maanantai 18. toukokuuta 2015

Rahasto ostoja

Kurssit on lasketelleet viime ajat aika vahvasti useammalla markkinalla. Itselläni rahastosijoitukset ovat jääneet vähiin ja säästötililleni on kertynyt varoja. Tarkoituksena on pyrkiä säännölliseen ostamiseen, mutta samalla huomioida arvostus tasoa. Kun arvostus taso ja kurssit kohoavat jatkuvasti ostot jäävät tekemättä.

Tällä hetkellä selkeää syytä laskuun on hankala nimetä. Tämä on tapa jolla suuret pörssiromahdukset yleensä tapahtuu. Syitä kuitenkin löytyy, pitkään jatkunut kurssi nousu, jonka seurauksena kurssilasku. Kreikan erääntyvät lainat, 12.5 erääntyy yksi merkittävä erä, jonka Kreikka on tätä kirjoittaessa kertonut maksavansa. Osinkokaudesta aiheutava lasku tai ns. toukokuu ilmiö käyvät syyksi laskuun.

Spekuloimatta syytä korkosijoituksia on paras paikka ostaa lähes puoleen vuoteen. Seligson Euro Corporate Bond ja Euro Obligaatio rahastojen kurssin on lähellä alinta tasoaan ja syynä on riskitason nousu. Tämä tarkoittaa sitä, että korot ovat  hiukan nousseet, joten tuotto-odotus siinä samalla. Mitään kultakaivosta en näistä odota ja koska korkotaso on historiallisen alhaalla sijoitukseni rahallisesti varovainen. Euro alueella on ollut deflaatiota viime ajat, joka johtaa yleensä yritysten tulosten huonoon kehitykseen ja edelleen kurssi laskuun. Vastaavasti velan otto ei sellaisessa tilanteessa kannata ja voittaja on velkojen antaja ja korkosijoitukset parhaiten tuottava omaisuusluokka. Tällä hetkellä EKP yrittää saada inflaatiota käyntiin ja todennäköisesti siinä onnistuu. Politiikka voi muuttua, kun valta vaihtuu eri maissa ja Kreikka tilanne voi heilutella tilannetta. Itse yritän pysyä sijoitus suunnitelmassani ja lisään korkoja salkkuuni salkun tasapainottamiskeksi.

tiistai 12. toukokuuta 2015

Sampo analyysi


Sampo-konserniin kuuluvat emoyhtiö Sampo Oyj ja sen kokonaan omistamat tytäryhtiöt: Vahinkovakuutus IF Skadeförsäkning Holding AB ja Mandatum Life Henkivakuutus, Nordea-pankki on Sammon osakkuusyhtiö.  If Skadeförsäkring Holding AB (publ) on If-konsernin emoyhtiö, joka omistaa tytäryhtiöt Ruotsissa ja Suomessa. Baltiassa yhtiö toimii tytäryhtiö If P&C Insurance AS:n välityksellä. Tanskalainen Topdanmark-vakuutusyhtiö on Ifin osakkuusyhtiö. Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö toimii Suomessa Mandatum Life -nimellä. Tytäryhtiöt ovat Mandatum Life Palvelut Oy, Mandatum Life Sijoituspalvelut Oy, Mandatum Life Fund Management S.A., Innova Palvelut Oy sekä Mandatum Life Insurance Baltic SE.

Sampon yhtiö rakenne:

Lähde: www.Sampo.com

Sampoa on sanottu jossain yhteyksissä Suomen Bershire Hathawayksi ja sillä riveissään Buffettin kaltainen finanssipersoona Nalle Wahlroos. Hänen johdollaan Yhdyspankin investointipankki  Mandatum lohkaistiin omaksi yhtiökseen ja  myöhemmin yhdistettiin Sampo-leoniaan. Tämän jälkeen merkittäviä tapahtumia  Sampon  kehityksessä ovat olleet vuonna 2004 IF:in osuuksien ostot Skandialta ja Storebrandilta sekä vuonna 2006 tapahtunut Sampo pankin myynti Danske Bankille. Nämä molemmat näkyvät liikevaihdon suurempina muutoksina. Liikevaihdon muutoksia ilman yrityskauppoja voidaan pitää suhteellisen pieninä. Liikevaihdon muutokset eivät ole niin suuri asia tällaisessa liiketoiminnassa, joten niistä ei kannata niin suuria johtopäätöksiä tehdä. Nykymuodossa ollessaan yritys on kasvanut vuosina 2007-2012 noin 3%:a.  

torstai 7. toukokuuta 2015

iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF

iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF sijoittaa varansa pitkiin ja keskipitkiin USA:n dollaripohjaisiin  Investment Grade USA:n yrityslainoihin eli vapaasti suomennettuna vakaavaraisten yhtiöiden yrityslainoihin.  ETF:n vuotuiset kustannukset ovat 0,15%. Painotettu lainojen kuponkikorko on tällä hetkellä  4,32% ja ETF jakaa noin 3% osinkoa kuukausittain.

