torstai 5. marraskuuta 2015

Tieto

Käteinen alkoi käydä lokakuun markkinaheilunnassa vähiin ja lähdin arvioimaan mahdollisia myynti kohteita. Oikeastaan Andrers Oldenburg kirjoitti Seligsonin kuukausi raportissa aikovansa luopua Tiedosta ja samainen yhtiö löytyy salkustani pienellä painolla. Pikaisella tarkastelulla yhtiö on tällä hetkellä varsin korkealle arvostettu.

P/E

P/E nyt
P/E 5 vuoden alin
27,31
13,18

Osingon kasvu
21% viimeiset 5 vuotta, osinko 5,57% on korkea, mutta niin on payout ratio 151%

EPS kasvu 43,91% vuosi, mutta EPS laskenut -8,97% viimeiset viisi vuotta. ROE 13,80% TTM, 8,89 5 vuoden keskiarvo.

Yhteenvetona:
Tiedolla on hieno osingon kasvatus, mutta voi olla, että yhtiö joutuu jo laskemaan tulevaa osinkoa, nykyisen kaltainen kasvattaminen ei voi joka tapauksessa jatkua kovin pitkään. Yhtiö saneerattu kustannuksia leikkaamalla tuloskuntoon, aitoa kasvua ei ole ollut näkyvissä. Pääoman tuotto on ollut kohtuullinen, mutta ei mikään erinomainen. 

Yhtiöllä on tiettyä hinnoitteluvoimaa, mutta sen liiketoiminta alueilla ei ole hyvää kilpailukykyä. Tietotekniikka sektori on oikeastaan ollut negatiivisesti tässä asiassa esillä.

Tieto ei laadultaan niin erinomainen yhtiä, että sitä kannattaisi pitää tällä arvostustaolla vaan päinvastoin, markkinoilta löytyy mielenkiintoisempaa ostettavaa.

Myin Tiedon pois 2.11.2015 hintaan 23,99€. 

2 kommenttia:

  1. Samaa olen pohtinut, mutta (varsinkin ostohinnalleni 11 €) korkean osinkotuoton takia olen pitänyt yhtiön salkussa. Kiitos kirjoituksesta, en ollut laittanut merkille, kuinka yliarvostetulta yhtiö vaikuttaa ja että osingonmaksu voi olla huretalla pohjalla.

    Ehkäpä luovun Tiedosta ensi vuoden osingon jälkeen! Näin olen todennut jo useampana vuonna.

    VastaaPoista
  2. Eipä kestä, samanlainen tilanne hiukan ollut itsellä,Tieto on ollut omalla listallani myös pitkään, mutta kannattanut pitää, ollut parempi sijoitus kuin yhtiö mielestäni.

    Miksi pidät yhtiötä yli osingon? EIkö ole suuri riski, että "ylitarvostus" purkautuu osingon jälkeen ja yhtiö laskee enemmän kuin osinko tai vaihtoehtoisesti jo ennen sitä?

    VastaaPoista