maanantai 25. tammikuuta 2016

Indeksiydin 1.11.2015, osa 2 (ETF & indeksirahastot)

Salkkuni indeksiytimen tarkastelu jatkuu viidellä seuraavaksi suurimmalla indeksisijoituksella.

Seligson Top 25 Brands on ollut salkussani varsin pitkään ja olen lisäillyt sitä pikkuhiljaa. Se on korkeasta arvostuksesta huolimatta tuottanut hyvin. Se sijoittaa nimensä mukaan maailman vahvimpia tuote merkkejä omistavien yhtiöiden osakkeisiin. Se on Suomensijoitustutkimuksen toiseksi paras rahasto viiden ja kymmenen vuoden periodilla. Siinä varsin mielenkiintoinen passiivinen valinta tehtynä ja kulut ovat varsin kohtuulliset. Tämä rahasto pysyy salkkuni ytimessä ja lisäyksiä tehdään sopivissa saumoissa. Osuus voisi olla suurempikin salkustani, sijoitukset ovat aina jääneet kohtuullisen varovaisiksi. Pidän tätä erinomaisena rahastona.

SPDR S&P Emerging Asia Pacific ETF on seuraavana sijoituksissani 1,39% osuudella salkustani. ETF on suhteellisen kallis 0,49% kuluillaan, mutta on ajanut asiansa salkussani ja pärjännyt mm. Vanguard Emerging Markets ETF salkussani olo historian ajan. Aasian kehittyvät taloudet on markkina, jota pidän monella tapaa tulevaisuuden kannalta hyvänä. Aasialainen on ahkera ja tunnollinen työntekijä, heillä kiinnostusta erilaisiin ”vempaimiin” ja väestön ikärakenne on nuori ja kasvaa vauhdilla. Osuus koulutetusta väestöstä kasvaa kokoajan. Uskon tulevaisuuden innovaatioiden tulevan kasvavissa määrin Aasiasta. Nyt on tietysti helppo sanoa, mutta Venäjä, Brasilia ja muut ovat riippuvaisia öljystä ja luonnonvaroista. Venäjän uho ei ole hyväksi myöskään taloudelle. Aasian maat ovat saaneet seurata tilannetta vierestä ja voivat jopa hyötyä muiden vaikeuksista. Markkina on varsin mielenkiintoinen huomioiden rahaston P/E 12.85 suhteutettuna kasvuun (18,75% edelliset viisi vuottaja) kasvunäkymiin ja kohtuullisen korkeaan pääoman tuottoon  (15.50% indeksillä). Kysymysmerkki on lähinnä mitkä ovat FED:in rahapolitiikan vaikutukset näihin talouksiin. Todennäköisesti jatkossa tämän sijoituksen tilalla käytän ISharesin Emerging Markets Core ETF:ää, vaikka se ei ihan vastaava olekaan, mutta kulut ovat edullisemmat ja säästän veroissa uudelleen sijoittavassa ETF:ssä, samoin säästöä syntyy merkintäpalkkioissa. 

Vanguard FTSE Pacific ETF on tietyllä tapaa hyljeksittyyn alueeseen kohdistuva sijoitus. Rahastosta 60,2% on sijoitettu Japaniin. Japanin ylle on maalailtu mustia pilviä ja sen paino rahastossa on suuri. Siitä huolimatta Japanin arvostus on matalahko ja Japani onkin alueena pärjännyt vuoden 2015 ihan OK. Voi olla, että Japani ei menesty tulevaisuudessa, mutta sitä hyvin hankala arvioida. Japanissa on usealla alalla erittäin edistyksellistä tekniikkaa ja rahasampoja voi löytyä yllätten. Siellä on joka tapauksessa paljon suuria vakaavaraisia yhtiöitä, joilla on erittäin vahva brändi. Maantieteellinen asema on hyvä silmällä pitäen muun Aasia talouskehitystä. Indeksin paino kuitenkin muuttuu, mikäli Japani ei menesty. Tämä eri perustu veikkaukseen vaan rahasto on hyvin hajautettu. Kehitys arviot perustuvat hyvin paljon Japanin ikäjakaumaan, samalla ei huomioida, että lähialueilla on huomattavan paljon nuorta väestöä ja varsin mukavaa kehitystä. Katsellessani salkun suurimpia sijoituksia en näe tulevaisuutta ollenkaan synkkänä, Toyota ja Samsung ovat menestyneet hyvin, niillä on hyvää uutta tekniikkaa esimerkkinä, tämän jälkeen listalla on vakaita hyvää osinkoa maksavia pankkeja joiden tuotot paranevat aikanaan korkojen noustessa. BHP Billinton on varsin maltillisesti arvostettu. Kysymys on ehkä miksi minulla on useita eri sijoituksia Aasiaan. Syy on varsin yksinkertainen. Saan tätä kautta osinkoja, jossa valuutat vaihtuvat ja arvioin sitten aina uudelleen mihin on järkevää mielestäni sijoittaa. Kustannuksia tulee verojen kautta, mutta tämä rahasto itsessään on edullinen. Pidän sen jatkossa ytimessäni.

iShares International Select Dividend ETF (IDV) paino salkussani on laskenut pikkuhiljaa. Valikoin aikanaan sen tuomaan osinkoja salkkuun pankkikriisin jälkimainigeissa pelokkaana ja ajattelin saavani sitä kautta sijoitettavaa. Tämä ETF:n voidaan katsoa sisältävän arvo- ja osinko-osakkeita, P/E esimerkkinä on varsin maltillinen 13,37 ja P/B 1,59. Tämän ETF järkevyys voidaan toki kyseenalaistaa verotuksellisista syistä ja korkeampien kustannuksien vuoksi. Siinä on silti salkkuuni erilaisia sijoituksia osakkeissa joihin muuten on hankala päästä käsiksi mm. Australiassa ja Englanissa. Rahaston tuotto ei ole ollut mikään mairitteleva viimeiset kolme vuotta. Rahastossa on enemmän volatiliteettiä, mutta se poikkeaa aika selvästi muusta salkustani ja sen maksama vuosi neljänneksittäinen korkea osinko tuntuu aina hyvältä markkinoiden myllertäessä. Rahastolla paikkansa salkkuni ytimessä, vaikka väliin on käynyt mielessä luopua sijoituksesta.


Yhteenvetona voidaan todeta, että viisi seuraavaksi suurinta indeksisijoitusta täydentävät hyvin viittä suurintaindeksisijoitustani. Minulla on pulaa arvosijoituksista ja pienistä yhtiöistä indeksisijoituksina ja ne ovat selvästi hankintalistan kärjessä. Tämä valitettavasti edelleen aiheuttaa tarvetta lisätä sijoituksia. Tämän jälkeen minulla on edelleen tarkasteltavana lähes kymmenen indeksisijoitusta.

Aiheeseen liittyvää:
Indeksiydin 1.11.2015, osa 1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti