torstai 20. joulukuuta 2012

Ostoja Rapala ja Wal-mart

Eilen ainakin Rapala tarttui pohja vieheeseeni hintaan 4,60€/kpl ja mahdollisesti Walmart. Hinta rajani on ainakin alittunut eilen.

Tässä yhteydessä en lähde tekemään tarkempaa analyysiä ja kuvausta yhtiöistä ajanpuutteen vuoksi. Perusteena ostoilleni on lähinnä se, että olen erimieltä Herra Markkinan kanssa yhtiöiden kehityksestä ja molemmat yhtiöt kuuluvat ennestään salkkuuni ja olen niihin aikanaan tutustunut. Käsitykseni yhtiöistä ei tämän jälkeen muuttunut, pidän molempia kohtuullisen varmoina tuloksen tekijöinä suhdanteesta riippumatta, molemmilla yhtiöillä on toiminta-alueella hinnoitteluvoimaa.

Rapalan kurssi on sukeltanut viime aikoina ja syynä on selitelty lähinnä talvivälineiden myyntiä ja vähälumista talvea. Viime päivät ikkunasta ulos katsellessa lunta tippunut maahan vähintään Rapalan tippumisen kurssin tahtiin.  Tämä ei ole mikään peruste pitkäaikaiseen ostoon. Rapalasta löytyy positiivia arvioita, tässä esimerkkejä: 


En ole löytänyt syytä huonolle kurssikehitykselle fundamenttien selvästä huononemisesta. Mielestäni syynä nykyiselle tiputukselle on Ilmarisen raju omistuksen vähentäminen, kun pääomistaja VMC on samaan aikaan lisännyt omistustaan. Kumpihan paremmin selvillä yhtiön todellisesta tilanteesta?

Walmartin kohdalla olen hiukan lyhyt sanaisempi. Osake on ollut aika kovassa nousussa sitten laskenut. Samalla dollari on laskenut suhteessa Euroon. Eurokriisistä yhä tippuu päivittäin lausuntoja. Haluan nostaa salkkuni Amerikka painoa ja nyt tuntui Wal-Mart mielenkiintoiselta. Yhtiön "Wal-mart laki" Intiassa näyttää etenevän positiivisesti, joka ristiriidassa kurssikehitykseen. Seurannassa on ollut myös IBM, Wells Fargo ja Coca Cola. Valinta kohdistui salkkuni pienimpään omistukseen Walmartiin. Linkkejä yhtiöstä:

4 kommenttia:

 1. Rapala VMC tullee todnäk olemaan osa myös minun salkkua aikanaan, longina. Firmalla on sitä paljon puhuttua vallihautaa omien tuotteidensa ympärillä ja lisäksi mainitsemaasi hinnoitteluvoimaa vahvan brändin ansiosta Coca-cola -tyyliin. En ole nyt tuokioon katsellutkaan RAP1V:n kulkua pörssissä, mutta tuo pääomistajan tankkaus on kyl vahva positiivinen signaali!

  VastaaPoista
 2. En osaa sanoa, onko tuo pääomistajan vallan nousu tässä tapauksessa välttätmättä hyvä signaali. Rapala on jakanut tuloksestaan enemmän määräysvallattomille omistajille. Itselläni vähän mietityttää ettei tässä tapauksessa tule ns. Salcompastuminen eteen. no lisäilin kuitenkin salkkuuni ja jään sueraaamaan tilannetta. Voi olla, että myyntinappi napsahtaa pohjaan mikäli osari ei miellytä.

  VastaaPoista
 3. Eikö tuo ole jo spekulatiivista veikkaamista tulevasta kurssinoususta? ;) Mielestäni Rapala pääsee oikeuksiinsa nimenomaan hyvin pitkään nautittuna, mikäli liiketoiminnan suunta on edelleen kansainvälistyminen, uusille markkinoille meno ja täten markkina-aseman vahvistaminen.

  VastaaPoista
 4. Voi tuota spekuloinniksi kutsua. Tässä tapauksessa huoleni ei ole liikentoiminta vaan kirjanpito ja mihin raha menee. Rapalalla on paljon velkaa ja voitot menee tytäryrityksille tai se ei ole minulle oikein selvää minne. Seurailen tällä hetkellä tilannetta. Minulla on myös odotuksissa, että joku osakkeen omistaja asiaan puuttuu yhtiökokeruksessa. Mikäli epäilykseni luovasta kirjanpidosta käy liian suuriksi niin en epäile painaa myyntinappia. Omistukseni keventyy myös riittävästä kurssinoususta.

  VastaaPoista