maanantai 31. joulukuuta 2012

Kirja-arvostelu: Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen

Kuvat: Random Walker&Nordnet

Sain joulun aikana luettua loppuun Jukka Oksaharjun (kuva alla) kirjan Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen. Itsellä odotukset kirjan suhteen oli korkealla ja ehkä sen vuoksi kirja aiheutti pienen pettymyksen. Oksaharjun blogissa on olut varsin ytimekkäitä analyysejä ja niiden puuttuminen oli ehkä suurin pettymyksen aiheuttaja.


Jälkeenpäin ajateltuna kirjasta ei silti puutu käytännössä mitään vaan pikemmin päinvastoin siinä perusteellisesti selvitetty sijoitusmaailmaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Perusteellinen läpikäynti jättää kirjan tärkeimmän sanoman hiukan taka-alalle. Hyvästä yhtiöstä mennään enemmän yleisoppaan puolelle kuin ohjeistetaan hyvään sijoitukseen. Yhtiön arvioiminen aloitetaan mielestäni vasta sivulta 145 kappaleessa tarkastele liiketoimintaa suhdannesyklin yli ja edelleen se loppuu sivulle 196 kappaleeseen hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen, josta alkaa kysymyspatteristo. Ohjaus hyvään sijoitukseen jää vähäiseksi. Vastausta kysymykseen, miten löytää hyvä pörssiyhtiö, jolla on osingon maksukykyä, en minä ainakaan oikein onnistunut löytämään.  Kirjassa ei ollut oikein toistoa, mutta ehkä vähän olisin sitä odottanut opastamaan toimintaa paremmin.

Kirja tarkemmin tarkastellessa sieltä kuitenkin löytyy se sanoma johon kirjoittaja uskoo. Siellä löytyy ne tärkeät ohjeet sijoittamisen kannalta. Merkittäviä ohjeita kirjasta:

1. Perehdy yhtiöön, älä osakekurssiin
2. Osingon kasvu ratkaisee
3. Tarkastele toimintaa suhdanteen yli
4. Mitä osakkeeseen on hinnoiteltu?
5. Johto ratkaisee
6. Kilpailuetu on merkitsevä

Kaiken kaikkiaan kirja pisti ajattelemaan omaa sijoitustoimintaa. Eniten jäi kaivelemaan kirjan toteamus, että kaikki yhtiöt eivät nouse aikojen saatossa. Tässä olisi odottanut jonkunlaista aineistoa ja tarkastelua minkälaiset yhtiöt kasvattaa indeksiä ja mitkä jauhavat paikallaan. Samoin jotain vertailua mikä on hyvä yhtiö ja mikä sellainen joka näyttää olevan sopivasti hinnoiteltu ja mikä sellainen joka kallis tällä hetkellä. Olisi näihin jotain tilastoa varmaan löytynyt ja joku on Oksaharjun itsensä vakuuttanut. Perusteellisen työn tekijänä hän asian eteen nähnyt vaivaa. Mielenkiinnolla jään odottamaan tuleeko herralta uutta tuotantoa. Tämä kirja oli varsin hyvä paketti, mutta ei yllä omassa kategoriassani ensimmäisenä suositeltavien kirjojen joukkoon.

Kirjan sivut Nordnetissä

Kirjakauppa netissä Adlibris.com *

*Merkityt ovat affliate-linkkejä ja kirjoittaja voi saada niistä kommisioita.

2 kommenttia:

  1. Noi kuusi ohjetta tulisi kyllä jokaisen sisäistää. En ole kirjaa lukenut enkä välttämättä sitä lähde ostamaankaan ainakaan tämän arvostelun perusteella uutena. Todennäköisesti panostaisin lähinnä Lontoon murteella ilmestyviin sijoituskirjoihin joista paras mielestäni on intelligent investor joka on klassikko. Jos lontoo ei taivu niin sitten kannattaa varmaan harkita Oksaharjun kirjaakin. Hyvä kuitenkin, että tulee myös uusia kirjoittajia Saarion ja kumppanien lisäksi myös Suomen kielellä, kun ei noita lontooksi kirjoitettuja kuitenkaan suomenneta.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti kirjoitukseni ei vie lukijoita kirjalta. Kirja kyllä herätti ajatuksia omaan sijoitustoimintaan ja siinä oli sijoittamisesta oleelliset asiat varsin napakassa paketissa.

    Olen kanssasi samaa mieltä, että kirja ei yllä klassikko kategoriaan ja ehdottomasti suosittelen ennemmin tutustumaan ennemmin klassikoihin. Kirja ei minun kategoriassa vedä vertoja myöskään Lindströmin kirjoille, jotka menevät ohi lähinnä väkevällä datallaan. Silti molemmilla sijoittajilla on oma väkevä ideologiansa taustalla, joista itse ehkä pidän Oksaharjun ideologiasta enemmän. Hänellä on lopussa kysymys patteristo, joka on erittäin kattava. Hän siirtää valinnan ja selvityksen lukijan harteille. Hän mainitsee kirjassa muutamia hyviä yhtiöitä, mutta minua ainakin jää vaivaamaan, miksi esimerkkinä Nokian Renkaat on parempi yhtiö kuin Michelin tai miksi Coca Cola on parempi kuin Pepsi.

    VastaaPoista