tiistai 4. joulukuuta 2012

Salkun yhdistelmärahastojen tarkastelua


Yhdistelmärahastot ovat olleet rahastoja myyvien yhtiöiden rahastusautomaattien maineessa. Parhaassa tapauksessa niistä pyydetään aluksi huomatavan suuri hallinnointi palkkio ja sitten päälle vielä sisältönä olevien pankin omien rahastojen palkkio. On syytä huomioida, että näin ei tapahdu kaikissa rahastoyhtiöissä vaan toiminta poikkeaa yhtiöittäin.

Itse olen valinnut yhdistelmärahastoikseni Tapiola maailma 20, Tapiola Maailma 80 ja Seligson Pharos. Ensimmäinen kysymys on miksi sijoittaa yhdistelmärahastoon, kun siitä joutuu maksamaan suuremmat kustannukset? Oma ideologiani lähtee siitä, että valjastan ammattilaiset metsästämään itselleni tuottavia sijoituksia ja saan analyysitalon näkemyksen hyödynnettyä sijoituksissani. Lisäksi näkemyksen ottaminen vaatii kaupankäyntiä, jonka kustannukset rahastoyhtiön suuremmalla salkulla jäävät pienemmäksi.

Tapiola maailma 20 TER (Total Expence Ratio) on ollut alle 1%:tin (2011 0,75%) ja hallinnointi palkkio 0,3% vuodessa. Rahasto ei ole halpa, koska se hyvin lähellä korkorahastoa, salkun osakepainon ollessa 20% normaalitilanteessa. Salkussa on kuitenkin huomattava määrä sijoituksia joihin minun on joko mahdotonta tai kallista päästä käsiksi oman välittäjäni kautta. Salkun kolmanneksi ja toiseksi suurin sijoitus on kehittyville markkinoille. Minulla salkussani kaksi sijoitusta joilla toivon saavanani ammattilaisen näkemystä korkosijoituksiin, OP korkosalkku ja Tapiola maailma 20. Viimeksi mainittu on olut niistä selvästi parempi, joka voi johtua säännöistä ja mahdollisuudesta sijoittaa kehittyvien markkinoiden korkoon. Ko. rahasto on tuottanut minulle sijoitusaikanaan yli 10% vuosituottoa ja siihen täytyy olla erittäin tyytyväinen. Jälkiviisaana olisi kannattanut sijoittaa OP Korkonsalkun rahat tähän kohteeseen.


Tapiola maailma 80 TER (Total Expence Ratio) on ollut alle 1%:tin (2011 0,98%). Rahaston on mielestäni kilpailukykyinen kustannuksiltaan.  Salkun sisältö on kohtuullinen kustannuksiltaan. Osa sijoituksista on sellaisia joita löytyy itseltäni ja olen myös itse harkinnut. Vaikka salkussa on paljon ETF:iä, sitä ei voi mielestäni missään tapauksessa luonnehtia peruspaketiksi.  Salkulla on otettu selvästi näkemystä ja se elää näkemyksen mukaan. Olen myös pystynyt hyvin ymmärtämään Tapiolan näkemyksen. En le kaikissa tapauksissa samaa mieltä, mutta siitä huolimatta näkymys on ollut helppo hyväksyä osaksi sijoitussalkkua.

Uusin yhdistelmärahastoni on Seligson Pharos. Minua miellytti erityisesti Petri Rutasen toiminta finanssi kriisissä. Hän toteuttaa Seligsonin ideologiaa ja luotsaa salkkuaan hätiköimättä pienin muutoksin. Katsellessani salkkua tällä hetkellä sen sisältö muistuttaa ihmeen paljon omaa allokaatiotani, vaikka osake paino on merkittävästi alhaisempi. Rahaston kustannukset ovat noin 1 % tienoolla.

Olen ollut yhdistelmärahastoihini tyytyväinen ja välillä on mietityttänyt kannattaako suoraa osakesijoittamista harrastaa ollenkaan. Rahastojeni salkunhoitajine toiminta on antanut minulle arvokasta oppia. Ei saa juosta yksittäisten ideoiden perässä ja keskittyminen allokaatioon ja pitkään aika jänteeseen on oleellisempaa. Tarkastellessa tuottoja yhdistelmärahastoilleni tällä hetkellä voi todeta seuraavaa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti