perjantai 6. marraskuuta 2015

Salkun päivitys

Päivitin salkkuni sisällön salkku sivulle. Salkku vastaa 1.11.2015 arvoilla olevia osuuksia, mutta siihen on huomioitu 2-3.11 tehdyt myynnit ja ostot (Tieto, Outotec ja Wal Mart)

Olen aloittanut salkkuni läpikäynnin sijoituksien läpikäynnin. Koin jonkinlaisen herätyksen lukiessani Mika Hyttisen kirjan Vaurastu kuin Warren Buffett, että en huomioi tarpeeksi tulevaisuuden näkymiä sijoituspäätöksissäni. Minun on lisättävä tulevaisuuden näkymät sijoitusstrategiaani. Olen useissa tapauksissa tunnistanut hyvät tulevaisuuden näkymät, mutta en ole panostanut niihin riittävästi. Vastaavasti olen panostanut runsaasti halpaan, vaikka tulevaisuus näyttää vielä mustalta. Pitää jaksaa odottaa kunnes pilvet häipyvät ja näkyy ensimmäiset auringon säteet ja panostaa vasta sitten. 

Allokaatio on tutkimusten mukaan tärkein tuleviin tuottoihin vaikuttava tekijä. Tasapainotusta on puhuttu ainoana ilmaisena lounaana. Omassa sijoitus strategiassani olen sallinut itselleni aika hyvin liikkumavaraa. Nykyisessä markkinatilanteessa mm. 6 kk euribor ollessa nolla olen miettinyt korkosijoitusten kannattavuutta. Tuotto-odotus on erittäin pieni ja riskit ovat olemassa. Muistan vielä lyhyen koron sijoitukset pankki kriisissä, varsin monella rahastolla oli 5% Bears&Stearsin  lainoja, jotka kävivät arvottomiksi. Tämän jälkeen ihmisillä tuli kiire lunastaa rahastoja ja muidenkin lyhyen koron sijoitusten arvot laski, kukaan ei halunnut niitä ostaa. Sama käy helposti pitkän koron rahastoissa, mikäli joku yritys tai valtio joutuu yllättäen ongelmiin. Monesti nämä ongelmat eivät ole yllättäviä, Kreikan tilanteesta on puhuttu pitkään ja PIGS ei ole tuntematon käsite, kuten ei USA:n velkakaton vastaan tuleminen. Tässä edessä mustia pilviä, joten asia pitää huomioida sijoituksissani.

En ole päässyt vielä ratkaisuun miten strategiani muokkaan enkä halua tehdä hätäisiä johto päätöksiä. Aina on mahdollisuus, että olen väärässä. Mm. valtionlainat tuottaa hyvin deflaation aikana. Koen, että toimintani kaipaa silti terävöittämistä, sijoitukset on valittava tarkemmin ja minun pystyttävä ohjaaman niitä helpommin. Toisin sanoen sijoituksia on saatava vähemmäksi ja vähemmän kauppoja, kaupat tarkemmin harkittuja. Sijoitusten karsiminen ei ole helppoa, kaikille tuntuu löytyvän perustelu salkussa. Tässä tapauksessa on noudattanut periaatetta: Jollet tiedä mitä tehdä, älä tee mitään. 

4 kommenttia:

  1. Itse olen "short" -positiossa euroalueen valtionlainoissa, en usko deflaatioskenaarioon, koska EKP. Tähän mennessä tulos tästä plusmiinusnollan tuntumassa. Korkosijoitukset muuten kehittyvillä markkinoilla kuukausittain lisäten. http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2015/05/muutos-korkosijoitusstrategiaan.html

    VastaaPoista
  2. EKP:n päätökset on poliittisia ja poliittinen valta voi muuttua. Short ei välttäämättä tuota, vaikka valtion lainojen tuotto olisi pitkällä aika jänteellä negatiivinen.

    Itse ene osaa sanoa millä aikataululla korot nousevat. Olen nähnyt ennustuksia, että korot nousee lähitulevaisuudessa, mutta toisia ennustuksia, joissa ne pysyvät alhaalla pitkään. En osaa snaoa kumpi totetuu, mutta en näy sijoituksille short enkä long positiossa hyviä varmoja tuotto-odotuksia. Uskotko itse, että Euroalue ajautuu hyperinflaatioon? Tässä tapauksessa short on varmaan hyvä pelipaperi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että short voi tässä tapauksessa tuottaa, mutta en ole asiasta mitenkään varma. Siksi positioni on hyvin maltillinen.

      Vaihtoehto tälle on että en yksinkertaisesti omistaisi mitään euroalueen valtionlainoja. Sen verran pelihenkeä löytyy, että haluan asiaan jonkin position, ja long se ei ainakaan ole. Täytyy palata asiaan parin vuoden päästä, ja katsoa miten kävi :)

      Poista
  3. Kieltämättä nykyisestä nolla tasosta tuntuu hankalta mennä alaspäin aj rahan painaminen pitäisi johtaa jollakin aikavälilä inflaatioon.

    VastaaPoista