maanantai 30. marraskuuta 2015

Salkun yhdistelmärahastojen tarkastelua

Yhdistelmärahastot ovat huonossa maineessa, koska niistä perittään usealla rahastoyhtiöllä kohtuullisen korkeaa hallinnointi palkkiota ja sitten vielä rahastoyhtiön omien kalliiden rahastojen palkkiota.

Minulla on yhdistelmärahastoina LähiTapiola Maailma 80 ja Seligson Pharos. Noista LähiTapiola maailma 80 on ollut minulla pidempään. Olen pohtinut kerta toisensa jälkeen kannattako rahastoa pitää ja se näpäyttänyt minua kerta toisensa jälkeen saavuttamalla paremmat tuotot kuin olen saavuttanut omalla salkullani. Voi tietysti miettiä kannattaisiko sijoittaa edes itse mitään. Sijoittaminen on oppimisprosessi ja olen tunnistanut omat virheeni. Rahastojen kulut yhdistelmärahastoista on edullisimmasta päästä. LähiTapiola Maailma 80 juoksevat kulut on 1,13% ja Seligson Pharos 0,48%. LähiTapiolan kulut on kivunneet hitaasti ylöspäin ja Pharoksen pysyneet alhaalla ja jopa laskeneet korkean korkopainon seurauksena.

LähiTapiola maailma 80 on hävinnyt indeksilleen viimeisen vuoden tuottaen 9,43%, kun indeksi 11,43%. Maailma 80 on tuottanut kymmenessä vuodessa keskimäärin 6,2% vuodessa ja  on Suomen rahastotutkimuksen parhaiten tuottanut yhdistelmärahasto ja voittanut MSCI maailma indeksin.  5 vuodella se kahdeksanneksi paras. Nämä ovat erinomaisia meriittejä ainoa minua askarruttava asia on tällä hetkellä LähiTapiolan uusi isäntä S-Pankki. Tämä voi vaikuttaa rahaston kulurakenteeseen ja salkunhoitajaan. Salkkua on pitkään hoitanut Jari Järvinen. Olen pohtinut rahastosta luopumista, mutta nytkin tarkastelin rahastoa, olin hiven pettynyt tuottoihin, mutta salkussa itsessään on otettu näkemystä, johon olen tyytyväinen. Paino kehittyvillä markkinoilla oli korkea yli 20%, Robeco Kehittyvät Markkinat osake kvantitatiivinen ja Robeco Emerging Conservative Equities sijoitusten myötä. Eurooppasijoitusten osuus matala ja siellä erityisesti pieniä yhtiötä, suurimilla sijoituksilla Seligson OMX Helsinki 25 –indeksiosuus ja LähiTapiola Hyvinvointi A. Salkusta ei löydy suoraa markkina-arvopainotteista Eurooppa- tai Amerikkaindeksisijoitusta.

Toinen yhdistelmärahastoni Pharos on saavuttanut kunnioitettavan 10 vuoden iän ja on sillä ajanjaksolla 5 parhaiten tuottanut rahasto 5,5% vuopsituotolla ja voittanut siis myös MSCI-maailama indeksin huolimatta maltillisesta 50/50% perustilanteen riskisuhteesta. 

Molemmat yhdistelmärahastot on voittaneet salkkuni tuoton vuosi taaksepäin ja tämä johtuu maltillisemmasta riskistä salkussa. Yhdistelmärahastot edustavat salkustani 1,61% koko salkusta ja voi tietysti kyseenalaistaa sijoitusten mielekkyyttä ja merkitystä. Sijoitusten myötä salkkujen liikkeitä tulee seurattua hiukan tarkemmin ja olen ollut molempiin sijoituksiin tyytyväinen sekä ammattilaisen näkemykseen ja reagointiin. Tarkoituksena on jatkaa rahastoissa osuuden omistajana ja uskon tekeväni niihin sopivissa tilaisuuksissa lisäyksiä. LähiTapiola maailman tilannetta seurailen tilannetta kustannuksien suhteen.


Hankalassa paikassa on mielestäni helpoin tehdä pieniä sijoituksia vähän varovaisemmin yhdistelmärahastoihin ja nämä ovat osoittautuneet pitkässä juoksussa erinomaisiksi sijoituksiksi. Tällä hetkellä molemmissa on varsin mielenkiintoiset painotukset. LähiTapiola maailma on osakkeissa kevyessä ylipainossa ja painottanut Kehittyviä markkinoita ja alipainossa Euroopan suurissa osakkeissa ja yhdysvalloissa. Pharos taas on selvässä alipainoissa osakkeissa ja pitkässä korossa. Mielestäni molemmissa on varsin mielenkiintoiset ja järkevät näkemykset. 

Aiemmat: Salkun yhdistelmärahastojen tarkastelua 11.12.2014

2 kommenttia:

  1. Aika ihmeellisesti valittu Lähitapiolan rahastolle nimi (Maailma 80). Luulisi, että sijoitusten jakauma olisi tasaisemmin jaettu ympäri maailman, mutta esimerkiksi HEX indeksin oli Lokakuussa melkein 15 %. Tosin ei siinä mitään, olisihan noita huonomminkin pärjänneitä rahastoja ollut valittavana :)

    VastaaPoista
  2. Pidän itse salkun hoitoa aktiivisena, vaikka trcking error ei ole suuri. Nyt rhasto on listannut suurimmiksi riskeiksi teollisumaiden kehityksen heikkenemisen. Historiallisen kokemusken perusteella osakkeiden ja muiden riskillisten sijoitusten aliarvostus on johtanut ylituottoon. Tämä on nyt sitten otettu näkeymyksenä esille. Samaten riskejä on Yhdysvaltojen koron nostot ja Eurokriisin uusiutuminen. USA ja Eurooppasijoituksia on vähän. Kehittyviä markkinoita osakkeina ja korkoina on paljon. Minusta tässä otettu selvä näkemys. Onko se oikea ja palkitaan tuotolla ei voi vbarmuudella sanoa, mutta kuten esitit huommin pärjänneitä rahastoja löytyy.

    VastaaPoista