Lainojen suurimmat sektorit ovat pankit 28%ei-sykliset kuluttajatuotteet 15,6%, kommunikaatio 13%, energia 12%. Suurimmat lainat on JPMorgan&Chace Co. 3%, Golman Sachs Group 3%, Verizon 3%, Morgan Stanley 2,8%.

Mielestäni lainojen kuponkikorko ja ETF:n jakama osinko on kohtuullisen houkutteleva suhteessa yhtiöiden jakamaan osinkoon.  ETF:n arvo voi laskea korkojen noustessa, toisaalta samalla tuotto-odotus nousee. Korkojen nousu tuntuu yhtiöiden tuloksissa nostaen korkokustannuksia, joten se näkyy pörssikurssissa. Nykyisessä tilanteessa uskon pörssinkurssien laskuvaran olevan suurempi.


Salkkuni allokaation osakepaino on noussut korkeaksi osakkeiden nousun kautta ja toisaalta hyvällä tuottoriskisuhteella olevia korkosijoituksia on ollut hankala löytää. Erityisesti Euroopassa riskilisät ovat tippuneet alhaiselle tasolle. Mitä Kreikan tilanteessa tulee tapahtumaan on epäselvää ja tilanne tulee aiheuttamaan epävarmuutta markkinoilla. Kohinaa tulee olemaan tulevien lainojen erääntyessä. Euro on kohonnut suhteessa dollariin, mutta uusi lasku voi olla edessä. Markkinoilla nousua on ollut pitkään ja sijoitussuunnitelmasta tulee pitää kiinni. Tämän johdosta minun pitää hankkia lisää korkosijoituksia tai keventää osakepainoa. Varojen makuuttaminen ilman tuottoa tilillä ei tunnu järkevältä. Ostin iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF:tä 5.5.2015 hintaan 118,58$. 

tiistai 5. toukokuuta 2015

Salkun tuotto huhtikuussa 2015

Salkun tuotto huhtikuussa 0,15% %:ttia ja vuoden alusta 15,06%. Lähes kahdenvuoden tuotto on tullut neljässä kuukaudessa ja pistää tietysti epäilemään nousun kestävyyttä. Talouden piristymisestä Euroalueella on ollut varovaisia merkkejä. Samalla uhkakuvia Venäjän toimien ja Kreikan tilanteen vuoksi on näkyvissä. Aiheuttaako nämä sitten globaalisti talouteen ongelmia vai tuoko ne mahdollisuuksia on hyvä kysymys.

Osinkoja kilahti tilille 696,63,84 €. Osinkoja tuli 2,65% vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Salkussani tein varovaisia liikkeitä ostaen hiukan Taaleritehdasta ja Dovrea lisää ja nostaen pienyhtiö painoa kevyesti osakkeiden ollessa ylimyydyssä tilassa. Kevensin hiukan YIT yhtiön kurssin noustua rajusti maaliskuun ostoni jälkeen.


Vähän käteinen pakottaa ranteita osinkokauden jälkeen. Kovasti on alkanut tuntumaan, että kurssi nousulla olisi hengähdyksen paikka. Kupla keskustelut ovat lähteneet käyntiin. Osa pitää kuplaa koroissa, osa näkee sen osakkeissa. Buffett antoi mielestäni oivan näkemyksen. Hänen mielestään osakkeet on halpoja, jos korot pysyvät nollassa seuraavat kymmenen vuotta. Hänen mielestään bondit ovat pahemmin yliarvostettuja. Tässä ollaan mielestäni jäljillä, pitää pysyä osakkeissa niin kauan kuin löyhä rahapolitiikka jatkuu. Toisaalta löyhärahapolitiikka ei ole saanut vielä inflaatiota liikkeelle. Jos rahapolitiikkaa kiristetään iskeekö deflaatio? Silloin bondit on paras sijoitusluokka.