.

  VastaaPoista
 5. Kurssi on singahtanut sitten eurolla ylös sitten kirjoituksen.

  VastaaPoista